Københavns Universitet vil samle op mod 250 studerende ad gangen til en række fysiske eksamener i januar.
At samle så mange unge mennesker på ét sted er stik imod de sundhedsfaglige opfordringer.
Benjamin Waraich, medicinstuderende
Ledelsen på universitetet har besluttet, at studerende skal til eksamen i fag, der har et praktisk element, eller hvis det lokale studienævn mener, at det bliver for let at snyde, hvis eksamen ikke er fysisk.
Eksempelvis skal medicinstuderende på 3. semester til eksamen i centralnervesystemets struktur og funktion den 6. januar. Dagen efter skal de på obligatorisk klinisk ophold i to uger på en række hospitaler rundt om i landet. De studerende kan altså ikke nå at blive testet, før de skal færdes blandt mange forskellige patienter.
350 studerende klager
Nu har 350 medicinstuderende på Københavns Universitet sendt en klage til universitetets ledelse over beslutningen, om at de skal møde fysisk op til eksamener i januar.
De studerende frygter at udsætte sig selv og resten af samfundet – herunder ældre, syge og svækkede patienter – for en unødvendig smitterisiko.
"Grundlæggende set er vi af den overbevisning, at der ved gennemførsel af fysisk fremmøde på op til 250 studerende ikke kan undgås at udsætte de studerende samt resten af samfundet en unødvendig smitterisiko", skriver de studerende blandt andet i deres klage, som Arbejderen er i besiddelse af.
– Det er sundhedsmæssigt uansvarligt at gå til eksamen med flere hundrede andre studerende, siger 28-årige Benjamin Waraich til Arbejderen. Han er medicinstuderende på 5. semester.
Han fortsætter:
– Corona kan let forveksles med andre sygdomme. Det er vinter. Folk er forkølede og har de samme symptomer som corona. Studerende er vant til at dukke op til eksamen, selv om man er lidt forkølet. Medicinstudiet er i forvejen et hårdt studie, og hvis man misser en eksamen, risikerer man at komme bagud. Derfor er der risiko for, at syge studerende møder op og risikerer at smitte andre.
Benjamin Waraich er blevet indkaldt til eksamen den 13. januar i immunologi, patalogi og farmakologi.
– At samle så mange unge mennesker på ét sted er stik imod de sundhedsfaglige opfordringer, som eksperter og regeringen har udsendt. Resten af samfundet er i gang med et lukke ned, og myndighederne opfordrer borgerne til at isolere sig mest mulig, siger Benjamin Waraich.
Han fortsætter:
– Der er en grund til, at vi er blevet sendt hjem fra universitetet: Myndighederne forsøger at forhindre, at vi bliver smittet eller smitter andre. Smittetrykket er massivt i øjeblikket. Derfor er det uforståeligt, at universitetet kræver, at vi møder op til fysiske eksamener.
Håndsprit og vagter
Eksamenerne skal afholdes i universitetets lokaler på Peter Bangs Vej på Frederiksberg.
Universitetets ledelse forsøger at berolige de unge med, at der vil blive indsat vagter, der skal sikre, at de unge holder afstand, og der vil blive sprittet af og være servietter på bordene. Der vil også blive lavet en instruktionsvideo, hvor de studerende, der skal til eksamen, kan se, hvordan man sikrest ankommer til og forlader lokalerne.
De studerende henviser til, at Københavns Universitet i foråret organiserede hjemmeeksamener og alternative opgaver. Derfor er de studerende frustrerede over, at universitetet nu, hvor anden bølge af coronasmitten raser, ikke har en plan B.
– Dengang kunne det godt lade sig gøre. Hvorfor kan det ikke lade sig gøre til januar, spørger Benjamin Waraich.
– Vi står midt i en verdensomspændende pandemi. Vi står midt i en nødsituation, hvor vi har brug for en nødløsning. En nødløsning er aldrig den bedste løsning, men jeg tror ikke på, at vores uddannelse bliver udvandet af, at et par af vores eksamener foregår på andre vilkår end normalt. Det bliver vi ikke dårligere læger af.
Medicinstudiet i Aarhus har – efter protester fra de studerende – valgt at omlægge eksamenerne til online-eksamener. Også andre universiteter – eksempelvis DTU – har omlagt deres eksamener til online-eksamener.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278