Danske firmaer kan frit fortsætte med at tjene penge på Marokkos udplyndring af Afrikas sidste koloni Vestsahara.
Det var meldingen fra udenrigsminister Anders Samuelsen, da han i sidste uge var kaldt i samråd af Enhedslisten i Folketingets udenrigsudvalg.
Vores interesser i Vestsahara er simpelthen for små, både politisk og økonomisk.
Anders Samuelsen, udenrigsminister
– Vestsahara er ikke en topprioritet for dansk udenrigspolitik. Vores interesser i Vestsahara er simpelthen for små, både politisk og økonomisk, sagde Anders Samuelsen.
– Det vil ikke være god dansk interessevaretagelse at engagere sig aktivt i denne langvarige og komplicerede konflikt. Vi har ingen interesse i at tage ensidig stilling til fordel for en af parterne.
Vestsahara har i over 40 år været besat af Marokko. Den Internationale Domstol i Haag har afgjort, at Marokko ikke har noget legitimt krav på landet. Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, lider under manglende rettigheder og mulighed for selvbestemmelse under den fremmede besættelsesmagt, som udnytter landets ressourcer.
Firmaer indblandet i besættelse
Samrådet var indkaldt efter afsløringer af, at danske firmaer understøtter Marokkos udplyndring af Vestsahara, der er rig på naturressourcer som fosfat, salt, fisk, gas og muligvis olie.
Eksempelvis har det danske rederi Ultrabulk A/S hjulpet Marokko med at transportere fosfat fra Vestsahara.
Og FLSmidth har leveret havnemateriel til Marokko, der kan håndtere fosfat. I maj underskrev FLSmidth en kontrakt om at drive og vedligeholde udstyret.
Herudover har NGO'en Afrika Kontakt kortlagt, hvordan syv danske banker og 20 pensionsselskaber investerer i firmaer, der udnytter og eftersøger naturressourcer som olie, gas og fosfat fra Vestsahara.
>> LÆS RAPPORTEN: Investeringer på besat land
Folketinget vedtog sidste år – enstemmigt – at danske firmaer skal "udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara".
Herudover har FN's juridiske rådgiver slået fast, at udvindingen af Vestsaharas naturressourcer, uden befolkningens samtykke, er i strid med FN's konvention for civile og politiske rettigheder.
Passiv regering
Udenrigsministeren har givet danske firmaer en mundtlig orientering om Folketingets beslutning. Men herudover agter han ikke at foretage sig mere.
– Den enkelte virksomhed må selv vurdere, om deres kommercielle aktiviteter er i overenstemmelse med FN's anbefalinger, siger udenrigsministeren.
Enhedslistens medlem af udenrigsudvalget, Christian Juhl, er skuffet over, at regeringen forholder sig passivt:
– Det er vigtigt, at verdenssamfundet, herunder Danmark, er aktive for at presse på for en løsning. I øjeblikket er situationen fastfrosset. Det passer Marokko godt. For så kan de fortsætte med at sælge råstoffer henover hovedet på Vestsaharas befolkning. Folkeretten slår fast, at man ikke kan besætte et område og sælge dets råstoffer.
Han mener, at regeringen er dobbeltmoralsk i holdingen til Marokkos besættelse.
– Det er mærkeligt, at regeringen stemte imod, da EU indgik en fiskeriaftale med Marokko med henvisning til folkeretten – og på den anden side mener, at dansk erhvervsliv kan hjælpe Marokko med at sejle Vestsaharas råstoffer væk, siger Christian Juhl.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278