16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skatterabat for at undgå EU-henstilling

Hovsa-løsning fra regeringen

Skatterabat for at undgå EU-henstilling

Regeringen har med næsten øjebliks varsel lavet en aftale med SF og Enhedslisten om nye skatterabatter på pensionsopsparinger for at undgå et offentligt underskud i 2015, der ifølge de økonomiske vismænd ellers ville blive større end EU tillader.

FOTO: Nationalbanken
1 af 1

De økonomiske vismænd vurderer i deres efterårsrapport, fremlagt i dag, at Danmarks underskud på de samlede offentlige finanser i 2015 vil lande på 3,6 procent af bruttonationalproduktet. EU tillader et underskud på højst tre procent.

Ifølge vismændene kan det derfor ikke udelukkes, at Danmark vil få en ny EU-henstilling om nedskæringer som den i 2010, der blandt andet førte til de seneste dagpenge- og efterlønsforringelser. I så fald skal den følges, skriver vismændene.

Ifølge vismændene kan det ikke udelukkes, at Danmark vil få en ny EU-henstilling om nedskæringer

Regeringen har dog så sent som fredag i sidste uge lavet en aftale med SF og Enhedslisten om at forlænge mulighederne for at omlægge kapitalpensioner til alderspensioner med en skatterabat på 2,7 procent i 2015. Ligeledes tilbydes alle over 60 år med en pensionsopsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), at opsparingen kan udbetales i 2015 med en skatterabat på 2,5 procent.

Benyttelsen af skatterabatterne vil give flere milliarder skattekroner i kassen til næste år, men på længere sigt koste statskassen mange penge. Alene skatterabatten på LD-pengene vil koste staten omkring 800 millioner kroner, vurderer Danske Banks cheføkonom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. okt. 2014 - 13:45   08. okt. 2014 - 10:11

Vismandsrapport

he@arbejderen.dk
Vismandsrapporten
  • Den såkaldte vismandsrapport med vurderinger af den aktuelle økonomiske situation og analyser af forskellige samfundsøkonomiske problemstillinger udgives to gange om året af De Økonomiske Råds formandskab - fire økonomer, der ofte betegnes "vismændenene".

  • De Økonomiske Råd omfatter Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd. Rådene består ud over de fire formænd af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, Danmarks Nationalbank, regering og interesseorganisationer.

  • Formandskabet udarbejder også en gang årligt en rapport til Det Miljøøkonomiske Råd om miljøøkonomiske problemstillinger.