Når danskere protesterer mod, at den franske energigigant Total skal bore efter skifergas i Danmark, ved koldkrigeren Anders Fogh Rasmussen godt hvorfor: Miljøorganisationerne er infiltreret af Rusland!
Det sagde NATO's generalsekretær i hvert fald under en tale i London torsdag i sidste uge, hvor generalsekretæren var på besøg for at forberede det kommende NATO-topmøde i Wales til september.
Der foregår lige nu en kamp om, hvordan Europas energiforsyning skal se ud i fremtiden.
Mads Flarup Christensen
Talen blev holdt få dage før et byrådsmøde i Frederikshavn i onsdags, som endte med at vedtage, at det franske energiselskab Total skal have lov til at foretage en prøveboring i kommunen.
Borgere og miljøorganisationere frygter, at den omstridte fracking-metode, der bliver brugt til at hente skifergassen op af undergrunden, vil forurene grundvandet og skabe radioaktivt affald. Derfor har især borgere i Frederikshavn protesteret, siden det blev kendt, at Total ville lede efter skifergas i Nordjylland.
Modstandere er støttet af Rusland
Det er ikke kun i Danmark, at skifergas er frygtet: Som tidligere beskrevet i Arbejderen har 250 amerikanske eksperter, sundhedsfolk og organisationer netop advaret New York mod at begynde at indvinde skifergas ved hjælp af fracking.
Ifølge de 250 udgør fracking en "alvorlig trussel for luft, vand, sundhed og sikkerhed for befolkningen".
>> Læs også: 250 sundhedsfolk advarer mod skifergas
Men NATO-chefen mener, at modstanden mod skifergas er infiltreret af Rusland, der vil forhindre, at Europa bliver mindre afhængig af russiske forsyninger af gas.
- Jeg har mødt allierede, som kan rapportere, at Rusland, som en del af deres informations- og misinformations operationer, er aktivt involveret i såkaldte ngo'er - miljøorganisationer, som arbejder imod skifergas - for at bevare europæisk afhængighed af importeret russisk gas, lød det blandt andet fra Anders Fogh Rasmussen, da han holdt tale for tænketanken Chatham House i London.
>> Se videoen med Foghs beskyldninger her
Vil ikke uddybe beskyldninger
NATO's generalsekretær gav ikke yderligere detaljer om det påståede samarbejde. Og i NATO's hovedkvarter ønsker man ikke at uddybe beskyldningerne.
"Du må forstå, at vi ikke kan gå i detaljer om fortrolige samtaler, som generalsekretæren har med allierede ledere. Men Rusland har brugt både hårde og bløde magtmidler i forsøget på at øve indflydelse, inklusive en kampagne af misinformation", skriver NATO's pressechef Matthias Eichenlaub i en mail til Arbejderen.
Foghs beskyldninger vækker harme hos miljøorganisationen NOAH:
- Det kommer ikke bag på mig, at NATO ikke vil fortælle, hvor de har oplysningerne fra. Anders Fogh er helt galt på den. Sådan en anklage er der ingen dokumentation for, og den hører ingen steder hjemme. Det er en absurd anklage. Vi - og alle de andre miljøorganisationer jeg har kendskab til - får penge fra vores medlemmer og så søger vi statsmidler og fondsmidler til konkrete projekter. Vi modtager ikke penge fra fremmede magter, siger Palle Bendsen fra NOAH's energi- og klimagruppe.
Han mener, at NATO-chefen må sætte navn og adresse på den alvorlige anklage:
- Hvem er det konkret, der skulle være i lommen på Rusland? Hvad er beviserne?
Kamp om fremtidens energi
Også Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, afviser, at Greenpeace skulle være infiltreret af Rusland
- Det er en absurd påstand, der er uden dokumentation. Vi er om nogen er aktive, når det kommer til at stoppe import af fossile brændstoffer til Europa fra blandt andre Rusland. Vi kæmper for, at Danmark og Europa skal blive selvforsynende med grøn energi fra eksempelvis vindmøller, siger han til Arbejderen.
Mads Flarup Christensen fremhæver, at for bare en måned siden lavede Greenpeace en stor aktion mod import af olie og gas fra Rusland, hvor 30 aktivister blev arresteret.
- At vi som miljøorganisation skulle være lakajer for Moskva er en grov beskyldning. Vi er imod fossile brændstoffer - uanset om de kommer fra Rusland eller andre steder, siger Mads Flarup Christensen og fortsætter:
- Der foregår lige nu en kamp om, hvordan Europas energiforsyning skal se ud i fremtiden. Vi er enige i, at vejen frem er, at vi ikke skal være afhængig af russisk olie og gas. Men løsningen er ikke, at vi bliver afhængig af dansk eller europæisk skifergas og andre fossile brændstoffer. Løsningen er mere grøn, selvstændig energiproduktion, lyder det fra generalsekretæren i Greenpeace Norden.
>> Læs også: Danmarks undergrund fyldt med skifergas
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278