De offentligt ansatte kan godt regne med støtte fra en række af landets uddannelser.
Overalt i landet bakker lærerstuderende, pædagogstuderende, socialrådgiverstuderende og sygeplejestuderende op om de offentligt ansattes kamp. De unge mobiliserer til fagbevægelsens manifestationer og laver egne aktiviteter.
Selvom vi er studerende, så handler OK-kampen i høj grad også om os. Det er jo vores fremtidige løn- og arbejdsforhold, det handler om.
Lone Olsen, Danske Socialrådgiverstuderende
– Vi har afholdt landsdækkende og lokale workshops om, hvordan vi kan bakke op om de offentligt ansatte, fortæller næstforperson i Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende, Lone Olsen, til Arbejderen.
– Vi har lavet "Jeg støtter velfærdsarbejderne" badges, som vi deler gratis ud til de studerende. Og vi arrangerer vores egne fordemonstrationer til fagbevægelsens demonstrationer. Vi forsøger at få så mange studerende som muligt med til fagbevælgesens markeringer.
Arbejderen fanger hende på vej til stormøde i Odense, hvor hun skal fortælle om konflikten. Hun oplever stor forståelse og opbakning til de offentligt ansatte blandt de studerende.
– Selvom vi er studerende, så handler OK-kampen i høj grad også om os. Det er jo vores fremtidige løn- og arbejdsforhold, det handler om. Og konflikten handler også om vores underviseres løn- og arbejdsforhold. Deres forhold har også betydning for vores studiemiljø. Vi er interesserede i, at underviserne har tid til den enkelte studerende og ikke er stressede. Det giver os de bedste betingelser for at gennemføre vores uddannelse, forklarer Lone Olsen.
Koordinerer aktiviteter
Den 17. april mødes de lærerstuderende, socialrådgiverstuderende, sygeplejestuderende og pædagogstuderende for at koordinere fælles aktiviteter, der skal skabe opbakning til de offentligt ansatte.
– Vi har lavet en "gå i sort" aktion for at støtte de offentligt ansatte og vise, at det ser sort ud med forhandlingerne, fortæller Elisa Valentina Landgreen, næstformand i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.
– Som studerende bakker vi selvfølgelig op og mobiliserer til fagbevægelsens aktiviteter som "Skulder ved skulder". Det er vores studiemiljø og vores kommende arbejdemiljø, det handler om, siger hun til Arbejderen.
De lærerstuderende er også aktive.
– Vi er i gang med at organisere en markering af undervisernes betydning for vores uddannelse. Og vi har hængt bannere op på Nyelandsvej og Carsberg, der viser vores støtte til vores undervisere og de øvrige offentlige ansatte, fortæller formand for Lærerstuderendes Landskreds, Jenny Maria Jørgensen, til Arbejderen.
SNAS-netværket
Det er ikke kun de etablerede studieorganisationer, der er aktive. I København, Roskilde og Aarhus har aktive unge taget initiativ til SNAS – SolidaritetsNetværk for Arbejdere og Studerende. På landsplan er der omkring 100 aktive i netværket.
Da SNAS startede op på Roskilde Universitet for en måned siden dukkede 70 unge op. En af dem var Andreas Nørgaard, som læser internationale studier.
– Vores mål er at skabe bro mellem de offentligt ansatte og de studerende, fortæller han til Arbejderen.
SNAS laver både egne aktioner og bakker op om fagbevægelsens markeringer.
– Vi studerende har mange ting til fælles med de offentligt ansatte, der er i konflikt. Vi skal selv ud på arbejdsmarkedet, når vi er færdige med at studere. Derfor er det selvfølgelig også i vores interesse, at der er ordentlige forhold, siger Andreas Nørgaard.
På Aarhus Universitet bliver der holdt stormøde den 19 april.
– Vi vil invitere en tillidsrepræsentant til at komme og fortælle, hvad konflikten handler om. Vi håber på, at stormødet vil give de studerende konkret oplysning om konflikten, og at vi på den måde kan få folk med til at være aktive, siger statskundskabsstuderende Esben Andersen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278