26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rige lande hamstrer corona-vacciner

De mest udsatte og fattige lande sættes bagerst i køen

Rige lande hamstrer corona-vacciner

En række vacciner mod corona-virus er lige på trapperne. De rige blokke som EU og USA har allerede sikret sig milliarder af doser til sine borgere. Befolkningerne i de fattige lande kan først blive vaccineret i år 2024 på grund af de rige landes vaccine-hamstring.

EU og Danmark har hamstret corona-vacciner hos en række midicinalgiganter, som Pfizer.
FOTO: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Adgangen til de kommende Corona-vacciner er skæv.

Verdens rigeste lande har allerede nu sat sig på 3,8 milliarder doser vacciner - og har herudover sikret sig ret til at købe yderligere fem milliarder doser.

Det er en skandale, at de rigeste lande hamstrer corona-vaccine, så de fattigste lande svigtes. De 92 fattigste lande i verden har ikke indgået en eneste vaccineaftale.
Christian Juhl, Enhedslisten

Det viser en undersøgelse fra den amerikanske forskningsinstitution Global Health Innovation Center.

De rige landes hamsting kan få alvorlige konsekvenser for verdens fattige i Afrika, Asien og Latinamerika, der må vente flere år på at blive vaccineret, advarer de amerikanske forskere, Global Health Innovation Center.

Eksempelvis betyder Danmarks og EU's hamstring, at hver eneste dansker kan få tre doser vaccine, mens fem personer i Bangladesh må deles om en enkelt dosis. Konsekvensen er, at befolkningerne i de fattige lande først kan blive vaccineret i år 2024, forudser Global Health Innovation Center.

– Problemet er, at den begrænsede globale vaccineproduktion støder sammen med velstandsforskelle og egeninteresser. Nogle lande er simpelthen sat af. De kan ikke konkurrere med de andre, siger analyseleder hos Global Health Innovation Center, Andrea Taylor i en pressemeddelelse.

Hvad gør Danmark?

Enhedslistens solidaritets- og udviklingsordfører, Christian Juhl, har netop kaldt den nyudnævnte udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), i samråd og bedt ham redegøre for, hvad den danske regering har tænkt sig at gøre for ikke at svigte verdens fattigste i kampen mod corona.

– Det er en skandale, at de rigeste lande hamstrer corona-vaccine, så de fattigste lande svigtes. De 92 fattigste lande i verden har ikke indgået en eneste vaccineaftale. Det kan få store konsekvenser, ikke bare for borgerne i disse lande, men også for vores evne til at stoppe pandemien, siger Christian Juhl.

Han fortsætter:

– Jeg er enig med Oxfam og Læger uden Grænser. Vaccinerne skal stilles til rådighed for alle, der gerne vil vaccineres. Vi skal stille krav til vaccineproducenterne, når de forhandler kontrakter om at dele både deres patenter og deres viden om, hvordan vaccinerne skal produceres, så verdens fattigste ikke lades i stikken.

De rige lande har på forhånd købt, reserveret eller sikret sig retten til at købe op mod ni milliarder doser vaccine, som 18 forskellige producenter er på vej med. Især EU, USA, Canada, Australien, Storbritannien og Japan har sat sig på de nye vacciner, som ventes at komme på markedet i løbet af de kommende uger og måneder.

>> LÆS OGSÅ: 250 sundheds- og ulandsorganisationer kræver corona-vaccine for alle

Regeringen har netop tiltrådt sin femte EU-forhåndsaftale om køb af vaccine mod coronavirus fra medicinalgiganten CureVac.

"Aftalen med CureVac betyder for Danmark, at ca. 2,6 mio personer vil kunne blive vaccineret, hvis vaccinen godkendes", skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Regeringen har tidligere - via EU - indgået lignende aftaler med medicinfirmaet BioNtech/Pfizer.

Oxfam er en del af The People's Vaccine kampagne, der kræver at Pfizer, Moderna og alle vaccineudviklere deler deres intellektuelle rettigheder, teknologi og knowhow for at sikre en masseproduktion af en vaccine til hele verden.

Patenter dræber

Læger Uden Grænser advarer om, at hvis der bliver taget patenter på medicin, vacciner og testudstyr, som skal hjælpe med at bekæmpe corona, så kommer pandemien til at trække ud, og det vil koste flere liv.

