09 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stemmer om selvstændigt Palæstina i dag

Forslag i Folketinget

Stemmer om selvstændigt Palæstina i dag

Mere end 45.000 danskere har skrevet under på, at også Danmark skal anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Men befolkningens krav bliver ikke afspejlet i Folketinget.

Omkring 100 danske aktivister deltog sidste år i marathonløbet Right to Movement i Palæstina. Her er de fotograferet foran grafitti på den israelske besættelsesmur ved Bethlehem.
FOTO: Mellemfolkeligt Samvirke
1 af 1

Danmark skal anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Sådan lyder et forslag, som Folketinget skal tage stilling til i dag.

Over 100 lande har anerkendt Palæstina som selvstændig stat – heriblandt Sverige, Storbritannien, Frankrig og Spanien. I januar 2015 åbnede den første palæstinensiske ambassade i Vesteuropa i Stockholm.

Flertallet på Christiansborg afspejler ikke befolkningen på det her spørgsmål.
Maja Andersen, Mellemfolkeligt Samvirke

Nu kræver Enhedslisten, SF, Alternativet, det grønlandske parti IA og det færørske parti Tjóðveldi, at også Danmark anerkender Palæstina.

Signal om fred

– Hvis vi vil gøre alvor af vores støtte til en to-statsløsning, er det naturligt, at vi anerkender Palæstina som selvstændig stat. Der er mere end nogensinde brug for tiltag, der kan støtte op om palæstinensernes ret til en stat. Det er både i Israels, det palæstinensiske folks og fredens interesse. Danmark bør melde sig i koret af lande, der går forrest og sætter handling bag vores ord, siger Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist til Arbejderen.

Også det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) bakker op om forslaget.

– Det vil sende et stærkt signal om, at palæstinanserne ikke står alene, og at de har et legitimt krav om en selvstændig stat. Og så håber vi på, at det kan sætte skub i fredsprocessen og en varig løsning, siger Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for IA.

Sidste år viste en meningsmåling, som Norstat havde foretaget for Altinget, at 48 procent af danskerne er klar til at anerkende Palæstina. Kun 18 procent siger nej, mens 34 procent svarer ved ikke.

Olivengrene til politikerne

Forud for debatten i Folketinget har Mellemfolkeligt Samvirke indsamlet mere end 45.000 underskrifter for at få anerkendt Palæstina som en selvstændig stat.

>> Læs mere om indsamlingen og skriv under her

I dag tager aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke til Christiansborg for at opsøge folketingsmedlemmer og give dem en olivengren og et postkort med informationer om, hvor mange danskere, der har skrevet under, og hvorfor Palæstina bør anerkendes som en selvstændig stat.

– Vi vil vise politikerne, at mange danskere er engagerede og mener, at Palæstina bør anerkendes som en selvstændig stat. Det kan godt være at et flertal på Christiansborg vil stemme forslaget ned. Men flertallet på Christiansborg afspejler ikke befolkningen på det her spørgsmål, siger kampagnekoordinator hos MS, Maja Andersen, til Arbejderen.

Hun uddyber:

– Lige nu sker der intet i fredsforhandlingerne, og imens fortsætter Israel med at udbygge sine ulovlige bosættelser. Israelerne er godt tilfredse med status quo. Til næste år kan Israels ulovlige, konstante besættelse af Vestbredden "fejre" 50 år. Det er rigtig lang tid, palæstinenserne har skullet leve med daglige krænkelser af deres menneskerettigheder og fastholdelse i fattigdom. Der er brug for at styrke fredskræfterne i både Israel og Palæstina med en dansk anerkendelse.

– Desto flere lande, der bakker op om Palæstina som en selvstændig stat, desto klarere vil Palæstina's forhandlingsposition være, og så vil parterne være stillet mere lige. Det sender et signal fra Danmark til Israel om, at palæstinenserne har ret til deres egen stat.

Mere end 700 prominente israelere sendte i 2014 et brev til den daværende regering og Folketinget for at opfordre til at anerkende Palæstina.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jun. 2016 - 05:30   08. jul. 2016 - 11:27

Palæstina

ml@arbejderen.dk
Bosættere
  • Der bor mindst  550.000 israelere i 255 ulovlige bosættelser i de besatte områder.
  • Der er siden 1967 oprettet 100 forposter med bosættere, som ikke har fået officiel byggetilladelse, men militæret og myndighederne samarbejder med dem.
  • Regeringen har finansieret og bistået i etableringen af flere bosætterenklaver i hjertet af palæstinensiske kvarterer i Østjerusalem.
  • Der er mindst 350.000 illegale bosættere på Vestbredden.
  • Der er mindst 190.423 illegale bosættere i Østjerusalem.
  • Der er mindst 18.000 illegale israelske bosættere på Golanhøjderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967.
  • Bosættere kontrollerer effektivt 86 procent af de besatte områder.
  • 16 bosættelser i Gazastriben og fire på den nordlige Vestbred blev fjernet i 2005 som led i en tilbagetrækningsplan.
  • Der bor omkring fire millioner palæstinensere i de af Israel besatte områder, Vestbredden, Gaza, Golanhøjderne og Østjerusalem.

Kilde: B'Tselem, Komiteen til Forsvar af Palæstinensisk Jord, Reuters