06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Samir cykler Danmark rundt for Palæstina

Fra kommune til kommune

Samir cykler Danmark rundt for Palæstina

Mød Samir Badran: 27-årig statsløs palæstinenser fra Sønderborg, som bruger sin sommerferie på at cykle fra rådhus til rådhus for at opfordre kommunerne til at boykotte firmaer, som arbejder for de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.

I mandags besøgte Samir Badran Aalborg Rådhus.
FOTO: Lasse Olsen
1 af 1

En række danske kommuner har aftaler med firmaer, som tjener penge på Israels overtrædelse af palæstinensernes menneskerettigheder.

Der er alt for lidt opmærksomhed om det problem, mener den 27-årige statsløse palæstinenser Samir Badran, som bor i Sønderborg.

 Fra min side er det her en desperat handling - et nødråb.
Samir Badran

Han bruger sin sommerferie på at cykle landet rundt for at oplyse både befolkning og lokale politikere om palæstinensernes situation på den besatte vestbred. 

"Tour de Human Rights" kalder han sit initiativ, som omfatter besøg hos byrådene i 29 af landets største byer. Turen startede i Sønderborg den 9. juli, i dag er det Randers som får besøg, og den 8. august slutter rundturen i København. På det tidspunkt vil Samir Badran have cyklet gennem det meste af Danmark og brugt en hel måned på projektet. 

- Fra min side er det her en desperat handling - et nødråb. Vi er nået til et punkt, hvor situationen er så uholdbar for palæstinenserne, at man er nødt til at gøre noget, siger Samir Badran til Arbejderen.

Han henviser til, at Israel gennem sine ulovlige bosættelser har annekteret mere end 42 procent af Vestbredden, og at de palæstinensiske områder ligger som usammenhængende enklaver, der aldrig vil kunne danne basis for en bæredygtig palæstinensisk stat.

Kritik af G4S

Samir Badran understreger, at der ikke er tale om en kampagne mod Israel. Hans formål er at skabe opmærksomhed omkring palæstinensernes menneskerettigheder, som dagligt bliver krænket af Israel.

- Og Danmark er med til at støtte disse krænkelser, blandt andet gennem flere kommuners samarbejde med et firma som G4S, der udfører opgaver i de israelske bosættelser, siger Samir Badran.

Det dansk-britiske selskab, G4S, er verdens største sikkerhedsfirma med omkring 625.000 ansatte i over 120 lande.

I 2002 var der voldsom kritik af G4S, fordi det stillede med væbnede sikkerhedsvagter til beskyttelse af ulovlige israelske bosættelser på Vesbredden. 

Kritikken fik dengang G4S til at trække sig ud af Vestbredden, men i 2010 afslørede virksomhedsvagthunden Danwatch, at firmaet havde genoptaget sig engagement i de besatte områder. 

Efter fornyet kritik lovede G4S i foråret, at de nu vil stoppe med at levere overvågningsudstyr til det israelske Ofer fængsel på Vestbredden og de israelske checkpoints langs den mur, Israel har bygget i de palæstinensiske områder. 

Men G4S fastholder sine aftaler om sikkerhedsopgaver i bosættelserne og en række fængsler inde i Israel, som huser mange palæstinensiske fanger. 

Amnesty International påpeger, at det engagement også er dybt problematisk, da det er i strid med Geneve-konventionen, at palæstinensere holdes fængslet i Israel, mange er aldrig blevet dømt. 

På sin rundtur til 29 danske kommuner afleverer Samir Badran et brev til byrådsmedlemmerne. Heri opfordrer han politikere til at stoppe et eventuelt samarbejde med firmaer, der støtter krænkelser af menneskerettighederne. Helt konkret mener han, at de syv danske kommuner, der bruger G4S, skal boykotte firmaet, så længe det arbejder i de besatte områder og i israelske fængsler.

- Jeg opfordrer også kommunerne til at vedtage etiske retningslinjer, som sikrer, at de ikke er med til at støtte de ulovlige bosættelser.

>> Læs brevet til kommunerne her

Samir Badran er blevet godt modtaget både på rådhuse og af mennesker på gaden i løbet af sine første fjorten dages rundtur.

- Men mange politikere er jo på ferie nu. Så de fleste steder afleverer jeg brevet til byrådssekretariatet, som lover at sende det rundt efter ferien. Der må jeg så samle op på reaktionerne. Det eneste sted, jeg har fået tilbagemelding fra, er Haderslev Kommune, som allerede har lavet nogle etiske retningslinjer, fortæller Samir Badran.

Kontakt til lokale

Mindst lige så vigtigt som kontakten til politikerne ser han mødet med de mennesker, han møder på gaden, når han kommer cyklende i sin kabinecykel.

- Mange kigger en ekstra gang, når jeg kommer forbi og kommer hen for at snakke med mig. Jeg har lavet en flyer til folk, som fortæller om situationen for palæstinenserne. 

I Aalborg smuttede Samir Badran også ind på G4S's kontor, som han kom lige forbi. Han fik kontakt til to ansatte, som lovede at videreformidle hans kritik af firmaet.

Følg på Facebook

I flere byer støtter aktivister fra Palæstina Initiativet og andre Palæstinavenner op omkring Tour de Human Rights. Flere lokale medier har skrevet om initiativet. I øjeblikket er der gang i planlægningen af aktiviteterne i København, når turen slutter den 8. august.

Turen kan følges på Facebooksiden "Menneskerettigheder - Palæstina".

>> Følg Samirs tur på Facebook her

Efter den månedlange rundtur skal Samir Badran starte på bioanalytiker uddannelsen i Esbjerg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jul. 2013 - 07:15   29. jul. 2013 - 12:58

Palæstina

ur@arbejderen.dk