18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trængsel i København vil stige 50 procent

Grønne organisationer advarer:

Trængsel i København vil stige 50 procent

Selvom trængselskommissionens ideer bliver ført ud i livet vil trængslen i København alligevel stige med 50 procent og CO2-udslippet stige med én procent, advarer Det Økologiske Råd og Verdensnaturfonden.

Selvom Trængselskommissionen opfordrer til at investere minimum 35 milliarder kroner i blandt andet kollektiv transport og flere cykelstier, vil trængslen i København alligevel stige. Der bliver nemlig ikke for alvor sat ind mod privatbilismen, advarer grønne organisationer.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Selvom Trængselskommissionens ideer bliver gennemført, vil trængslen i hovedstadsområdet stige med minimum 50 procent.

Sådan lyder advarslen fra en række grønne organisationer ovenpå kommissionens 223 sider lange idekatalog, der blev offentliggjort i torsdags.

Hvis man ikke begrænser biltrafikken, vil trængslen stige uanset de andre gode tiltag.
Frederik Hoedeman, WWF

Selvom Trængselskommissionens anbefalinger bliver gennemført, vil borgerne - ifølge kommissionens egne tal - i 2025 bruge 15,6 millioner timers ventetid på at sidde i kø på vejene på grund af trængsel. Det er en stigning på 50 procent i forhold til de 9,3 millioner timers forsinkelse, som borgerne oplever i dag på grund af trængsel.

Samtidig vil transportsektorens CO2-udslip stige med én procent, forudser kommissionen.

Den stigende trængsel opstår fordi indbyggerantallet i det indre København frem mod år 2025 ventes at stige med 100.000 mennesker.

Biltrafik begrænses ikke

Det vækker vrede blandt flere grønne organisationer, at kommissionen - der har brugt halvandet på at arbejde - ikke formår at gøre mere ved trængslen og ved luftforureningen:

- Det er fint, at kommissionen anbefaler at styrke af kollektiv trafik og cykling. Men hvis man ikke begrænser biltrafikken vil trængslen stige uanset de andre gode tiltag, siger Frederik Hoedeman fra Verdensnaturfonden WWF.

Han bliver bakket op af Det Økologiske Råd:

- Kommissionens anbefalinger vil have en effekt, men slet ikke nok. Kommissionen løser kun sin opgave halvt. Det er et problem, fordi det er spild af tid at sidde i kø på vejene og fordi det medfører en masse luftforurening, siger Christian Ege, sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd til Arbejderen.

Kommissionen anbefaler at investere minimum 35 milliarder kroner i nye veje, cykelstier, letbaner, metro og tog det kommende årti.

Ingen roadpricing

Ifølge kommissionen er det mest effektive redskab til at reducere trængslen på vejene såkaldt "roadpricing", hvor alle bilister betaler for den strækning, man kører. Derfor foreslår Trængselskommissionen, at Danmark laver et forsøg med landsdækkende roadpricing.

Men den model blev skudt til hjørne af transportminister Pia Olsen Dyhr allerede samme dag, kommissionen offentliggjorde sin rapport.

Trængselskommissionen blev nedsat i jun i 2012, da regeringen valgte at droppe den betalingsring, partierne ellers havde lovet at indføre i deres regeringsgrundlag.

I stedet satte regeringen en gruppe eksperter og ngo'er til at komme med forslag til hvordan trafikanterne lettere kan komme frem i hovedstadsområdet og samtidig få mindsket forureningen i København og omegn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2013 - 14:45   30. sep. 2013 - 14:45

Trafik

ml@arbejderen.dk
Trængselskommissionen
  • Trængselskommissionen blev nedsat for halvandet år siden, da regeringen opgav at indføre en betalingsring for bilister omkring København, der skulle mindske trafikken.
     
  • Betalingsringen skulle reducere biltrafikken, fremme samkørsel, brug af cykler og kollektive transport og derved sikre bedre fremkommelighed på vejene, forbedre miljøet og mindske CO2-udslippet.
  • I stedet for at indføre betalingsringen satte regeringen en gruppe eksperter og ngo'er til at komme med forslag, der skal gøre det lettere for trafikanterne at komme frem i hovedstadsområdet og samtidig mindsker forureningen i København og omegn.