EU-parlamentet skulle onsdag have stemt om en resolution, der fastslog parlamentets holdning til den kontroversielle TTIP-handelsaftale, som EU-kommissionen lige nu er i gang med at forhandle med USA på vegne af medlemslandene.
Heldigvis er der en gruppe skeptiske socialdemokrater fra Frankrig, Belgien og Storbritannien, som jeg tror vil stå fast.
Kenneth Haar
Men afstemningen blev ikke gennemført. I stedet besluttede den socialdemokratiske formand for EU-parlamentet, Martin Schulz, at der skulle være tænkepause.
Den pause skal bruges til at banke de kritiske socialdemokratiske medlemmer af EU-parlamentet på plads, vurderer Kenneth Haar fra tænketanken Corporate Europe Observatory, der har fulgt nøje med i forhandlingerne om TTIP-aftalen.
Vil stå samlet
Især handelsaftalens såkaldte ISDS-investordomstol giver knaster. Domstolen giver amerikanske investorer og firmaer mulighed for at sagsøge regeringer uden om nationale domstole, hvis firmaernes investeringer er truet af lokal lovgivning, der skal beskytte eksempelvis forbrugere, miljø, sundhed eller arbejdsforhold.
- Tænkepausen vil blive brugt af ledelsen af den socialdemokratiske gruppe til at banke de menige, kritiske medlemmer på plads. Socialdemokraterne vil gerne fremstå som en samlet blok, når de stemmer om den her vigtige aftale. Men heldigvis er der en gruppe skeptiske socialdemokrater fra især Frankrig, Belgien og Storbritannien, som jeg tror vil stå fast, siger Kenneth Haar.
Formanden for EU-parlamentet kan udskyde en afstemning, hvis der er mange ændringsforslag, og han ønsker mere debat.
- Men debatten var en af de mest velforberedte i EU's historie. Mange af ændringsforslagene var indarbejdet i det endelige forslag til en resolution, og Parlamentet og dets udvalg har i flere år debatteret TTIP. Der var altså ikke nogen tekniske grunde til at udsætte afstemningen, der var kun politiske grunde. Og alle de andre grupper har styr på, hvad deres medlemmer stemmer. Det er kun den socialdemokratiske gruppe, der er splittet, uddyber Kenneth Haar.
Moderne ISDS
I lang tid så det ud som om, den socialdemokratiske gruppe ikke ville stemme for en resolution, der indeholdt en bestemmelse om, at ISDS-domstolen skulle være en del af aftalen. Men nu er mange af socialdemokraterne tilsyneladende klar til at stemme for en "moderniseret" ISDS-domstol.
Det bliver heller ikke nødvendigt at banke de tre danske socialdemokratiske medlemmer af EU-parlamentet, Ole Christensen, Jeppe Kofod og Christel Schaldemose, på plads.
- Jeg er klar til at stemme for en moderniseret ISDS-mekanisme, hvis vi får åbenhed om afgørelserne i ISDS og mulighed for at appellere afgørelser. Når to parter indgår en aftale, vil der være forskel på, hvordan parterne vil fortolke aftalen. Derfor er der nødt til at være en instans, som kan fortolke de uenigheder, som vil opstå, siger Christel Schaldemose til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278