08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tusindvis arbejder gratis i ældreplejen

Kommuner satser på frivillige

Tusindvis arbejder gratis i ældreplejen

Antallet af frivillige på ældreområdet er eksploderet, og halvdelen af landets kommuner har i dag ansat koordinatorer til at organisere arbejdet. Samtidig skærer kommunerne ned.

FOA mener, at det er vigtigt, at det er ansatte med uddannelse, som her på billedet, der hjælper de ældre for eksempel under spisningen.
FOTO: Helene Meden Hansen
1 af 1

Antallet af frivillige, der arbejder i den aarhusianske ældrepleje, er eksploderet de seneste år. I dag er der 2400 frivillige på ældreområdet i Aarhus. Og kommunen satser på, at tallet skal stige endnu mere. 

For to år siden var der 1700 frivillige.

Brugen af de frivillige er sat i system i Aarhus. Der er ansat ti frivillighedskoordinatorer, som udelukkende arbejder med at organisere frivillige på ældreområdet.

Det nytter ikke noget, når kommunerne pludselig sætter frivillige til at tage nattevagter på plejehjem.

Lars Linderholm, Ældre Sagen

En af dem er Anette Nielsen. Hun fortæller, at de frivillige arbejder med mange forskellige opgaver. For eksempel arrangerer de hyggeeftermiddage for de ældre, hjælper til ved julefrokosten, gør gårdhaven i stand, arrangerer udflugter og våger over døende.

- De frivillige kan være en stor aflastning for personalet. Vi koordinatorer fungerer som et bindeled mellem borgerne, de frivillige og personalet. For eksempel henvender de ansatte sig til os, når de oplever nogle behov, som de ikke kan opfylde, siger Anette Nielsen til Arbejderen.

- Vi sørger også for, at reglerne bliver overholdt. Der er jo forskel på, hvad frivillige må lave og hvad de ansatte må lave. Der er mange opgaver, hvor man skal være faglært, tilføjer hun.

Kritik fra FOA

Men der bliver rokket ved grænserne i disse år, mener FOA Aarhus, som organiserer de ansatte i byens ældrepleje. 

De oplever, at i takt med at kommunen skærer ned på antallet af ansatte, overtager de frivillige flere og flere af de opgaver, som faglært arbejdskraft tidligere tog sig af. I løbet af det seneste år - fra marts 2012 til marts i år - er der forsvundet over 100 fuldtidsjob i den aarhusianske ældrepleje. Og nedskæringerne har stået på i en årrække.

- Det er fint at bruge frivillige til at hjælpe med at arrangere fester, bage kager og hygge om de ældre. Men vores grænse er nået, når der bliver brugt frivillige til at ledsage de ældre for eksempel til lægen eller våge over døende. De frivillige laver i dag opgaver, som kræver faglighed, siger Inge Pedersen, næstformand i FOA Aarhus til Arbejderen. 

I maj måned var den aarhusianske rådmand for ældreområdet, SF'eren Dorthe Laustsen, i TV2 Østjylland for at diskutere brugen af frivillige med formanden for FOA Aarhus Kirsten Normann.

Her udtrykte Dorthe Laustsen begejstring over tilstrømningen af frivillige. 

- Det er rigtig dejligt. De giver den flødeskum oveni, som vi ellers ikke ville kunne give, erklærede rådmanden.

Modsat mener Kirsten Normann, at kommunen satser på de frivillige i en grad, så de ikke længere er reelt frivillige, men gratis arbejdskraft.

Mange gør som Aarhus

I mange andre af landets kommuner gør man ligesom Aarhus og satser på frivillig arbejdskraft. 

En ny undersøgelse fra Gallup viser, at halvdelen af landets kommuner i dag organiserer deres egne frivillige til at lave opgaver på ældreområdet. 

Og hele 80 procent af landets kommuner svarer, at de planlægger at øge brugen af frivillige på ældreområdet til næste år.

Det er Ældre Sagen, som har bestilt undersøgelsen. Udviklingen bekymrer organisationens frivilligchef Lars Linderholm. 

- Det nytter ikke noget, når kommunerne pludselig sætter frivillige til at tage nattevagter på plejehjem, siger Lars Linderholm til Ældre Sagens hjemmeside.

Debatten om brugen af frivillige blussede op i forbindelse med, at regeringen den 1. juli offentliggjorde en ny udgave af det såkaldte frivillighedscharter. Charteret beskriver samspillet mellem det offentlige og de frivillige. Bag charteret står regeringen, en række frivillige foreninger, FTF, LO, Kommunernes Landsforening og danske Regioner. Det tidligere charter blev lavet i 2001. 

- Det nye charter giver grundlag for større velfærd, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i forbindelse med offentliggørelsen. 

Det nye charter lægger vægt på, at frivilligt arbejde er mange forskellige ting, og at netop forskelligheden er en styrke. 

"Frivillige organisationer og foreninger kan løfte store og komplekse opgaver, der bidrager til samfundets sammenhængskraft", står der blandt andet. 

Det gamle charter præciserede, at der er brug for en omfattende frivillig indsats, men at den ikke skal erstatte den offentlige indsats. Den sætning er ikke med i det nye charter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jul. 2013 - 09:07   31. jul. 2013 - 18:47

Frivillige

ur@arbejderen.dk
Frivillighedscharter
  • Den 1. juli 2013 offentliggjorde regeringen et nyt frivillighedscharter for samspillet mellem de frivillige og det offentlige. Bag charteret står regeringen, en række frivillige organisationer, FTF, LO, KL og Danske Regioner. Det gamle charter blev lavet i 2001.

  • Charteret fra 2001 indeholder følgende sætning: "Der er brug for en omfattende og alsidig frivillig indsats; men den skal ikke erstatte den offentlige indsats". Den sætning er udeladt i det nye charter. 

  • Det gamle charter fremhæver de frivillige organisationers selvstændighed og ret til selv at vælge og prioritere deres opgaver. De formuleringer er udeladt i det nye charter. Her fremhæves til gengæld, at det i samarbejdet mellem de frivillige og det offentlige er vigtigt med en forståelse af, at frivillig indsats er frivillig.

Se de to chartre på frivilligcharter.dk