Regeringen foreslår ikke alene, at seniorer skal blive seks måneder ekstra på arbejdsmarkedet, før de kan trække sig tilbage og nyde pensionisttilværelsen.
I forvejen lever de kortuddannede, som har de fysisk nedslidende job, i gennemsnit ti år mindre, end de højtuddannede.
Per Christensen, 3F.
I 2025-planen præsenteret i dag foreslår Venstre, at de, der slutter deres arbejdsliv i et seniorjob, skal gøre det til en løn, der svarer til højeste dagpengesats. Seniorjobbet aflønnes i dag på overenskomstmæssige vilkår.
– Seniorjobordningen har sikret, at flere ældre lønmodtagere kan blive på arbejdsmarkedet på overenskomstvilkår. Nu vil regeringen så sætte dem ned på dagpengeydelse, samtidig med at de må blive længere på arbejdsmarkedet, hvis pensionsalderen og efterlønsalderen bliver sat op igen. Det er en uværdig måde at behandle mennesker, der har været på arbejdsmarkedet gennem et langt arbejdsliv, siger LO-formand Lizette Risgaard til Arbejderen.
En katastrofe
Medlemmer af 3F, der arbejder blandt andet i byggeriet, rengøringsbranchen og på lager, har haft svært ved at genvinde fodfæste på arbejdsmarkedet, når de i en sen alder er blevet arbejdsløse.
De har derfor nydt godt af seniorjobordningen, forklarer Ellen Lykkegaard, der er socialpolitisk ansvarlig i landet største fagforbund
– Det er en katastrofe, at Venstre vil forringe vilkårene. Det er det både for den enkelte, men også for hele det offentlige område, siger Ellen Lykkegaard til Arbejderen.
– De offentlige arbejdspladser er i forvejen presset af mange personer ansat på forskellige ekstraordinære vilkår, og derfor har vi været glade for, at seniorer blev ansat på helt almindelig overenskomstmæssig løn.
Møgskævt
Forslaget om at forhøje pensionsalderen fra 67 til 67 et halvt år med virkning fra den 1. januar 2025 falder heller ikke i god jord.
– Forslaget er både urimeligt og møgskævt. I forvejen lever de kortuddannede, som har de fysisk nedslidende job, i gennemsnit ti år mindre, end de højtuddannede, siger Per Christensen 3F’s forbundsformand.
Han tilføjer, at hver fjerde 3F'er har forladt arbejdsmarkedet som 60-årig, fordi kroppen ikke længere kan holde til sliddet.
På hele LO-området er det hvert femte medlem, der allerede i dag må sige stop, inden de når pensionsalderen, fordi arbejdet er for hårdt.
– Det er dem med de hårdeste job, og det er urimeligt at blive ved med at presse dem, siger LO-formand Lizette Risgaard.
Uretfærdigt
Omkring 93.000 ud af fagforbundet FOAs 154.000 erhvervsaktive medlemmer arbejder på social og sundhedsområdet. Her er nedslidning udbredt og forbundsformand Dennis Kristensen er heller ikke begejstret for forslaget om at sætte pensionsalderen op.
– Det er i forvejen de kortuddannede og ufaglærte, der lever kortest, og har de klart færreste gode leveår tilbage, når de går på pension. Nu er udsigten, at de skal have et forringet otium. Det er ganske enkelt uretfærdigt, mener Dennis Kristensen.
Som konsekvens af en højere pensionsalder, bliver også efterlønsalderen sat op. Den 1. januar 2021 hæves den fra 63 til 63,5 år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278