06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge danskere samler ind til unge med handicap i Uganda

15.000 elever i solidaritetsaktion

Unge danskere samler ind til unge med handicap i Uganda

Pengene fra Operation Dagsværk går i år til at sikre unge med handicap i Uganda en uddannelse. Indsamlingsdagen er på onsdag den 6. november.

Unge med handicap i Uganda.
FOTO: Operation Dagsværk
1 af 1

På onsdag den 6. november skifter omkring 15.000 elever fra ungdomsuddannelser og de øverste klassetrin i folkeskolen deres almindelige skoledag ud med en arbejdsdag.

Vi skal skabe de bedste muligheder for unge med handicap i Uganda og give dem et værdigt liv. 
Thorkild Olesen, Danske Handicaporganisationer

Eleverne deltager i den årlige Operation Dagsværk-dag.

Over hele landet arbejder elever for at samle penge ind til unge med handicap i Uganda, så de også kan få en uddannelse.

Der er omkring to millioner unge med handicap i Uganda, og hele 90 procent af dem gennemfører ikke en uddannelse.

Overtro og fordomme

Mange af de unge med handicap bliver mødt med overtro og fordomme og har derfor svært ved at leve et ungdomsliv på lige fod med andre unge. Derfor vil projektet skabe bedre vilkår for unge med handicap, blandt andet gennem rollemodeller, erhvervsuddannelser og oplysning om handicap i Uganda.

– Jeg synes det er rigtig vigtigt, at vi støtter op om det her projekt. Selvom vi fortsat har meget at gøre på den handicappolitiske dagsorden i Danmark, er det vigtigt, at vi kan række udover os selv og samarbejde med unge i andre lande, siger Sofie Monggaard, formand for den danske forening Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Operation Dagsværk er Danmarks globale elevbevægelse, der i over 30 år har støttet unges forhold i udviklingslandene. Årets projekt bliver gennemført i samarbejde med Danske Handicaporganisationer og Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Sofie Monggaard er en af de frivillige, der har besøgt Uganda som led i planlægningen af årets indsamling.

Oplysningskampagne

Forud for indsamlingsdagen har der været gennemført en oplysningskampagne relateret til årets projekt. Tusindvis af elever på gymnasier, hf, erhvervsuddannelser og 8.-10. klasser i folkeskolen er blevet undervist i, hvordan det er at leve med et handicap i Danmark, Uganda og andre steder i verden.

Det glæder Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, at Operation Dagsværk for første gang sætter fokus på handicap.

– Vi håber at indsamle så meget som muligt, så vi kan skabe de bedste muligheder for unge med handicap i Uganda og give dem et værdigt liv. De skal have rollemodeller at spejle sig i og mulighed for at udvikle sig personligt og professionelt – eksempelvis via en erhvervsuddannelse. Det kræver også, at lokalsamfundet bliver bedre rustet til at tage imod de unge, siger Thorkild Olesen.

Hyr en elev

Hvis man som privatperson eller virksomhed ønsker at få en eller flere elever ud at arbejde den 6. november, kan man lave et jobopslag, som de unge kan søge. Det kan du gøre her på Operation Dagsværks hjemmeside. De unge skal have en løn på mindst 350 kroner for fem timers arbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. nov. 2019 - 08:13   04. nov. 2019 - 13:24

Operation Dagsværk

ur@arbejderen.dk
Operation Dagsværk
  • Operation Dagsværk er oprindeligt en svensk idé og blev startet af gymnasieelever i Sverige til ære for FN's tidligere generalsekretær Dag Hammerskjöld under navnet "En Dag for En Dag". I dag findes det i alle de nordiske lande. I Danmark har Operation Dagsværk eksisteret siden 1984.
  • Operation Dagsværk er en uafhængig græsrodsorganisation, der består af aktive på de danske ungdomsuddannelser. Det meste af året fungerer organisationen som en oplysnings- og solidaritetsorganisation.
  • En dag om året bruger tusinder af elever på landets ungdomsuddannelser en hel dag på at arbejde til fordel for Operation Dagsværk. De donerer deres dagsløn til Operation Dagsværk, som sender pengene videre til et udvalgt internationalt udviklingsprojekt.

Kilde: od.dk