FN's racismekomité retter en skarp kritik af det politiske systems stigende fremmedhad i Danmark.
Komitéen havde Danmark til "eksamen" den 6. og 7. maj og har efterfølgende udarbejdet en rapport med en række anbefalinger.
De danske politikere har et ansvar for at sikre, at de bidrager til at skabe tolerance og interkulturel forståelse mellem forskellige grupper.
FN's racismekomité
Komitéen henviser til det kommende folketingsvalg og slår fast, at man er "bekymret for det stigende fremmedhad og den politiske propaganda rettet mod ikke-statsborgere".
Ligeledes er FN-komitéen er bekymret over racistiske skildringer i medierne og på nettet og over "den stigende islamofobi".
FN-komitéen holder øje med, at de lande, der har ratificeret FN’s konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination, overholder konventionens bestemmelser. I rapporten minder FN-komitéen de danske politikere om, at "de har et ansvar for at sikre, at de bidrager til at skabe tolerance og interkulturel forståelse mellem forskellige grupper".
- Komitéen opfordrer til, at indsatsen mod fordomme, stereotyper og diskrimination intensiveres, så der bliver større opmærksomhed om tolerance og forståelse i befolkningen, blandt embedsfolk, i politiet og blandt politikerne. Det er svært at være uenig i, siger Jonas Christoffersen, direktør i Institut for Menneskerettigheder.
Han deltog i eksamineringen af Danmark og holdt et indlæg om situationen i Danmark. Herudover havde Institut for Menneskerettigheder forud for eksamenen udarbejdet en rapport til FN-komitéen.
- FN's racismekomités anbefalinger til Danmark kommer, fordi personer med anden etnisk baggrund i dag føler sig sat ud på en kant, sådan som debatten foregår i dag. De føler sig udsat og stigmatiseret i den offentlige debat, der kan være både firkantet og meget direkte, uddyber Jonas Christoffersen overfor Arbejderen.
FN-komitéen udtrykker dyb bekymring over Dan Park-udstillingen på Christiansborg. Komitéen konstaterer, at billederne er racistiske, og at Dan Park flere gange er dømt for racisme i Sverige. Bag udstillingen stod Trykkefrihedsselskabet, der nu har inviteret den hollandske højreekstremist Geert Wilders til Folkemødet på Bornholm i næste måned.
Racismekomitéen konstaterer, at ytringsfriheden ikke er ubegrænset, og at Danmark bør tage "effektive skridt" til at bekæmpe racistisk hate speech og racistiske budskabet på internettet.
>> Du kan læse FN's racismekomités vurdering og anbefalingerne til Danmark her
Den danske regering har nu et år til at svare på FN-komitéens rapport ved enten at acceptere eller afvise de enkelte anbefalinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278