Den nye kulturminister Marianne Jelved overvejer nu, om hun skal fastholde forgængeren Uffe Elbæks planer om at indføre en terrorparagraf for medier i radio- og fjernsynsloven.
I kølvandet på dommen mod den kurdiske tv-station Roj TV bebudede Elbæk, sammen med justitsminister Morten Bødskov, en ændring af radio- og fjernsynslovens første paragraf, så radio- og tv-programmer "ikke på nogen måde må fremme terrorisme".
Forslaget er endnu ikke fremsat i Folketinget, men har i høringsperioden affødt en byge af kritik fra rettighedsorganisationer, medier og journalisternes fagforening. Og der er ikke flertal for forslaget i Folketinget, da kun regeringspartierne vil stemme for.
- Sådan en paragraf hører ikke hjemme i radio- og fjernsynsloven. Det er ikke nævnet, der skal tage stilling til den slags. Radio- og tv-nævnet er et lukket forum, hvor der sidder alt lige fra chefredaktøren for Familiejournalen, teologer og kulturfolk. De er ikke i stand til at vurdere på strafferetslige spørgsmål som terrorparagraffer, siger Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby.
Kulturministeriets presseenhed oplyser, at ministeren ikke har nogen kommentarer, men at ministeriet er i gang med at veje argumenterne for og imod forslaget op mod hinanden.
Enhedslistens medieordfører, Per Clausen, håber at den nye kulturminister vil dropper lovforslaget.
- Vi skal ikke have en lovgivning, der gør medierne ansvarlige for ytringer som den ene eller anden organisation måtte have. Medierne skal frit kunne referere og interviewe eksempelvis oprørsbevægelser. Alt andet er jo et kæmpe angreb på ytringsfriheden, siger han.
- Det er jo et dybt problematisk forslag, der - lige som resten af terrorlovgivningen - efterlader en retstilstand, hvor det er umuligt at gennemskue, hvad der er lovligt og hvad der er ulovligt. Er konsekvensen af forslaget, at et medie ikke kan interviewe en bevægelse på EU's terrorliste, spørger Per Clausen.
15-20 organisationer har afgivet høringssvar om loven i sidste måned. Alle høringssvarene er kritiske.
TV2 advarer mod, at det ikke er klart, hvornår man "fremmer terrorisme", og frygter at samfundsrelevante og saglige dokumentarprogrammer om terror og baggrunden for terror, risikerer at kommer i klemme i den nye terrorparagraf. Danske Medier, der er interesseorganisation for over 1000 danske medier opfordrer "kraftigt" ministeren til at tage lovforslaget af bordet.
Dansk Journalistforbund kalder den nye terrorparagraf "stærkt kritisk", "ude af proportioner" og "et skridt mod mere kontrol over frie medier".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278