For fjerde gang har Radio- og tv-nævnet frikendt Roj TV for beskyldninger om at den kurdiske tv-station opfordrer til had.
Det fastslog nævnet i går.
Nævnet har gennemset 14 timer ud af de i alt 56 timers udsendelser, som nævnet har modtaget fra Roj TV. Udsendelserne er sendt i perioden 28. oktober 2011 til 26. januar 2012.
- Roj TV's indhold opfordrer ikke til had. Der er tale om almindelige journalistiske programmer, som eksempelvis fejring af kurdiske årsdage og festlige begivenheder som sang og dans, fortæller Radio- og tv-nævnets formand Christian Scherfig.
Men selvom byretten har dømt Roj TV skyldig i ukritisk at lade PKK komme til orde, er det ikke ensbetydende med at Roj TV automatisk skal have frataget sin sendetilladelse.
- Der er tale om to forskellige regelgrundlag. Byretten har lagt straffelovens paragraf 114 til grund for sin kendelse. Men vi er underlagt et helt andet regelgrundlag, nemlig radio- og tv-lovgivningen. Roj TV er ensidig i sin dækning. Men det kan man altså godt være uden at opfordre til had, forklarer Christian Scherfig.
Roj TV's direktør, Imdat Yilmaz er glad for, at nævnet - endnu engang - har slået fast at tv-stationen ikke opfordrer til had.
- Det er det vi altid har sagt: Vi opfordrer ikke til had, vold eller terror. Vi er meget glade for afgørelsen. Ikke mindst fordi den også vil få betydning i ankesagen, som kommer for Østre Landsret i næste måned. Det er vigtigt at få slået fast, at der ikke er hold i anklagerens og i Tyrkiets påstande, siger Imdat Yilmaz til Arbejderen.
Nævnets undersøgelse af Roj TV's programmer blev indledt få dage efter dommen Københavns Byret i januar. Efter dommen indledte nævnet en undersøgelse af om Roj TV skulle have inddraget sin sendetilladelse.
Roj TV får dog foreløbig suspenderet sin sendetilladelse i to måneder, fordi tv-stationen - ifølge Radio- og tv-nævnet - kun har fremsendt 52,9 procent af det materiale, som nævnet havde bedt om.
- Det er jeg lidt overrasket over. Vi mener at nævnet har fået adgang til alle udsendelser. Vi har ikke sendt pauser og reklamer i programmerne til nævnet. Vi havde heller ikke sendt de seks-syv timers daglige genudsendelser. Men dem har vi tilsendt efterfølgende. Så jeg kan ikke forstå, at nævnet påstår at de kun har modtaget cirka halvdelen af vores programmer.
Radio- og tv-nævnet har tre gange tidligere - i 2005, 2007 og 2008 - gennemført formelle tilsynssager mod Roj TV. Samtlige gange blev Roj TV frikendt for lignende beskyldninger om at opfordre til had. Alle sager var rejst efter klage fra tyrkiske myndigheder. Herudover slog nævnets formand i et interview i Arbejderen forud for byretssagen fast, at Roj TV leverer objektiv og saglig journalistik
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278