I dag starter 35-årige Majbrit Berlau som ny formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Det er den foreløbige kulmination på en allerede ret imponerende liste over faglige og politiske tillidsposter. At være engageret i samfundsforhold har altid været naturligt for den nye socialrådgiverformand.
Jeg trækker en viden, om hvad der sker på arbejdspladserne, med ind i formandsstolen.
- Både min mor og far har altid været politisk og fagligt aktive og engageret sig der, hvor de er. Det har de bragt videre til mig. For mig er det en helt naturlig del af det at være menensker, at engagere sig i samfundet, siger Majbrit Berlau.
Hun blev elevrådsformand som 13-årig og var aktiv i studenterrådet under sin uddannelse til socialrådgiver.
Hun har også siddet en periode som vikar i Folketinget for Enhedslisten, været medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Socialrådgiverforening de sidste otte år og formand for foreningens Region Øst siden 2007.
Majbrit Berlau ser det selv som en styrke, at hun kommer direkte fra en post som regionsformand.
- Jeg trækker en viden, om hvad der sker på arbejdspladserne, med ind i formandsstolen.
Der har været meget fokus på Majbrit Berlaus medlemskab af Enhedslisten. Det har skabt en del debat. Både blandt medlemmerne i valgkampen, i medierne og på Christiansborg. Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance har erklæret, at det er et problem, "når en forening for offentligt ansatte bliver så politisk agiterende".
Selv tager Majbrit Berlau al den ståhøj helt roligt. Hun gør ingen hemmelighed ud af sine politiske holdninger og sit partimedlemsskab, men kan ikke se, at det er et problem.
- Uanset hvilket parti, jeg er medlem af, er jeg jo forpligtet af den politik, vi lægger i fællesskab i hovedbestyrelsen. Jeg er først og fremmest socialrådgiver, understreger den nye formand.
Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at medlemmerne bliver syge af at gå på arbejde. Det skal vi have gjort noget ved.
At medlemmerne er enige i den vurdering, viser det flotte stemmetal til Majbrit Berlau i urafstemningen om den nye formand. Hun fik 71,6 procent af stemmerne.
- Jeg er glad og meget stolt over den tillid, medlemmerne har vist mig, siger Majbrit Berlau.
Brug for dramatiske forandringer
Hun har aktuelt fokus på to store hovedopgaver for Socialrådgiverforeningen: Forhindre at socialrådgivere bliver syge af at gå på arbejde og kaste sig ind i arbejdet for en helt ny socialpolitik.
- Mange kollegaer bliver sygemeldt med stress. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at medlemmerne bliver syge af at gå på arbejde. Det skal vi have gjort noget ved, erklærer Majbrit Berlau.
Hun peger konkret på, at der skal sættes et loft over hvor mange sager, den enkelte socialrådgiver har, og så skal der gøres noget ved det stærkt stigende bureaukrati i kommunerne.
Der er brug for en forvaltningsreform og den tillidsreform, som regeringen har lovet os.
I forhold til socialpolitikken ser Majbrit Berlau en række positive tiltag med den nye regering. For eksempel har vi fået en socialminister, der rent faktisk vil føre socialpolitik og ikke kun beskæftigelsespolitik.
- Det er en klar forbedring fra VK-årene, hvor der i en periode slet ikke var en socialminister.
Majbrit Berlau mener, at der er brug for dramatiske forandringer i den offentlige sektor. Gennemføres de, tror hun, at det i længden vil kunne føre til færre offentlige udgifter. Men der skal først laves investeringer i forebyggelse, en tidligere indsats og en rehabiliterende tilgang til det enkelte menneske.
- Der er brug for en forvaltningsreform og den tillidsreform, som regeringen har lovet os. Lige nu sidder de ansatte i det offentlige i forskellige forvaltnings-siloer, som ikke samarbejder. Vi skal have brudt siloerne ned og samarbejde på tværs af forvaltninger, kommuner, regioner og staten, mener Majbrit Berlau.
- I dag sender vi borgerne rundt i det offentlige system, et sted med det ene problem, et andet sted med et andet problem og så videre. Det enkelte menneske kan jo have mange forskellige problemer. Det handler grundlæggende set om, at vedkommende skal have én koordinerende sagsbehandler i stedet for i dag, hvor en person kan have op til 10-12 forskellige sagsbehandlere, forklarer socialrådgiverformanden.
