Regeringen lover, at finansloven for 2019 vil betyde et løft af sundheden.
Regeringen siger, at den styrker sundheds-væsenet, men når vi ser på sygehusenes vilkår, holder det ikke.
Lisbeth Lintz, Overlægeforeningen
Men det løfte har ikke hold i virkeligheden, mener overlæger, læger og sygeplejersker på landets sygehuse.
– Sundhedsvæsenet er stærkt underfinansieret, og det bliver det ved med at være med den nye finanslov. Vi kan se, at de er i gang med at lave spareplaner for næste år ude i regionerne, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
Finansloven giver 300 millioner kroner ekstra til sundhedsområdet i 2019. 100 millioner til psykiatrien og godt 200 millioner til bedre sundhed i øvrigt. De fleste af de 200 millioner er øremærket til at skulle bruges på regeringens nye sundhedsreform, der snart fremlægges.
De 300 millioner er under halvdelen af det beløb, som regionerne skal spare på sygehusene til næste år. Samlet set lyder nedskæringskravet på omkring 750 millioner kroner, og der er udsigt til fyringer i flere regioner.
I Region Midtjylland har samtlige partier i regionsrådet netop lavet budgetaftale. Her skal spares 139 millioner kroner i 2019 og 267 millioner kroner i 2020. Det er lidt mindre end tidligere udmeldinger. Det skyldes, at råderummet til politiske prioriteringer er blevet mindsket.
>> LÆS OGSÅ: Spareplan fra 2015 presser ansatte på sygehuse i bund
Den nødlidende psykiatri i regionen har fået en ekstra årlig bevilling på 50 millioner kroner.
I Region Sjælland er der lavet en budgetaftale med alle partier undtagen Enhedslisten. Her skal der spares 184 millioner kroner næste år.
I Hovedstaden er sparekravet på 400 millioner kroner. Halvdelen af beløbet skyldes nedskæringskrav fra regionen, den anden halvdel interne omprioriteringer, hvor det enkelte sygehus skærer ned på nogle områder for at bruge pengene et andet sted.
>> LÆS OGSÅ: Hovedstadens sygehuse skal spare 400 millioner kroner
Også i Region Nordjylland forventes der nedskæringer på godt 40 millioner kroner.
Som de eneste skal Region Syddanmark ikke gennem en sparerunde. Men også her er der effektiviseringer og interne omprioriteringer.
– Regeringen siger, at den styrker sundhedsvæsenet med udspillet til finanslov, men når vi ser på sygehusenes vilkår, holder det ikke, siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.
Sygehusene får også en milliard kroner ekstra i økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne for 2019.
Men de penge ædes op af stigende udgifter til blandt andet ny dyr medicin samt flere ældre og psykisk syge, understreger de faglige organisationer.
– Pengene rækker ikke, når man ser på, at der er overbelægning, flere ældre, flere fødsler samt et behov for nye behandlingsformer, ny medicin og sundhedsteknologiske investeringer, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278