29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge nordmænd fører kampagne for liste N

Forstærkninger fra naboland

Unge nordmænd fører kampagne for liste N

En gruppe unge norske EU-modstandere er taget turen hele vejen til Danmark for at føre kampagne for Folkebevægelsen mod EU. De vil give danske vælgere et andet perspektiv på EU.

Fem unge EU-modstandere landede i går aftes i Kastrup Lufthavn. Få timer efter var de allerede i gang med at pakke materialer på Folkebevægelsen mod EU's kontor i København.
FOTO: Ungdom Mot EU
1 af 1

Fem unge EU-modstandere fra Norge landede i går i København.

De har taget fri fra skole for at give Folkebevægelsen mod EU en hånd med kampagne-slutspurten før valget til EU-parlamentet på søndag.

Vi kan give de danske vælgere et andet perspektiv på EU. Norge er ikke en del af EU, og flertallet i Norge mener, vi klarer os bedst udenfor Unionen.
Reidun Heggen, Ungdom Mot EU, Norge

– Folkebevægelsen er vigtig for at styrke demokratiet og sikre et mere selvstændigt, miljøvenligt og fredeligt Danmark. Vi kan give de danske vælgere et andet perspektiv på EU. Norge er ikke en del af EU, og flertallet i Norge mener, at vi klarer os bedst udenfor Unionen. Og det er vigtigt at huske, at selv om Norge ikke er en del af EU, har vi andre former for aftaler og samarbejde med EU, siger Reidun Heggen til Arbejderen.

Hun er formand for den tværpolitiske ungdomsorganisation Ungdom Mot EU, som de fem til dagligt er aktive i.

Eksempler med i bagagen

Få timer efter at de unge nordmænd var landet i lufthavnen, tog de ind på Folkebevægelsen mod EU's kontor i København for at pakke de materialer, de skal bruge, når de i dag går på gaden. Reidun Heggen håber på at komme i snak med mange danske vælgere.

– Vi vil gerne komme med eksempler fra Norge og vise den almindelige dansker, at vi klarer os udenfor EU. Vi vil fremhæve fordelene ved at stå udenfor EU. Vi vil bruge eksempler på, at norsk landbrug og fiskeri er mere bæredygtigt, samt at vi har en selvstændig stemme i international politik.

Og der skal kæmpes fra vælger til vælger her i slutspurten. Alt tyder på et tæt valg, og at Folkebevægelsen mod EU får brug for hver eneste stemme, hvis bevægelsen skal bevare sit ene mandat i EU-parlamentet.

Den seneste meningsmåling blev offentliggjort i morges på DR. Den er foretaget af Epinion blandt 1992 danskere over 18 år. Målingen viser, at Folkebevægelsen mod EU får 6,8 procent af stemmerne og dermed genvinder sit mandat.

Norsk EU-modstand

Det er ikke kun i Danmark, at Folkebevægelsen mod EU gør en forskel i EU-parlamentet. Unge Mot EU understreger, at de som nordmænd og EU-modstandere har interesse i en stærk Folkebevægelse i Danmark.

– Folkebevægelsen er med til at sætte spørgsmålstegn ved udvidelsen af EU's magt og indflydelse. Selv om Norge ikke er medlem af EU, er vi en del af EU's økonomiske samarbejdsområde, EØS. Hvert år overlader norske politikere lidt mere af selvstyret til EU, uden at vi kan påvirke beslutningsprocessen i EU, forklarer Reidun Heggen.

Hun uddyber:

– EØS-aftalen kræver, at vores nationale parlament vedtager de regler, som kommer fra EU, som er relevante for EØS-aftalen. Når debatten kommer til Norge, så har Danmark allerede haft debatten et stykke tid. Derfor kan Folkebevægelsen mod EU fortælle os, hvordan EU's regler påvirker Danmark, så vi kan forberede os på, hvilke debatter det er vigtigst at tage.

– Norge har ikke stemmeret i EU-parlamentet. Derfor er det vigtigt at vide, at vi har allierede i EU-parlamentet, som kæmper vores sag. Folkebevægelsen mod EU kan komme med vigtig kritik og kæmpe mod EU-lovgivning og nye EØS-regler i EU-parlamentet, hvor vi ikke selv har en stemme, siger hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. maj. 2019 - 09:24   22. maj. 2019 - 11:16

EU-valg 2019

ml@arbejderen.dk