Hun bliver afbrudt af et grædende barn. Datteren Liv, der lige er fyldt seks år, er hjemme, fordi hun er syg. Majbrit tager sig af hende, samtidig med at hun laver interview og forbereder sig til Socialrådgiverforeningens repræsentantskabsmøde i Kolding i denne weekend.
Den klogeste beslutning
Majbrit Berlau bor sammen med sin mand Khaled Mustapha og døtrene Rosa og Liv i et bofællesskab sammen med 50 andre i Birkerød. Hun erklærer selv, at den klogeste beslutning i hendes liv har været at gifte sig med Khaled.
Liv er trøstet og mor er klar til at fortsætte med at fortælle om Dansk Socialrådgiverforenings syn på socialpolitikken.
Ønsket om en helt anden tilgang til socialpolitikken betød, at foreningen var positiv i forhold til dele af den kommende reform af førtidspensionen, da den blev lanceret. Her lægges op til, at der skal etableres rehabiliteringsteams på tværs af forvaltningerne i alle kommuner, og at den enkelte borger skal have en koordinerende socialrådgiver.
- Der er fortsat flere gode tilgange i lovforslaget, men jeg er bekymret for, at kommunerne i praksis vil falde tilbage til en forældet måde at gøre tingene på, siger Majbrit Berlau.
Der er tale om en helt ny måde at tænke på, organisere på og arbejde på. Det kan man ikke indføre over en juleferie.
Hun henviser til, at regeringen i lovforslaget om førtidspensionsreformen lægger op til, at alle muligheder for arbejdsprøvning, aktivering og uddannelse skal være afprøvet, før et menneske med problemer kan få tilbudt de såkaldte ressourceforløb, som skal være med til at forhindre at unge ender på førtidspension.
- Det strider mod al viden om, at en tidlig rehabiliterende indsats er vigtig, siger Majbrit Berlau.
Hun er også bekymret over, at regeringen insisterer på, at loven skal træde i kraft allerede fra årsskiftet.
- Det kan nemt betyde, at vi ikke får en god organisering af indsatsen igennem i kommunerne. Og det er rigtig ærgerligt, for den rehabiliterende indsats er vejen frem for godt socialt arbejde. Der er brug for længere tid til at køre ændringerne ind. Der er tale om en helt ny måde at tænke på, organisere på og arbejde på. Det kan man ikke indføre over en juleferie, konstaterer Majbrit Berlau.
Hun ser det også som et problem, at der ikke er skabt plads på arbejdsmarkedet til de mange mennesker, som man vil have væk fra overførselsindkomst.
- Vi har et meget lidt rummeligt arbejdsmarked i Danmark, og vi mangler at se arbejdsgivere, som vil ændre på den situation, konstaterer Majbrit Berlau.
Reallønnen skal sikres
Udover en forvaltningsreform ønsker socialrådgiverne også en tillidsreform. Den har regeringen lovet, men indtil videre er der ikke sket noget.
En tillidsreform skal sætte de offentligt ansatte fri og fjerne en stor del af bureaukratiet, kontrollen og dokumentationen, så de ansatte kan bruge deres ressourcer på de mennesker, de skal hjælpe.
Socialrådgivernes realløn skal sikres.
- Jeg tror, at regeringen gerne vil lave en sådan tillidsreform, men de har brug for nogle indspark til den. Det kommer vi gerne med. Det er vigtigt, at det bliver en reform, vi reelt kan bruge til noget og ikke bare en samling overskrifter og tom luft, erklærer Majbrit Berlau.
Udover disse meget store dagsordener er der også lige en overenskomstforhandling, som Majbrit Berlau kommer til at være central i. Her er på forhånd dømt løntilbageholdenhed af de offentlige arbejdsgivere.
- Mit mål er at sikre socialrådgivernes realløn, og så skal vi have regulære pensionsstigninger og gjort noget ved vores arbejdsmiljø, lyder det fra den nye formand.
Blandt de mange opgaver indtræder Majbrit Berlau også i Arbejderens socialpolitiske klummepanel. Fra nytår kan du læse hendes socialpolitiske kommentarer fast i avisen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278