06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skandale-embedsmand i spidsen for regeringens nye Hjemrejsestyrelse

Flere udlændinge skal ud af Danmark

Skandale-embedsmand i spidsen for regeringens nye Hjemrejsestyrelse

Nyoprettet styrelse skal sikre, at flere udlændinge bliver sendt ud af Danmark. Udlændinge- og integrationsministeren har sat den tidligere topembedsmand fra statsløsesagen Claes Nilas i spidsen for projektet.

Topembedsmanden Claes Nilas – der tidligere er blevet kritiseret for sin rolle i den såkaldte statsløsesag – skal stå i spidsen for regeringens nye Hjemrejsestyrelse.
FOTO: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
1 af 1

Regeringen vil sende flere udlændinge "uden lovligt ophold" ud af Danmark.

Til det formål har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oprettet en Hjemrejsestyrelse med den officielle arbejdsbeskrivelse, at "flere udlændinge uden lovligt ophold skal rejse hjem", som det hedder på ministeriets hjemmeside.

"Der er efter kommissionens opfattelse ud fra en samlet vurdering dog tale om forseelser af en grovhed, der giver grundlag for, at det offentlige søger Claes Nilas draget til ansvar."
Statsløsekommissionens beretning

Til at stå i spidsen for den nye styrelse har ministeriet indsat topembedsmanden Claes Nilas som konstitueret direktør.

Det er ikke første gang, at Claes Nilas arbejder for den danske stat i flygtninge- og udlændingespørgsmål.

Faktisk er Claes Nilas kendt for sin rolle i skandalesagen om de statsløse palæstinensiske unge, der i årevis blev nægtet dansk statsborgerskab – i strid med to FN-konventioner.

Intet statsborgerskab til palæstinensere

I årevis afviste det daværende Ministerium for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at herboende unge palæstinensere kunne blive danske statsborgere – selvom de har krav på det.

Skandalen er kendt som statsløsesagen:

Ministeriet gav de unge med palæstinensiske rødder afslag efter de almindelige regler, som blandt andet stiller krav om permanent opholdstilladelse, bestået sprogtest, indfødsretsprøve og indtægt.

Men Danmark har skrevet under på to FN-konventioner, der giver statsløse palæstinensere, der er født i Danmark, ret til dansk statsborgerskab, hvis de søger om det, inden de fylder 21 år.

Lang proces

Den danske stats afslag på statsborgerskab til de unge palæstinensere har haft store konsekvenser for flere af dem. Blandt andet har de ikke kunnet afgive deres stemme til folketingsvalg eller for den sags skyld stille op til Folketinget, få dansk pas eller søge ind på uddannelsen som eksempelvis politibetjent.

Jeg har fuld tiltro til, at Claes Nilas kan løfte opgaven med at etablere den nye Hjemrejsestyrelse.
Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister

I februar 2008 bliver indfødsretskontoret i ministeriet opmærksom på, at afslagene kunne være i strid med FN-konventioner, og et halvt år efter bliver integrationsminister Birthe Rønn Hornbech informeret. Hun beslutter at undersøge, hvad de andre nordiske lande gør, samt at de verserende sager ikke skal sættes i bero.

Først i januar 2010, altså næsten to år efter, bliver Indfødsretsudvalget orienteret, og Birthe Rønn Hornbech fremlægger i december samme år lovforslaget, der giver de statsløse palæstinensere statsborgerskab.

Under statsløsesagen var Claes Nilas departementschef i ministeriet og spillede dermed en central rolle i at rådgive den daværende minister Birthe Rønn Hornbech, der måtte tage sin afsked som følge af sagen.

Kommission og 3000 sider

Kort efter at skandalen er blevet opdaget og ruller i medierne, nedsætter Folketinget i 2011 en kommission, der skal kortlægge, hvad der er sket.

I 2015 afgiver Statsløsekommissionen en 3000 sider lang beretning:

Kommissionen konkluderer blandt andet, at Danmark fra 1991 til 2010 har handlet i strid med internationale konventioner over for statsløse.

Kommissionen udtaler blandt andet en kraftig kritik af Claes Nilas:

"Claes Nilas har efter kommissionens opfattelse ikke opfyldt sin pligt til som departementschef at rådgive Birthe Rønn Hornbech", hedder det blandt andet i beretningen.

Kommissionen opfordrer endda til at drage Nilas til ansvar for sine handlinger:

"Der er efter kommissionens opfattelse ud fra en samlet vurdering dog tale om forseelser af en grovhed, der giver grundlag for, at det offentlige søger Claes Nilas draget til ansvar".

Opfordrede til at fortsætte praksis

Ifølge kommissionen har Claes Nilas fjernet en række advarsler, som lavere rangerende embedsmænd undervejs i forløbet havde sat ind i et dokument til Birthe Rønn Hornbech. Advarslerne skulle have gjort det klart for ministeren, at der skete konventionsbrud, men dem fik hun aldrig at se.

Selv forklarede Claes Nilas, at han gjorde det, fordi han syntes, dokumentet var blevet for langt og trængte til at blive forkortet. Men den forklaring fandt kommissionen ikke overbevisende og bemærkede, at hvis den skulle være rigtig, var den "udtryk for en alvorlig fejlvurdering".

Kommissionen kritiserer også, at Claes Nilas kort efter videresendte et andet dokument til ministeren med en opfordring til at fortsætte den praksis, som han senere over for kommissionen kaldte konventionsstridig.

Sekretær under Tamilsagen

Claes Nilas slap med en degradering for sin rolle i statsløsesagen – selv om Statsløsekommissionen lagde op til et retligt efterspil.

Under Tamilsagen var Claes Nilas ministersekretær for den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen, der siden blev dømt ved Rigsretten for sin rolle i sagen.

Sagen begyndte i 1987, hvor Ninn-Hansen gav mundtlig ordre til at indstille behandlingen af sager om familiesammenføring af op mod 6000 tamilske flygtninge, der havde ret til at blive familiesammenført.

Claes Nilas slap dog ud af denne sag uden kritik.

Minister har fuld tiltro til Nilas

På trods af de to skandalesager, hvor tusindvis af sårbare flygtninges rettigheder er blevet krænket, så har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye "fuld tiltro" til hans nye embedsmand.

Ministeren ønsker ikke at stille op til et interview med Arbejderen, men har i stedet sendt en skriftlig kommentar:

"Jeg har fuld tiltro til, at Claes Nilas kan løfte opgaven med at etablere den nye Hjemrejsestyrelse", skriver ministeren i en mail til Arbejderen og uddyber:

"Claes Nilas har et indgående kendskab til udlændingeområdet. Han har lang erfaring med mange typer af opgaver. Claes Nilas har blandt andet tidligere været direktør i Udlændingestyrelsen, og siden 2016 har han været i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, blandt andet som vicedirektør."

Ifølge ministeriet er der cirka 1100 afviste asylansøgere i "udrejseposition" i Danmark – heraf har mere end 200 været i udrejseposition i over fem år.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Claes Nilas. Artiklen er blevet forelagt Udlændinge- og Integrationsministeriets presseafdeling 24 timer inden publicering.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2020 - 14:44   27. apr. 2020 - 11:17

Flygtninge

ml@arbejderen.dk