I morgen beslutter byrådet i Frederikshavn, om den franske energigigant Total skal have lov til at lave en testboring efter skifergas i undergrunden ved Dybvad.
To timer før byrådsmødet starter, samles borgere og miljøorganisationer for at gøre et sidste forsøg på at sætte en stopper for prøveboringen.
Erfaringerne fra andre lande er, at de kemikalier, der bruges til at få skifergassen op, spreder sig til drikkevandsboringer.
Peter Larsen
Her vil være musik og talere fra syv forskellige miljøbevægelser og partier og fra Skifergas Nej Tak.
- En testboring kan lyde uskyldigt. Men der er ingen tvivl om, at hvis testboringen viser, at der er skifergas i vores undergrund, vil Total gå videre og forsøge at få sat en egentlig produktion af skifergas i gang i Danmark. Derfor er det nu, de skal stoppes, forklarer Peter Larsen, der skal tale på demonstrationen.
Han arbejder til daglig som energivejleder, og så er han aktiv i Vendsyssel Energi- og Miljøforening, der er med til at arrangere demonstrationen og kæmper imod skifergas i Danmark.
- Erfaringerne fra andre lande, der allerede borer efter skifergas, er, at de kemikalier, der bruges til at få skifergassen op, spreder sig til drikkevandsboringer i nærområdet og gør vandet udrikkeligt. I Danmark har vi tradition for at hive vores drikkevand direkte op fra det rene grundvand, uden at rense det. Nu risikerer vi at gamble med vores rene grundvand, advarer Peter Larsen.
Strider mod FN's anbefalinger
Blandt talerne forud for byrådsmødet er også Danmarks Naturfredningsforening (DN), der advarer mod at boring efter skifergas i Nordjylland strider mod Danmarks klimamål.
- Det er selvmodsigende, at Frederikshavn - som har udråbt sig selv som "klimakommune" - kan ende med at lægge jord til et ukendt antal skifergasboringer, siger Sine Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i DN.
Foreningen mener, at Folketingets politikere bør stoppe al eftersøgning efter skifergas i Danmark.
- Folketinget har besluttet, at Danmark skal være fri af kul, olie og gas i energiforsyningen allerede i 2035. Og skifergas er bare endnu en type fossil energi, som udleder CO2 ligesom kul, olie og naturgas. Det er en uholdbar zig-zag kurs, at politikerne på den ene side har besluttet, at dansk energiforsyning skal være fri for fossile brændsler, og på den anden side tillader efterforskning efter skifergas i Danmark, siger Sine Fauerby.
Ifølge DN strider planerne om produktion af skifergas også mod FN's klimapanel, som i marts anbefalede, at størstedelen af de fossile ressourcer skal blive i jorden for at undgå yderligere høje temperaturstigninger med tørke og oversvømmelser til følge.
Utilfredse borgere
Siden Totals planer blev kendt, har utilfredse borgere slået sig i tøjret. Protesterne har ført til dannelsen af foreningen Skifergas Nej Tak, der arbejder aktivt imod planerne om udvinding af skifergas i Danmark. Borgerne har indsamlet mere end 6000 underskrifter mod Total prøveboring.
Arrangørerne af onsdagens demonstration opfordrer så mange som muligt til at møde op.
>> LÆS MERE OM DEMONSTRATIONEN I FREDERIKSHAVN HER
På trods af de mange protester forventer Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), ifølge Nordjyske Stiftstidende, at et "klart flertal" i byrådet giver Total tilladelsen til at prøvebore.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278