11,4 procent af de unge mellem 18 og 30 år har svært ved at betale almindelige udgifter som husleje, telefon og el. Det svarer til op mod 126.000 unge.
To ud af tre unge med betalingsproblemer undlader at gå til tandlægen, og en fjerdedel undlader at købe lægeordineret medicin.
Anja Philip, Forbrugerrådet Tænk
Det viser en omfattende undersøgelse af unges gæld og økonomi, som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag.
Gentagne betalingsproblemer
De unge har "gentagne betalingsproblemer", hvilket betyder, at de flere gange inden for et år ikke har været i stand til at betale deres regninger til tiden.
Problemerne med gæld har en social slagside. Det er nemlig især unge med kort eller ingen uddannelse, enlige forsørgere og arbejdsløse unge – altså unge med et "lavt indtægtsgrundlag" – der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.
Rapporten skriver direkte, at indførelsen af kontanthjælpsloftet har "reduceret det økonomiske råderum betragteligt for de berørte unge uden beskæftigelse, især hvis de har børn".
– Undersøgelsen viser en klar social slagside. Eksempelvis udgør de enlige forsøgere 38 procent af alle de unge, der ikke får betalt deres regninger. Meget tyder på, at der er en stor gruppe, der har reelle problemer med at få pengene til at slå til. Og så prioriterer de at få betalt deres huslejse, så ikke de bliver smidt af deres bolig, og sparer på tandlægebesøg og medicin, siger direktør hos TrygFonden, Gurli Martinussen.
Dropper tandlæge
Undersøgelsen viser, at mange dropper tandlægebesøg og lægeordineret medicin.
– To ud af tre unge med betalingsproblemer undlader at gå til tandlægen, og en fjerdedel af de unge med betalingsproblemer undlader at købe lægeordineret medicin. Det viser desværre med al tydelighed, at vi står med et alvorligt samfundsproblem, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.
Det kan have langtrækkende konsekvenser, at være fanget i gæld.
– Det kan være svært at rette skuden op som voksen og få råd til eksempelvis bolig og andre af de ting, vi betragter som en del af voksenlivet. Det kan derfor påvirke unges liv negativt i mange år ud i fremtiden, siger Anja Philip.
Omfanget af unge, der har problemer med at betale deres regninger, kan sagtens være større end de 11,4 procent.
– Vi ved ikke, hvor mange unge, der får deres forældre til at betale regningerne, inden de bliver for store, siger direktør hos TrygFonden, Gurli Martinussen.
Rapporten bygger på besvarelser fra næsten 2000 unge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278