11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SU-besparelser rammer bachelorer

Pres på studerende

SU-besparelser rammer bachelorer

Sygeplejersker og andre professionsstuderende bliver ramt ekstra hårdt af regeringens planer om at skære på SU'en. Praktik på fuld tid under studiet gør det vanskeligt at arbejde mere ved siden, påpeger studieorganisationer.

Studerende på landets professionsuddannelser har sværere ved at tage arbejde ved siden af studiet, fordi de ofte er i praktik. Der er i alt 15 professionsbachelor-uddannelser med ulønnet praktik, som bliver ramt af SU-forringelserne.
FOTO: Thomas Lekfeldt/Scanpix
1 af 1

Regeringen lægger i sin 2025-plan op til at nedsætte SU’en med 20 procent. Til gengæld kan de studerende få lov at tjene mere ved at arbejde mere ved siden af studiet eller få et større SU-lån.

Jeg frygter, at nogen simpelthen vil vælge uddannelsen fra, fordi de ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk, fordi de ikke kan presse flere arbejdstimer ind.
Helle Storm, SLS.

Men det vil få konsekvenser for professionsbachelorerne som de studerende på socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelserne, der er i fuldtids-praktik i store dele af deres studietid, og derfor ikke kan arbejde ved siden af.

– Ministeren siger, at de studerende har et valg; de kan bare arbejde mere ved siden af deres studier, eller de kan låne flere penge. Men for rigtig mange studerende er det ikke et reelt valg, understreger Anna Sofie Vedersø Larsen, der er formand for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende overfor Arbejderen.

Eksempelvis er en socialrådgiverstuderende i praktik 37 timer om ugen i fem måneder ad gangen, og det er i forvejen svært at opretholde et studiejob ved siden af med de nuværende SU-satser, forklarer formanden.

På kompromis med det faglige niveau

Det er en problemstilling, som formanden for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning Helle Storm genkender. Hun frygter, at de studerende fremover vil nedprioritere deres faglige fordybelse og forberedelse.

– Som sygeplejestuderende skal du være fysisk ude i klinikken i minimum 30 timer om ugen. Og de resterende omkring 12 timer er selvtilrettelagt studie, forklarer Helle Storm og tilføjer:

– Hvis man begynder at prioritere ned på de timer, hvor man ikke har mødepligt, men hvor man skal opsøge forskning og udviklingslitteratur, læse op til eksamen - fordi du skal have et ekstra arbejde - så tror jeg, at vi går på kompromis med det høje faglige niveau, der forventes af vores sygeplejersker.

Ifølge Helle Storm er det vigtigt, at de studerende rent faktisk prioriterer at være studerende, så de kan blive fagligt dygtige sygeplejersker, som der i høj grad er brug for.

– Så er der også det aspekt, at det er benhårdt at være i praktik. Vi er jo ude i den virkelige verden og møder mennesker, og man er jo også påvirket af deres liv. Og påvirket af, at man er studerende og hele tiden skal udvikle sig fagligt. Det er i forvejen et fuldtidsarbejde, siger hun.

Svækker diversiteten

Anna Sofie Vedersø Larsen fra SDS er bekymret for, at nedskæringerne på SU’en vil resultere i, at den gruppe, som vælger at læse på uddannelsen, bliver mere "homogen".

– På vores uddannelse er vi rigtig stolte af, at vi har en meget blandet studentergruppe. Og det er meget værdifuldt, at vi både har folk, der kommer direkte fra ungdomsuddannelsen, og folk der har været ude at arbejde i nogle år. Det er værdifuldt at have mange forskellige perspektiver på det sociale arbejde, siger Anna Sofie Vedersø Larsen.

Hun frygter, at det i værste fald kan ende med, at dygtige, kommende socialrådgivere vælger uddannelsen fra, fordi det kommer til at handle om, hvorvidt man har råd til at læse.

Samme bekymring deler Helle Storm fra Sygeplejestuderendes Landssammenslutning:

– Jeg frygter, at nogen simpelthen vil vælge uddannelsen fra, fordi de ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk, fordi de ikke kan presse flere arbejdstimer ind, når de har en fuldtidspraktik, studie, og samtidig måske har en familie de skal tage sig af.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2016 - 15:13   26. okt. 2016 - 10:29

SU

kkp@arbejderen.dk
Nye SU-regler
  • Regeringen foreslår i sin 2025-plan, at fra 2019 skal SU-stipendier og SU-lån hver udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed. Lånet er rentefrit, så længe de studerende læser.

  • Det betyder, at SU-stipendiet bliver beskåret med 20 procent. For udeboende unge over 18 år falder stipendiet fra nu 5.100 kroner efter skat til 4.300 kroner om måneden (regeringens egne tal). De studerende vil til gengæld have mulighed for at låne et lidt større beløb ved siden af. I alt 1.300 kroner mere end de hidtil har kunnet.

  • SU-stipendierne begrænses til normeret studietid.

  • Studerende får højere fribeløb ved studiejob og et øget beskæftigelsesfradrag i de tre første år efter afsluttet studie - hvis de får arbejde i Danmark.

Kilde: Helhedsplan – Et stærkere Danmark