12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Topdirektør forlader udskældt forvaltning i København

Efter massive protester

Topdirektør forlader udskældt forvaltning i København

Den magtfulde direktør i Københavns Beskæftigelsesforvaltning, Bjarne Winge, forlader sit job efter langvarig og massiv kritik af forvaltningens hårde praksis.

Fra en af de mange protester mod forholdene på de københavnske jobcentre.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København, Bjarne Winge, forlader sit job. Det sker efter lang tids kritik af forvaltningen.

Skal der virkelig ske ændringer, er det nødvendigt at udskifte hele ledelsen i forvaltningen.
Kim Madsen, Jobcentrets Ofre 

Sociale modstandsbevægelser og en række fagpersoner retter skarp kritik af en praksis, hvor syge mennesker fastholdes på kontanthjælp i årevis, og hvor det er meget, meget svært at få bevilget førtidspension eller fleksjob. 

59-årige Bjarne Winge har været direktør for Beskæftigelsesforvaltningen gennem de sidste to år. Inden var han i over 20 år en del af ledelsen i kommunens Økonomiforvaltning. Den rendyrkede økonomitænkning har han ført over i Beskæftigelsesforvaltningen, mener kritikerne.

Det kom frem i sidste uge, at Bjarne Winge går af, men beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning Skovgaard (V) afviser at udtale sig om sagen.

– Vi aner ikke, om der er tale om en fyring eller en frivillig opsigelse, siger socialrådgiver Puk Sabber, der er bisidder for flere kontanthjælpsmodtagere på Jobcenter Lærkevej i København. 

Hun håber, at direktørskiftet er et udtryk for, at beskæftigelsesborgmesteren lægger op til en ny og mere menneskelig praksis i forvaltningen, men venter med at glæde sig, til hun ser, hvem den nye direktør bliver.

Kritik fra taskforce

Meddelelsen om Bjarne Winges afgang kommer efter, at en taskforce i sidste måned udtalte skarp kritik af Beskæftigelsesforvaltningen. Taskforcen blev nedsat sidste år efter massive protester over forholdene i forvaltningen.

Taskforcen peger på problemer med en meget restriktiv tolkning af loven, langsommelig og mangelfuld sagsbehandling, skiftende sagsbehandlere, et meget højt antal sager per sagsbehandler og at borgerne ikke inddrages.

– Vi skal have tilkendt flere førtidspensioner og fleksjob, sagde beskæftigelsesborgmesteren i en pressemeddelelse, da taskforcen havde offentliggjort sin rapport den 10. april.

>> LÆS OGSÅ: København giver langt færre førtidspensioner end andre byer

Den melding vækker glæde hos de sociale modstandsbevægelser, i beskæftigelsesudvalget og hos fagfolk som Puk Sabber. 

– Men skal der virkelig ske ændringer, er det nødvendigt at udskifte hele ledelsen i forvaltningen, siger Kim Madsen, talsmand for Jobcentrets Ofre. Han peger helt konkret på direktør Michael Baunsgaard Schreiber, der sammen med Bjarne Winge har afvist, at der er noget galt i forvaltningens praksis, men som stadig sidder på sin post.

Det var Schreiber, der sidste år underskrev kontrakten omkring den ulovlige lægeklinik på Jobcenter Lærkevej. Senere blev klinikken lukket.

>> LÆS OGSÅ: Jobcenter har været på kant med loven i årevis

Winge og Schreiber gik sammen ud med en offentlig afvisning af den kritik, som socialrådgiver Puk Sabber rettede mod Jobcenter Lærkevej i en kronik i Information sidste efterår.

Afvisning af kritik

Puk Sabber kritiserer en mangelfuld sagsbehandling, alt for mange sager per sagsbehandler, umenneskelig behandling af syge mennesker, masser af fejl, tilsidesættelse af lægelige vurderinger og ukvalificerede sagsbehandlere.

Der er tale om en "uretmæssig kritik", skrev Bjarne Winge og Michael Baunsgaard Schreiber efterfølgende i et læserbrev i Information.

– Men nu bekræfter taskforcen mig i det, som jeg og andre fagfolk har sagt i årevis. Man tror åbenbart først på det, når nogle uvildige eksperter har beskrevet situationen. Det har kommunen så brugt millioner på, konstaterer Puk Sabber, samtidig med at hun glæder sig over, at alle demonstrationerne og presset på kommunen har båret frugt. 

>> LÆS OGSÅ: Cirkus Jobcenter i København

For to måneder startede der en ny såkaldt ressourcedirektør i Beskæftigelsesforvaltningens øverste ledelse – Jeppe Bøgh Andersen, der kommer fra et job som økonomidirektør i Gentofte Kommune.

Derudover har borgmesteren ansat en særlig rådgiver, Jon Andersen, der også var medlem af taskforcen, til at hjælpe med at lave en handleplan, der skal sikre tildeling af flere førtidspensioner og fleksjob. 

– Jeg håber og tror, at der kommer til at ske forandringer nu, siger Gyda Heding, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget for Enhedslisten.

Både hun og Puk Sabber peger på, at der udover en fuldstændig udskiftning i ledelsen er brug for sagsbehandlere med en socialfaglig uddannelse, der har langt færre sager end i dag, hvor en enkelt sagsbehandler kan have over 200 sager. 

– Og så skal der ske en forandring af hele kulturen, i den måde man taler til hinanden på og behandler syge og udsatte mennesker på, siger Gyda Heding.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. maj. 2018 - 08:20   16. maj. 2018 - 08:30

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Førtidspension og fleksjob

Fik tilkendt førtidspension i 2017:

København: 419, Aarhus: 379,  Aalborg: 399, Odense: 331, Esbjerg: 196, Randers: 146.

Fik tilkendt fleksjob i 2017:

København: 263, Aarhus: 563,  Aalborg: 271, Odense: 298, Esbjerg: 208, Randers: 156.

Indbyggertal 2017:

København: 613.288, Aarhus: 340.421, Aalborg: 213.558, Odense: 202.348, Esbjerg: 116.032, Randers: 98.265.

Kilder: Danmarks Statistik og Jobindsats.dk