09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Udgifter til udsendte soldater tredoblet

Ny rapport:

Udgifter til udsendte soldater tredoblet

Desto farligere de danske missioner bliver - desto dyrere bliver det at sende soldaterne afsted. Prisen for at sende en dansk soldat ud i verden er steget fra 200.000 i 1988 til over 600.000 kroner i 2013.

Efter at danske soldater er begyndt at blive sendt ud i egentlig krig - som eksempelvis i Afghanistan - er udgifterne per udsendt soldat tredoblet.
FOTO: Forsvarsgalleriet.dk
1 af 1

Det bliver dyrere og dyrere at sende danske soldater i krig rundt om i verden.

Udgifterne per udsendt soldat i de internationale operationer er på 25 år tredoblet - fra 200.000 kroner i 1988 til over 600.000 kroner per udsendt soldat i 2013. Det viser en ny rapport fra Center for Militære Studier.

Operationerne er blevet farligere. Det fører til at udgifterne stiger.
Kristian Søby Kristensen, Center for Militære Studier

 

>> Læs rapporten Mars på Jorden her

- Operationerne er blevet farligere. Det fører til, at udgifterne stiger. Det betyder, at danske soldater bruger mere ammunition. Og desto farligere missioner, desto større krav bliver der stillet til beskyttelse af soldaterne, eksempelvis skudsikre veste, forklarer seniorforsker på Center for Militære Studier, Kristian Søby Kristensen, der står bag rapporten.

- Herudover er det militære udstyr blevet dyrere. Især geværer og teknologi er blevet dyrere. Stykprisen på militært udstyr stiger mere end den almindelige prisudvikling. Det skyldes blandt andet profitmaksimering i forsvarsindustrien, uddyber Kristian Søby Kristensen.

På trods af prisen fortsætter Danmark ufortrødent sit militære engagement. For 14 dage siden underskrev forsvarsminister Peter Christensen en aftale, der indlemmer Danmark i en ny udrykningsstyrke, Joint Expeditionary Force, som kan indgå i NATO's styrke.

Styrken skal hurtigt kunne sendes til krise- og konfliktzoner i hele verden. Udover Danmark deltager Storbritannien, Norge, Nederlandene, Estland, Letland og Litauen.

- Vi står overfor en sikkerhedspolitisk virkelighed i hurtig forandring. Terrortruslen, flygtningestrømme og Ruslands ageren i øst er bare nogle af eksemplerne. Fra dansk side tager vi vores ansvar alvorligt, når det kommer til at kunne imødegå en sådan virkelighed. Tanken er, at vi skal være beredt på hurtigt at kunne rykke ud til de kriser og konflikter, som kan opstå rundt om i verden, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Seniorforskeren på Center for Militære Studier forudser, at udgifterne vil fortsætte med at stige de kommende år.

- Den nye styrke kan potentielt føre til stigende udgifter. Men det kommer an på, hvilke missioner politikerne vælger at sende de danske soldater på. Men herudover sker der en generel oprustning. Det handler om hele tiden at være bedre end sin modstander. Den udviklingen fremmer USA ved bevidst at basere sin militære overlegenhed på konstant at styrke udviklingen af nye militære produkter. Det smitter af på Danmark, fordi vi er allieret med USA via NATO, og fordi vi deltager i de samme  missioner som USA, forklarer Kristian Søby Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. dec. 2015 - 07:43   09. dec. 2015 - 07:50

Militær

ml@arbejderen.dk