29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trekløver-regering vil forske i atomkraft

Nyt regeringsgrundlag

Trekløver-regering vil forske i atomkraft

Privat atomkraft- og lobbyfirma har i halvandet år lobbyet for at åbne Danmark for det radioaktive materiale thorium, der kan bruges til atomkraft. Nu er thorium blevet en del af regeringsgrundlaget.

En af de store aktører indenfor atomkraft er den svenske energigigant Vattenfall. Her fra Vattenfalls atomkraftværk i Forsmark, Sverige.
FOTO: Vattenfall.se
1 af 1

Den nye trekløver-regering vil tillade forskning i såkaldte thoriums-teknologier, der er en videreudvikling af atomkraft. Det fremgår af det nye regeringsgrundlag.

Thoriumbaseret atomkraft giver også højradioaktivt affald. Og risikoen for ulykker og spredning af radioaktivt materiale forsvinder ikke. 
Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi

Thorium er et radioaktivt materiale, der kan omdannes til uran, som kan bruges til atomkraft.

– Folketinget burde i stedet diskutere, hvordan vi kan fremme forskningen i vedvarende energi, fremfor at bruge tid på et meningsløst forslag om forskning i thorium, mener Niels Henrik Hooge fra miljøorganisationen NOAH's Urangruppe.

Farligt affald

Miljøorganisationen VedvarendeEnergi er helt enig:

- Forskning i thorium er lige så udsigtsløs som forskning i al anden atomkraft. Atomkraft indgår ikke i dansk energiplanlægning. Hvis regeringen kommer igennem med sit forslag, risikerer vi, at pengene til at forske i thorium vil blive taget fra forskning i vedvarende energi og grøn omstilling, siger Gunnar Boye Olesen til Arbejderen.

Han er politisk koordinator hos organisationen VedvarendeEnergi og civilingeniør med speciale i energi. Han advarer om, at thorium – ligesom almindelig atomenergi – skaber svært nedbydeligt affald og er farligt for både mennesker og miljø.

– Thoriumbaseret atomkraft giver også højradioaktivt affald. Og risikoen for ulykker og spredning af radioaktivt materiale forsvinder ikke, forklarer Gunnar Boye Olesen.

Han henviser til en norsk regeringsrapport fra Statens Strålevern, der i 2008 konkluderede, at der i princippet ikke er forskel på konventionelle thorium- og traditionelt uranbaserede atomkraftreaktorer. Begge kan forårsage udslip af radioaktive stoffer til luft og vand, og der er risiko for ulykker, specielt i forbindelse med ukontrollerede kædereaktioner, som kan føre til en nedsmeltning af reaktorkernen.

Liberal Alliance fremsatte i maj et forslag om at tillade forskning i thorium. Men det forslag nåede aldrig videre, fordi samtlige andre partier – heriblandt Konservative og Venstre – tog afstand fra det.

Men nu har Liberal Alliance altså fået skrevet forslaget ind i regeringsgrundlaget, hvor der står, at man vil "... fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier".

Atomkraft-firma jubler

Mens miljøorganisationerne er bekymrede for, at regeringen lægger op til at forske i nye former for atomkraft, jubler man hos det private danske firma Copenhagen Atomics, der forsker i atomteknologi og lobbyer for at fremme atomkraft herhjemme.

– Vi har i det sidste halvandet års tid været i kontakt med en række energipolitikere, høj som lav. Jeg havde ikke forventet, at thorium ville blive skrevet ind i regeringsgrundlaget, men det viser bare, at der har været en modningsproces, som har virket, og som er gået hurtigere, end jeg havde forestillet mig, siger Thomas Jam Pedersen til Arbejderen. Han er bestyrelsesformand hos Copenhagen Atomics.

Firmaet forsker blandt andet i måleteknologi og i separtions-teknologi, der kan bruges på atomkraftværker. Det er planen, at Copenhagen Atomics teknologi skal bruges i Europas første thorium-testreaktor, som der ventes bygget i Holland i løbet af få år.

Copenhagen Atomics har sammen med otte europæiske forskningsinstitutioner søgt EU om et forskningsprojekt til fem millioner euro, der skal gå til at forske i netop et thorium-reaktoranlæg. Hidtil har firmaet ikke kunne få penge til forskning i thorium herhjemme. Men det håber bestyrelsesformanden for Copenhagen Atomics vil ændre sig med den nye regering.

- Vi er meget tilfredse med regeringens udmelding. Det er et politisk signal om, at thorium er noget, man vil prioritere. Så når vi sender en ansøgning om forskningsstøtte afsted, så vil den ikke bare blive lagt i nej-bunken. Og vi håber på, at udmeldingen vil få den effekt, at vi fremover lettere og hurtigere kan få tilladelser fra diverse styrelser til at foretage vores målinger af radioaktivt materiale, siger Thomas Jam Pedersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. dec. 2016 - 09:07   01. dec. 2016 - 16:27

Energi

ml@arbejderen.dk
Thorium
  • Thorium er et radioaktivt stof, som også betegnes som fjerde generations atomkraft. 

  • Thorium kan omdannes til radioaktivt uran-233, som kan spaltes i en reaktor eller i en atombombe.

  • Thorium findes mange steder i verden - blandet andet i Grønland, hvor det er nemt at få adgang til. 

  • >> Læs mere om thorium: https://www.ve.dk/thorium-energi

  • Kilde: VedvarendeEnergi