17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF's kritiske arbejderrøst er ny debattør i Arbejderen

Karsten Hønge spidser pennen

SF's kritiske arbejderrøst er ny debattør i Arbejderen

Han er blevet kaldt "vikaren fra helvede", men er også tømreren på Christiansborg – et af landets få folketingsmedlemmer med arbejderbaggrund. I dag starter Karsten Hønge som fast debattør i Arbejderen.

FOTO: Claus Fisker / Scanpix
1 af 1

Sidste år gav de borgerlige medier Karsten Hønge øgenavnet "Vikaren fra helvede", da han som stedfortræder i SF's folketingsgruppe rejste en kraftig kritik af salget af DONG-aktier til Goldmann Sachs. 

Typisk for Karsten Hønge valgte han at bruge øgenavnet i sin egen kampagne op til folketingsvalget i år. Og vælgerne synes godt om den højtråbende tømrersvend fra Odense. Han fik flere personlige stemmer end tidligere partiformand Anette Vilhelmsen og kom ind i Folketinget som SF's kandidat fra Fyn.

 Jeg ved, hvad det handler om, når vi diskuterer dagpenge, arbejdsmiljø eller senere pensionsalder. 

I dag starter Karsten Hønge som fast deltager i Arbejderens politiske debatpanel.

>> LÆS KARSTEN HØNGES FØRSTE KLUMME HER

Hønge tilhører en mindretalsgruppe i Folketinget som en af de under 20 procent af politikerne, der har arbejderbaggrund.

- Folketinget er ekstremt skævt sammensat. Vi er alt for ringe til at rekruttere lønarbejdere til at stille op som folketingskandidater, siger Karsten Hønge. 

Han oplever, at hans egen arbejderbaggrund og 16 år som fagforeningsleder har stor betydning i hans politiske arbejde.

- Jeg ved, hvad det handler om, når vi diskuterer dagpenge, arbejdsmiljø eller senere pensionsalder. Jeg har prøvet det selv med tunge løft, støj og giftige stoffer, konstaterer Karsten Hønge.

Arbejderne stempler ud

Han ser det som et stort problem, at centrum-venstre partierne ikke længere er første valg, når arbejderne sætter deres kryds. 

- Det er en altoverskyggende udfordring, at højrepopulisterne har fået så godt fat i vores lønarbejdere. Hvis vi ikke kan ændre på det, kommer vi ikke i nærheden af magten igen, siger SF-politikeren.

SF's folketingsgruppe blev mere end halveret ved sidste valg fra 16 til syv mandater. Karsten Hønge lægger ikke skjul på, at partiet står i en svær situation med et stort Enhedslisten på den ene side, et mere selvbevidst Socialdemokrati på den anden side, og Alternativet der har snuppet nogle af de mere vilde ideer.

- Men jeg mener, at der er brug for SF. Vi er et unikt venstrefløjsparti, der på samme tid har viljen til at tænke nye tanker og være systemgennembrydende og samtidig være pragmatiske og optaget af de helt praktiske problemstillinger i dagligdagen. 

Karsten Hønge ønsker, at SF skal i regering igen på et tidspunkt. Men det skal være ud fra en styrkeposition, hvor man kan genkende sig selv i regeringsgrundlagt.

Det er markant anderledes at være SF-politiker i dag end før valget. Med langt færre politikere har den enkelte fået flere ansvarsområder og partiet har færre ansatte.

- Det betyder, at vi skal være meget skarpe til at prioritere. Og vi skal genfinde os selv som græsrodsparti og knytte os til fagforeninger, grønne organisationer og andre folkelige bevægelser. Vi syv politikere kan ikke gøre det alene, vi skal gøre det sammen med græsrødderne, siger Karsten Hønge.

Han har tidligere siddet i Folketinget i en fire-årig periode og også været valgt som både amtspolitiker, kommunalpolitiker og regionspolitiker. 

- Jeg har på den måde fået et stort kendskab til, hvordan det danske samfund er skruet sammen.

Et politisk arbejderhjem

Den grundlæggende interesse for politik fik Karsten Hønge fra sine forældre, der begge var socialdemokrater. Det var et arbejderhjem, men der var altid aviser på bordet, og faren tog ham med til politiske møder. 

Allerede som 14-årig meldte Karsten Hønge sig ind i SFU, og året efter kom han med i landsledelsen. Siden har han gennem hele livet haft tillidsposter, hvor han har befundet sig: Som skoleelev, gymnasielev, værnepligtig, lærling, tømrersvend og politiker. 

Men der er også blevet tid til andet end politik. I sammenlagt tre et halvt år af sit liv har Karsten Hønge rejst rundt i andre lande. Han har været på cykel i Kina, i bil til Nairobi, på motorcykel gennem USA og Australien og arbejdet som tømrer i Norge, Færøerne og Grønland.

- Jeg har rejst i 56 forskellige lande. Rejserne har vist mig, at der er mange måder at leve livet på, der er ikke én måde, som er den rigtige. 

Når programmet ikke lige står på politik, er Karsten Hønge sammen med sine tre børn, læser masser af bøger, ser fodbold eller hører rockmusik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2015 - 07:14   26. aug. 2015 - 15:04

Portræt

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Karsten Hønge
  • 56 år gammel. Bor i Odense sammen med sin yngste søn. De to ældste børn er flyttet hjemmefra.
  • Blev medlem af SFU som 14-årig. Kom året efter med i SFU's landsledelse. 
  • Fagforeningsleder på Fyn fra 1992-2008.
  • Medlem af Fyns Amtsråd 2002-2006.
  • Medlem af Odense Byråd: 2006-2007.
  • Medlem af regionsrådet i Region Syddanmark 2013-2015.
  • Medlem af Folketinget 2007-2011, som stedfortræder det meste af 2014, og igen efter valget i år.