– Ikke engang under en global pandemi afstår medicinalvirksomheder fra at fortsætte som altid. Derfor må lande over hele verden skrue på hvert eneste håndtag, de kan, for at sikre, at COVID-19-medicin og andre produkter er tilgængelige og overkommelige i pris for dem, der har behov, siger læge Sidney Wong, der leder Læger Uden Grænsers arbejde for at sikre adgang til medicin og vacciner for alle.

Derfor er Læger Uden Grænsers holdning klar: Store medicinalvirksomheder skal ikke udnytte coronapandimien til at tage patenter på en vaccine.

– Hvis monopoler på COVID-19-medicin og -udstyr bliver tilsidesat, kan man samarbejde globalt om at opskalere produktion, levering og adgang for alle. Med mere end 1,3 millioner tabte liv til COVID-19 kan regeringer ikke spilde mere tid på at vente på, at medicinalindustrien frivilligt handler, siger læge Khosi Mavuso, der er Læger Uden Grænsers medicinske repræsentant i Sydafrika.

En af de verdens førende vaccine-kandidater er udviklet af medicinalgiganten, Moderna, der har modtaget 2,5 milliarder dollar i offentlig støtte til at udvikle en vaccine. Alligevel fastholder Moderna, at man vil sælge vaccinen med profit for øje. Moderne har allerede solgt sine doser til verdens rige lande til priser mellem 12 og 35 dollar per dosis.

Undergraver fattige landes adgang

Covax er en international vaccinealliance bestående af 184 lande (heriblandt Danmark og resten af EU), der arbejder for at sikre vacciner til verdens fattige lande.

Men de rige lande, som med den ene hånd har skrevet under på, at de bakker op om Covax, har med den anden hånd hamstret vacciner for næsen af Covax, der forsøger at organisere en mere ligelig global fordeling af vaccinerne.

– En håndfuld lande har sikret sig så mange doser, de kan, og undermineret bestræbelserne på at opbygge et globalt system, der giver ligelig adgang til vacciner, konstaterer Elina Urli Hodges.

Hun er leder af Global Health Innovation Centers medicinske program, der står bag undersøgelsen af de rige landes hamstring.

Undersøgelsen konkluderer, at adskillige af de lande, der har tilsluttet sig Covax-alliancen, heriblandt EU, "... effektivt underminerer alliancen ved sideløbende at forhandle aftaler om store vaccineleverancer, der betyder færre vacciner til at sikre en ligelig global fordeling".

EU-kommissionen lægger ikke skjul på, at det handler om at sikre, at europæerne bliver de første, der får adgang til en vaccine.

– EU-kommissionen gør alt, hvad der står i dens magt for at sikre, at europæere får hurtig adgang til en sikker vaccine, der beskyttet dem mod coronavirus, lød fra EU-kommisionens formand, President von der Leyen, da hun i juli underskrev en kontrakt med medicinalfirmaet Sanofi-GSK om 300 millioner doser til EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. nov. 2020 - 05:32   30. nov. 2020 - 07:46

Corona

ml@arbejderen.dk
EU hamstrer corona-vacciner

Det amerikanske biotekselskab Moderna er ved at udvikle en coronavaccine, som har vist en effektivitet på 94,5 procent i beskyttelsen mod virusset.

Det oplyser selskabet mandag.

EU-landene har eller er på vej til at indkøbe vacciner fra en række selskaber, hvis vaccinerne ender med at komme på markedet. Læs mere her:

BioNtech/Pfizer

EU har underskrevet en kontrakt om levering af 200 millioner doser med mulighed for yderligere 100 millioner.

AstraZeneca

EU har underskrevet en kontrakt med AstraZeneca om 300 millioner doser vaccine med mulighed for at købe yderligere 100 millioner doser.

Sanofi/GSK

EU skrevet kontrakt, og sikret sig 300 millioner doser.

Johnson & Johnson

EU skrevet kontrakt, sikret sig 200 millioner doser med mulighed for at købe yderligere 200 millioner doser.

Derudover er EU i dialog med to andre medicinalvirksomheder:

Moderna

EU forhandler med Moderna om en kontrakt, der giver EU ret til 80 millioner doser og mulighed for yderligere 80 millioner.

CureVac

EU forventer inden længe at kunne underskrive en kontrakt på køb af 225 millioner doser.