Siden marts sidste år har Signe Nielsen været formand for den landsdækkende forældreorganisation FOLA. Det har været en hektisk tid med intens kamp for at få indført minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.
Der er råd til en ordentlig velfærd for alle grupper i Danmark. Det handler om politisk prioritering.
I dag starter Signe Nielsen som blogger i Arbejderen. I sin første blog sætter hun fokus på, hvad der fik titusindvis af forældre i alle egne af landet til at gå på gaden sidste år.
>> LÆS OGSÅ: Vores børn fortjener bedre
Det var DR-dokumentaren "Hvem passer vores børn?", der i april måned sidste år udløste en sand lavine af forældreprotester. Den 6. april demonstrerede omkring 80.000 forældre i byer over hele landet for kravet om minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.
– Udsendelsen betød, at forældrene for første gang fik øjnene op for, hvad der sker i daginstitutionerne. Ellers havde de måske bare tænkt, at det kun var dem, som synes, at noget var galt. Men med udsendelsen blev det pludselig o.k. at sige fra som forældre, siger Signe Nielsen, der selv har to børn på henholdsvis seks og otte år.
– Udsendelsen viste små børn, der åbenlyst blev svigtet og ladt alene. Personalet gjorde deres bedste, men det var ikke nok. De kunne ikke nå alle børn – de var ganske simpelt alt for få, tilføjer hun.
Ligesom DR-dokumentaren satte børneområdet på den politiske dagsorden op til folketingsvalget sidste år, har TV2's dokumentar om forholdene på to forskellige plejehjem for nylig rejst debatten om det udsultede ældreområde.
Sammenhold er vejen frem
Bliver det ikke nemt en kamp mellem de forskellige velfærdsområder om at få sikret flest muligt penge?
– Min holdning er, at der er råd til en ordentlig velfærd for alle grupper i Danmark. Det handler om politisk prioritering. De penge, du bruger på børneområdet i dag, vil du i øvrigt kunne spare mange af ti år senere, fordi du får mere velfungerende børn og ikke skal bruge så mange penge på for eksempel psykologhjælp og specialundervisning.
FOLA mener, at både budgetlov, anlægsloft og serviceloft skal afskaffes, så kommunerne får lov til at bruge flere penge på velfærd.
Det betyder meget for FOLA's formand at slå fast, at i kampen for bedre velfærd rækker foreningen hænderne ud til interesseorganisationer fra de andre velfærdsområder som for eksempel handicaporganisationer og ældreforeninger.
– Det er vigtigt, at vi er meget tydelige omkring, at vi vil samarbejde og ikke vil tage penge fra hinanden. Vi vinder ikke den her kamp, hvis ikke de forskellige velfærdsområder står sammen, erklærer Signe Nielsen.
Aktiv ved et tilfælde
Det var lidt af en tilfældighed, at hun blev aktiv i forældrearbejdet.
– I 2017 deltog jeg i en generalforsamling i Københavns Forældreorganisation, KFO. Det var mest, fordi de startede med et foredrag om, hvordan du som forælder kan tumle din tumling. Det ville jeg gerne høre og tog derfor afsted. Jeg lovede min mand, at jeg ikke ville stille op til bestyrelsen, som jeg ellers altid gør i den slags situationer, fortæller Signe Nielsen med et stort smil.
– Men da foredraget var slut, gik næsten alle. Vi var kun to tilbage. Det endte med, at jeg meldte mig til bestyrelsen. Jeg synes ikke, at man på den måde kunne nøjes med at ville høre foredraget. Min mand grinede, da jeg kom hjem og fortalte det, tilføjer hun.
Signe blev glad for at være i forældrearbejdet.
– Det er sjovt og dejligt at kunne være med til at gøre en forskel og løfte nogle debatter op på det politiske niveau i kommunen. Samtidig brugte vi meget tid i bestyrelsen på at diskutere FOLA, som vi ikke synes fungerede godt nok. Vi ønskede et stærkere og mere klart FOLA, der i langt højere grad arbejdede på at støtte opbygningen af lokale forældreorganisationer.
På det tidspunkt var der kun fungerende forældreorganisationer i Aarhus og København.
– Det holder jo ikke i længden. FOLA kan ikke gå ind på Christiansborg og fortælle, hvad forældrene mener, hvis organisationen ikke har en lokal forankring, siger Signe Nielsen.
Kampvalg om formandsposten
Det endte med, at hun besluttede at stille op til kampvalg om formandsposten og blev valgt. Samtidig blev hele den tidligere bestyrelse væltet.
– Vi har fået en mere aktiv bestyrelse, der deltager i den offentlige debat, og som repræsenterer noget lokalt, en forældreorganisation, en bestyrelse eller en aktivistgruppe.
