Det franske energiselskab Total fik onsdag i denne uge tildelt sin boretilladelse fra Energistyrelsen.
Dermed har Total ret til at bore cirka 3,8 kilometer ned i undergrunden på en mark i den lille nordjyske by Dybvad for at foretage den første prøveboring efter skifergas i Danmark.
Energistyrelsen skriver i sin afgørelse, at "Den planlagte boring i Nordjylland er vigtig", fordi den "forventes at kunne give oplysninger om, hvorvidt der i den del af Danmark er et skifergaspotentiale".
Det er trist, at Total har fået tilladelse til at bore. Især fordi vi ved, at tilladelsen er starten på en proces, der ender med at Total henter radioaktivt materiale.
Aage Olsen, protestlejren mod skifergas
Total mangler fortsat at få godkendt sin plan for håndtering af spildevand fra Frederikshavn Kommune og få Statens Institut for Strålebskyttelse's godkendelse af sin plan for håndtering af det radioaktive affald, som måtte komme med op fra undergrunden med boremudderet.
Og endelig kommer Arbejdstilsynet på et uanmeldt besøg på borepladsen.
Selskabet forventer, at myndighederne har de sidste godkendelser på plads i løbet af en uges tid, så man kan komme i gang med at bore til maj.
Flere bakker op om lejr
I protestlejren lige ved siden af Totals boregrund kan man mærke stigende lokal interesse for lejren og protesterne mod skifergas.
- Flere fortæller, at de har kørt forbi lejren, og nu ville de ind og kigge. Og flere og flere af de lokale bakker op om vores daglige fællessang foran Totals boregrund. I løbet af den sidste uge har vi fast været op mod 20-40 stykker, fortæller Aage Olsen fra protestlejren til Arbejderen.
Han giver ikke meget for den boretilladelse, som Total netop har fået.
- Det er trist, at Total har fået tilladelse til at bore. Især fordi vi ved, at tilladelsen er starten på en proces, der ender med at Total henter radioaktivt materiale op til overfladen. Det er materiale, som lige nu ligger fire kilometer nede i undergrunden afgrænset af kalk- og skiferlag, uddyber Aage Olsen.
Herudover har det nyoprettede fælleskoordinationsudvalg mod skifergas i Nordjylland inviteret Folketingets energi- og miljøudvalg til Dybvad.
- Så kan de se Totals boretårn og forestille sig, hvordan det kan komme til at se ud, hvis der skyder to til fire af den slags borepladser op per kvadratkilometer, sådan som klima- og energiministeren har oplyst kan blive scenariet, fortæller Jens Holm Pedersen fra Hjørring Mod Skifergas til Arbejderen.
Ifølge Greenpeace pumpes der op mod 10-20 millioner liter vand og 50-70 tons kemikalier ned i undergrunden per boring. Total har fået licens til at lede efter skifergas på 12 procent af Danmarks areal. Hvis der er skifergas i Danmark, kan det føre til tusindvis af boringer i Danmark, advarer milløorganisationen.
Jordskælv i USA
Totals prøveboring kommer samtidig med at konsekvenserne af flere års fracking efter olie og skifergas i USA nu begynder at melde sig. For eksempel har delstaten Oklahoma oplevet en eksplosiv stigning i antallet af jordskælv
Forskere advarer om, at den kontroversielle boremetode "fracking" formentlig er synderen. Fracking bruges til at udvinde skifergas ved at sprøjte en blanding af vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at frigøre gassen fra skiferlagene.
Geologer har fundet markante tegn på, at fracking er skyld i en øget seismisk aktivitet i undergrunden i delstaten.
I Oklahoma bliver der hver dag registreret jordskælv med en styrke på over tre. Sidste år blev delstaten ramt af 585 jordskælv på denne styrke eller højere. Det tal var i 2013 på 109 skælv, og før 2008 blev der kun registreret mindre end to om året, oplyser Oklahomas geologiske tjeneste (OGS).
Det er "meget sandsynligt, at størstedelen af jordskælvene" bliver udløst af den omstridte boreform benyttet af olie- og gasindustrien, advarer OGS, der samtidig forbereder indbyggerne på, at et "omfattende jordskælv" kan ramme delstaten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278