Ud af Helle Thorning-regeringens 22 ministre har de 21 en akademisk uddannelse. Kun en enkelt minister har arbejderbaggrund.
Udover at ministerrokaden betød nye ansigter på de eftertragtede og magtfulde ministertaburetter, betød den nemlig også et exit til tidligere landpost og transportminister Henrik Dam Kristensen (S).
Vi skal passe på, at vores Folketing ikke udvikler sig til en eliteinstitution.
Med en 9. klasses afgangseksamen i rygsækken og en baggrund som VVS'er og varmemester, er minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen dermed den sidste minister uden en akademisk uddannelse i Helle Thornings arbejderregering.
Fynsk arbejderdreng
Da socialdemokraten Carsten Hansen i 1998 blev valgt ind i Folketinget havde han arbejdet som varmemester i et årti. Og forud for det gik han i 17 år på byggepladser som VVS'er. En baggrund som er sjælden blandt folketingets medlemmer idag.
- Dengang var det mere almindeligt med faglærte og ufaglærte folketingsmedlemmer, og vi havde flere ministre uden akademiske uddannelser. I dag er jeg en dinosaur i folketinget. Der er i den grad sket en skævvridning ved folketingsvalgene, så akademikerne nu er overrepræsenteret i forhold til befolkningssammensætningen, siger den 56 årige politiker.
Carsten Hansen advarer om at udviklingen kan få demokratiet til at smuldre.
- Vi skal passe på, at vores Folketing ikke udvikler sig til en eliteinstitution, hvor alle har gået på det samme universitet og derfor også bruger de samme økonomiske modeller og har de samme holdninger til det offentlige. Det er vigtigt, at vi holder fast i, at økonomi handler om holdninger. Om fordelingspolitik. Om hvorvidt vi vil have et mere retfærdigt og solidarisk samfund, eller om vi vil være hver mand for sig.
Det er vigtigt, at vi holder fast i, at økonomi handler om holdninger.
Tendensen til, at det i stigende grad er akademikere, der sidder i Folketinget er i medierne blevet døbt "djøficeringen" efter fagforeningen Djøf, der organiserer jurister, økonomer og andre med lignende baggrund. Eksempelvis også de, der har læst statskundskab - dem er der 35 af, ud af Folketingets 179 sjæle.
100 af de 179 folketingsmedlemmer har enten en akademisk uddannelse eller er igang med at tage en. Kun fem procent er ufaglærte.
Fokus på arbejderkandidater
Carsten Hansen mener, at ansvaret for at vende udviklingen ligger hos partierne som skal blive meget bedre til at stille arbejderkandidater op.
- Ligesom vi længe har fokuseret på at få kvinderne ind, må vi begynde at fokusere på arbejderne også. Ikke at vi er færdige med ligestillingskampen, men vi kan jo godt gøre begge dele, siger Carsten Hansen.
Problemet er nemlig, forklarer Carsten Hansen, at jo flere akademikere der går rundt inde på Christiansborg, jo længere rykker den politiske debat sig væk fra helt almindelige mennesker.
Ligesom vi længe har fokuseret på at få kvinderne ind, må vi begynde at fokusere på arbejderne også.
- Det akademiske sprogbrug får mange mennesker til at stå af. De tænker: “jeg er er ikke klog nok til at blande mig i politik”. Men det er jo noget fis. Alle bør blande sig, og alle kan bidrage. Derfor skal vi gøre det muligt at deltage i den politiske debat. Vi politikere skal lade være med at gøre tingene så komplicerede. Vi bruger utroligt mange ord, som aldrig bliver brugt ude i skurvognen.
Det som Carsten Hansen kalder for akademiseringen af Folketinget, er foregået samtidigt med at man i højere og højere grad ringeagter håndværkere og ufaglærte i samfundet gennerelt, mener han.
- I gamle dage var der større respekt for håndværksfagende ude i samfundet. Da jeg blev udlært som smed kunne jeg løfte hovedet og være stolt af mit fag. I dag skal de unge jo nærmest undskylde for at de har taget en erhvervsuddannelse og ikke har gået på gymnasiet.
Politik handler om holdninger
Selvom Carsten Hansen har stor respekt for sine højtuddannede kolleger, kunne han godt tænke sig at politikerne nogle gange ville lægge alt det, de har lært om økonomi og administration lidt i baggrunden og finde de store idéer frem istedet.
- Efter min mening skal politikere først og fremmest være ideologiske. Dermed ikke sagt at de ikke skal kunne en masse andre ting. Jeg har da brugt enormt meget tid på at sætte mig ind i forskellige økonomiske teorier og læser hele tiden op for at forstå forskellige forhold bedre. Men det vigtigste er, at politikerne har idéer. Politik er et spørgsmål om holdninger, fastslår han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278