Kort efter generalforsamlingen i FOLA blev dokumentaren vist på DR. Det betød, at den nyvalgte bestyrelse og formand blev kastet lige ud i den omfattende forældrekamp, der opstod i kølvandet på udsendelsen.
– FOLA var slet ikke rustet til at stå i spidsen for kampen på det tidspunkt. Men vi kastede os ud i arbejdet for at få minimumsnormeringer, og i dag står vi langt stærkere som organisation. Det er lykkedes os at komme på finansloven, og vi har i dag 10-12 lokale forældreorganisationer rundt omkring i landet og derudover nogle lokale aktivistgrupper. Vi har også startet en forældrerådgivning, fortæller Signe Nielsen.
Hun har valgt at tage et års orlov fra sit job som organisationskonsulent i fagforbundet FOA for at kunne koncentrere sig om arbejdet som FOLA-formand. Der er også opbygget et velfungerende sekretariat med en landssekretær og en rådgivningsleder.
FOLA har en stærk stemme
Opgaverne for formanden og sekretariatet er omfattende. FOLA er repræsenteret i en lang række råd, udvalg og grupper, som regeringen har nedsat, og er derudover også med i udvalg under Kommunernes Landsforening. Dertil kommer kontakt til politikere, deltagelse i den offentlige debat og meget andet.
– FOLA er med i alt, der vedrører dagtilbud. Vi har en stærk stemme, som bliver hørt mange steder. Det er vigtigt, at vi tager ordentligt vare på den magt og baserer vores arbejde på baglandet, forældrene rundt omkring i landet, fastslår Signe Nielsen.
– Det var egentlig ikke min tilgang at være fuldtidsformand, men møderne ligger normalt i arbejdstiden, så det blev svært at få det hele til at hænge sammen med et fuldtidsjob ved siden af, tilføjer hun.
Vokset op med engagement og handling
Signe Nielsen har i arbejdet som formand haft stor glæde af sine erfaringer fra arbejdet som organisationskonsulent i FOA. Også erfaringerne fra bestyrelsesarbejdet i Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, som hun var med i fra 2008 til 2012, har hjulpet hende meget.
– Gennem det arbejde lærte jeg en masse og fik et kæmpestort politisk netværk, som jeg kan bruge i dag. Det skyldes meget de erfaringer, at jeg turde tage springet og stille op som formand for FOLA.
Signe er flasket op med at være socialt engageret og aktiv. Hendes far er gartner og 3F-fællestillidsmand, mens moren har arbejdet som vuggestuepædagog og som afdelingsleder på et børnehjem.
Både Signes far og mand er aktive socialdemokrater, men selv har hun valgt ikke at være aktiv i et parti.
– Det er et bevidst valg på grund af den post, jeg har.
Corona har fyldt meget
De sidste mange måneder har coronaepidemien fyldt meget i FOLA's arbejde. Foreningen er blevet brugt flittigt af både politikere, der ville høre forældrenes mening, af medierne og af forældre, der har søgt rådgivning.
Coronakrisen har også leveret et godt argument for minimumsnormeringer.
– Det har vist sig, at de fleste børn har stortrivedes med de små børnegrupper og ordentlige normeringer, der blev indført på grund af corona. Forældre melder om børn, der er blevet gladere og mere trygge. Det er jo et kæmpe rygstød i den videre kamp for minimumsnormeringer og bedre dagtilbud, siger Signe Nielsen.
Hun peger også på erfaringen med betydningen af bedre rengøring i daginstitutionerne. Sygdom blandt ansatte og børn er stort set blevet udryddet som følge af den langt større fokus på hygiejne og rengøring.
– Coronakrisen har også vist, hvor langt nogle politikere er fra virkeligheden i daginstitutionerne. De er blevet overraskede over, hvor mange ekstra penge der skulle bruges på rengøring. Men de har selv skåret ned på rengøringen og de fleste steder også fjernet den årlige hovedrengøring.
FOLA arbejder nu på, at de vigtige erfaringer med betydningen af gode normeringer og ordentlig rengøring bliver brugt til at skabe forbedrede forhold også efter corona.
Aktuelle opgaver
Kampen for minimumsnormeringer står fortsat øverst på FOLA's dagsorden. Signe Nielsen glæder sig over, at det er lykkedes at få regeringen til at erklære sig enig i, at der skal indføres minimumsnormeringer, og få sat de første penge af til projektet.
– Men vi skal have politikerne til at indse, at det skal gå stærkere, og der skal flere penge til. Det er afgørende for kvaliteten i daginstitutionerne. Derudover arbejder vi også for bedre tilsyn, bedre ledelser, forældreindflydelse, ordentlige udearealer og en ret for forældrene til at kunne være hjemme under børns sygdom.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278