17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Talte dagpengestrid ned på S-kongres

Thorning lover nyt og bedre system

Talte dagpengestrid ned på S-kongres

Partiformandens skarpe kritik af de borgerliges dagpengereform blev modtaget med glæde af det socialdemokratiske bagland. Men der er ikke lagt op til handling her og nu.

FOTO: Henning Bagger / Scanpix
1 af 1

Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidt rettede en skarp kritik af dagpengereformen i sin tale på Socialdemokraternes kongres i weekenden.

Hun slag fast, at Socialdemokraterne vil have et nyt dagpengesystem, som ikke lader så mange falde ud over kanten, som vi ser i dag. Men afviste samtidig at gøre noget her og nu.

Lad os gøre noget ved dagpengene, mens vi stadig kan. 
Kaare Dybvad, S-medlem

- Et nyt dagpengesystem skal ikke bygge på hovsaløsninger og løse beregninger, som de borgerliges dagpengereform, erklærede Helle Thorning Schmidt. 

Hun bebudede, at dagpengekommissionens anbefalinger, som først skulle være kommet ved årsskiftet 2015/16, nu er fremrykket til september næste år.

- Med Kommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Og et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft 1. januar 2016, sagde statsministeren.

Til valg på nyt system

Socialdemokraterne vil gå til valg på, at der skal laves et nyt og bedre dagpengesystem, men vil ikke fremlægge partiets bud på indholdet af et nyt system før efter det kommende valg, når Kommissionen er kommet med sine anbefalinger. 

Helle Thorning Schmidt understregede dog på kongressen, at Socialdemokraterne vil overholde de rammer, de selv har sat op for Kommissionens arbejde.

Det betyder blandt andet, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende, og at reglerne ikke må indrettes, så den såkaldte strukturelle arbejdsløshed stiger. På almindeligt dansk betyder det, at dagpengeordningen ikke må blive så god, at den er med til at presse lønningerne op.

Dagpengesagen fyldte meget i beretningsdiskussionen på kongressen. Thornings kritik af dagpengereformen og fremrykningen af Kommissionens arbejde blev modtaget med glæde og tog luften noget ud af kritikken.

- Jeg er glad for Helles udmelding, sagde blandt andet beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.

- Det er en stor lettelse, at Helle siger åbent, at dagpengereformen ikke er noget, der er groet i vores have, ikke noget vi har troet på, eller stemt for. Tidligere har det været lidt svært at høre, at reformen ikke er vores politik, sagde Peter Hummelgaard Thomsen. 

Krav om handling nu

Mens en række talere stillede sig tilfreds med Helle Thorning Schmidts udspil krævede flere, at der også skulle gøres noget her og nu for at redde de mange, som er røget ud af dagpengesystemet. 

- Lad os gøre noget ved dagpengene, mens vi stadig kan. Vi kan starte med at halvere optjeningskravet og lade uddannelsesperioder tælle med i optjeningen, sagde Kaare Dybvad. 

Jeppe Bruus foreslog, at den udfasningen af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse blev stoppet. 

Disse forslag mødte ingen opbakning hos partiledelsen.

LO-formand Harald Børsting kom også ind på dagpengesagen i sin tale til kongressen. Han roste beslutningen om at fremrykke Kommissionens anbefalinger, men lagde også op til handling her og nu for at holde hånden under dem, som mister dagpengeretten. Hvordan det skal ske, fremgik ikke klart af talen.

- Vi må se på muligheder i stedet for begrænsninger i forhold til de økonomiske udfordringer, den enkelte arbejdsløse står overfor. Måske er der mulighed for for eksempel et seniorjob, sagde Harald Børsting. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. sep. 2014 - 14:25   22. sep. 2014 - 16:37

S-kongres

ur@arbejderen.dk
Fakta om S
  • Socialdemokraterne har omkring 40.000 medlemmer.
  • Partiet har 47 mandater i Folketinget og er dermed det næststørste parti.
  • Ved det sidste folketingsvalg i 2011 fik S 879.615 stemmer, det svarer til 24,8 procent. Det er den laveste vælgeropbakning siden folketingsvalget i 1903.
  • S gik tilbage ved sidste kommunalvalg, men er med 29,5 procent af stemmerne stadig det største kommunalpolitiske parti.
  • Ved valget til EU-parlamentet i maj gik S tilbage fra fire til tre mandater.
  • Socialdemokraterne holdt kongres lørdag og søndag i Aalborg.