De studerende går nu sammen for at stoppe de nyligt bebudede forringelser af Statens Uddannelsestøtte, SU, og milliardnedskæringer på uddannelserne.
Besparelserne vil få store konsekvenser, blandt andet at færre unge fremover vil få sig en uddannelse, mener de studerende formand.
Lidt over halvdelen af de studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser vil overveje at stoppe efter deres bachelor.
IDA-undersøgelse
– Jeg er rystet over, hvor bredt og voldsomt det her forslag kommer til at ramme. Det kommer til at betyde, at færre fremover kan tage en uddannelse, og at færre gennemfører deres uddannelse, siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.
>> LÆS OGSÅ: Studerende afviser kritik af SU-stigning
Demonstrationer i hele landet
Uddannelsesalliancen, som er en sammenslutning af 43 studenter- og fagorganisationer, har indkaldt til landsdækkende demonstrationer den 13. oktober under parolerne "Stop milliardnedskæringer på uddannelse", "Hæv Kvaliteten" og "Bevar SU’en".
– SU'en sikrer, at vi kan uddanne os uden at blive begrænset af størrelsen på pengepungen. (..) Den er et velfærdsgode, der er en forudsætning for lige adgang til uddannelse, og den er ikke til salg for topskattelettelser, siger Martin Thing, talsperson for Uddannelsesalliancen og formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Sidste år samlede Uddannelsesalliancen 40.000 mennesker til demonstrationer mod uddannelsesnedskæringer, i både København og Aarhus.
– Sidste år advarede vi om underviserfyringer, faglukninger, færre timer og dårligere fysiske rammer. I løbet af det sidste år er det blevet åbenlyst for enhver, at vi havde ret. Derfor er det også fuldkommen vanvittigt, at regeringen vil fortsætte nedslagtningen af vores uddannelser, siger Martin Thing.
Skærer i SU'en
Forslaget om at skære i SU-stipendiet er blandt elementerne i regeringens økonomiske 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), fremlagde tirsdag. Forringelserne af SU skal være med til at betale for store skattelettelser.
Hvis det lykkes regeringen at samle et flertal for planen, bliver SU-stipendiet skåret med 20 procent. Det betyder, at stipendiet for udeboende falder fra nu 5.100 kroner efter skat til 4.300 kroner om måneden i 2019 (regeringens egne tal). Studerende vil til gengæld have mulighed for at låne et lidt større beløb ved siden af. I alt 1.300 kroner mere end de hidtil har kunnet.
Desuden vil regeringen helt afskaffe det ekstra år, som har givet studerende, som bliver forsinket, mulighed for at færdiggøre deres uddannelse på SU. Studerende vil fremover kun kunne få stipendie i det antal år, som en uddannelse er normeret til.
Regeringen sparer i alt 3,3 milliarder kroner på at skære i SU-stipendiet. Halvdelen af pengene skal bruges på at nedsætte en pulje, som blandt andet skal arbejde på at målrette de studerende den private sektor, fremgår det af planen.
Går ud over virksomhederne
Ingeniørforeningen IDA frygter, at omlægningen vil betyde, at flere studerende dropper ud af deres uddannelse.
Lidt over halvdelen af de studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser vil overveje at stoppe efter deres bachelor, hvis de mister SU-retten og i stedet skal låne et tilsvarende beløb. Det fremgår af en rundspørge, som IDA har lavet blandt godt 1.000 studerende.
Og det vil få alvorlige konsekvenser for de virksomheder, som har hårdt brug for ingenører, påpeger Carsten Eckhart, formand for IDA's Uddannelses- og Forskningsudvalg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278