12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Statskassen gået glip af milliarder fra små og mellemstore virksomheder

Erhvervsministeriet var advaret

Statskassen gået glip af milliarder fra små og mellemstore virksomheder

SKAT har opgjort at statskassen i 2014 gik glip af 14,1 milliarder kroner som følge af en ny lov, som lempede revisionspligten for små og mellemstore virksomheder. Skatteministeriet havde advaret om konsekvenserne inden loven blev gennemført.

FOTO: Skatteministeriet
1 af 1

En opgørsel fra SKAT fra januar i år viser, at statskassen er gået glip af 14,1 milliarder kroner alene i 2014 efter indførslen af en ny lov, som har gjort det frivilligt for små og mellemstore virksomheder, om deres regnskaber skal revideres af statsautoriserede revisorer. 

Nu viser det sig ifølge TV2 at disse negative konsekvenser af den ny lov kunne være undgået, hvis Erhvervsministeriet havde lyttet til Skatteministeriets advarsler i forbindelse med indførelsen af den ny lov, mener eksperter.

 – Det er skandaløst og meget bekymrende, at man ikke vil lytte til fagkundskaben. Der er politiske kræfter på spil, som ikke ønsker et skattevæsen, der er klædt alt for godt på, siger tidligere kontorchef i Skat og nuværende skatteadvokat Michael Bjørn Hansen til TV2.

Direktør for Danske Revisorer Tom Vile Jensen er enig i kritikken. Til TV 2 siger han, at der ikke har været vilje til at lægge fakta frem i sagen, og at myndighederne har sat kikkerten for det blinde øje. Han fortsætter:

– I dag står vi i den situation, at Skat har svært ved at få styr på de mange, der snyder. Ifølge Skat koster det statskassen 14 milliarder kroner om året. Der skal til at ske et eller andet, hvis det er et politisk ønske at få vendt den her udvikling.

Mere kontrol

SKAT vurderede at der skulle bruges 45 årsværk yderligere til kontrol, hvis lempelsen af revisionspligten skulle gennemføres, fremgår det af dokumenter, som TV2 har fået aktindsigt i. Man anbefalede desuden en særlig fremadrettet kontrol af virksomheder, som allerede havde udført skattesnyd samt en evaluering af lempelsen efter to år.

Der er politiske kræfter på spil, som ikke ønsker et skattevæsen, der er klædt alt for godt på.
Michael Bjørn Hansen, tidligere kontorchef i skat

 

TV 2 afslørede i januar i år hvordan en række direktører uden revisorer ulovligt havde overført millioner til sig selv som kapitallån. En række politikere krævede derefter, at man skulle undersøge eller helt afskaffe den seneste lempelse af revisionspligten.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen forklarede i marts i et svar til Folketinget, at han havde bedt Erhvervsstyrelsen igangsætte en ny undersøgelse.

Men der havde allerede tidligere været en undersøgelse af revisionslempelsen igang, som den daværende Venstre-regering ifølge Erhvervsministeriet satte en stopper for på et tidspunkt mellem  juni 2015 og november 2016.

Denne undersøgelsen tegner ifølge TV2 det generelle billede, at selskaber uden vilje til at følge skattereglerne er signifikant overrepræsenteret blandt selskaber uden reviderede årsregnskaber og tydeligst, hvor selskaber helt har fravalgt bistand fra en godkendt revisor.

Det fremgår også af undersøgelsen, at de virksomheder, der ikke har revision, mangler at betale meget mere i skat end de virksomheder, der får hjælp af en revisor.

Symptomatisk

Ifølge flere politikere – fra partier som er udenfor regeringen – er sagen et billede på, hvordan skattekontrollen er blevet undermineret igennem flere år.   

– Det er dybt problematisk for det her lovforslag, men det er sådan set også symptomatisk, i forhold til hvordan SKAT og medarbejderne i SKAT er blevet behandlet siden 2005, hvor skiftende regeringer ikke har lyttet til medarbejderne og sparet SKAT i stykker, siger skatteordfører fra Enhedslisten Rune Lund.

Jesper Pedersen fra Socialdemokratiet peger på, at det er Finansministeriet, som har ført an i kritikken siger:

– Jeg mener, det er Finansministeriet, som har undervurderet betydningen af SKATs kontrolindsats. Man har forfulgt en filosofi om, at skattekontrol var gammeldags og unødvendigt, siger Jesper Pedersen.

I samråd

Skattemininister Karsten Lauritzen og Erhvervsminister Brian Mikkelsen blev i et samråd i Folketinget 17. maj spurgt hvorfor regeringen stoppede ovennævnte undersøgelse og hvorfor der ikke er blevet handlet på de resultater, som var kommet frem, inden den stoppede.

De to ministre fortalte at de ikke havde kendskab til indholdet af den ufærdige undersøgelse. Den havde haft til formål at undersøge muligheden for yderligere lempelse af revision for de små og mellemstore virksomheer, hvilket de ikke mente der var brug for. Derfor stoppede man undersøgelsen.

Ministrene fortalte på samrådet, at der er en Rigsrevisionsundersøgelse af hele sagen igang, som skal være færdig til august.

Karsten Lauritzen nævnte, også at "de kollosale nedskæringer" af SKATs medarbejderstab i 00-erne stadig giver problemer med at overkomme arbejdsbyrden hos SKAT. Han havde taget sin partifælle Louse Schack Elholm med til samrådet, så hun kunne stille et spørgsmål, som fremhævede, at regeringen har bevilget 10 milliarder kroner ekstra til SKATs arbejde frem til 2021.

Ministrene undlod at  forholde sig til et spørgsmål fra Enhedslistens Rune Lund om hvorvidt det overhovedet er rimeligt, at tale om en gruppe af små og mellemstore virksomheder når nogle af dem, som tæller med her, har en årlig omsætning på 100 millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. maj. 2018 - 12:23   29. maj. 2018 - 12:27

selskabsskat

sb@arbejderen.dk