10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA har kontrol over danske kampfly

Vigtig software er ude af danske hænder

USA har kontrol over danske kampfly

De nye kampfly er nødvendige for den danske suverænitet, lyder regeringens forklaring til skatteyderne – men i virkeligheden er det USA og ikke Danmark, der i sidste ende har kontrol over kampflyet.

Det er USA´s militær og våbenfirmaet Lockheed Martin, der reelt har kontrollen over Danmarks nye kampfly Joint Strike Fighter.
FOTO: LockheedMartin
1 af 1

USA's militær og det amerikanske våbenfirma Lockheed Martin har eneret over softwaren og styresystemet (ALIS) i Danmarks nye Joint Strike Fighter kampfly, som et flertal i Folketinget har afsat milliarder af kroner til at købe.

USA's forsvar og producenten Lockheed Martin har reelt set kontrol over flyet. Det betyder, at USA til enhver tid kan gribe ind i flyet.
Erik Frøkjær, Datalogisk Institut

I et svar til Folketinget indrømmer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at Danmark "… ikke har fuld adgang til alle kildekoder i den indbyggede software". Derfor er Danmark "… i stor udstrækning afhængig af vores allierede og partnere", skriver forsvarsministeren blandt andet.

USA har fuld kontrol

Ifølge lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, Erik Frøkjær, har USA fuld kontrol over flyet.

– USA's forsvar og producenten Lockheed Martin har reelt set kontrol over flyet. USA har koderne til flyenes software og styresystem og ekspertisen til at forstå softwaren. Det betyder, at USA til enhver tid kan gribe ind i flyet, siger Erik Frøkjær til Arbejderen.

Han forsker i software og i IC4-skandalen, hvor softwarefejl lagde de danske IC4-toge ned.

– Og USA har med garanti indbygget en indgang i flyets software, så de kan hacke eller lægge flyet dødt, hvis det kommer til en konflikt eller hvis Danmark videresælger flyet til et land, som USA ikke bryder sig om, forklarer Erik Frøkjær.

De nye F-35-kampfly er blandt andet blevet solgt til de danske skatteydere med argumentet om, at de er vigtige for håndhævelsen af dansk suverænitet.

Flyenes hemmelige software og styresystemer er ikke kun en udfordring for sikkerheden og dansk selvbestemmelse – det er også en økonomisk udfordring, at USA har fuld kontrol kampflyenes vitale dele.

– Det betyder, at vi er helt afhængig af et dybgående tillidsforhold til USA. For der er ingen tvivl om, at USA har fuld kontrol over de her kampfly, vurderer Erik Frøkjær.

Minister beroliger

Ifølge Claus Hjort Frederiksen vil flyene fortsat være i stand til at flyve, selvom USA eksempelvis vælger at stoppe med at sælge opdateringer til Danmark.

Ifølge ministeren vil de danske kampfly fortsat "… kunne operere uden adgang til de fælles systemer, og flyene vil således ikke på afstand kunne 'lukkes fuldstændig ned'… På den baggrund ser jeg ikke et suverænitetsproblem forbundet med F-35 kapaciteten".

Men IT-eksperten tvivler på, at de danske kampfly kan flyve forsvarligt uden opdateringer.

– Et kampfly er en levende mekanisme. De er meget komplicerede og højteknologiske. Og der bliver hele tiden fundet fejl, der skal rettes. Ligesom en PC eller din mobiltelefon. Hvis ikke du henter opdateringer til din PC eller mobil, ja så holder de langsomt men sikkert op med at virke. Sådan er det også med kampfly. Det kan godt være, at flyene kan starte, men de ville være så farlige at flyve i, at jeg ikke ville sætte piloter i det, siger Erik Frøkjær.

Det er Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, der har spurgt ind til kampflyene og den danske selvstændighed.

– Argumentet for, at vi overhovedet skal have de her kampfly, er, at vi skal kunne forsvare Danmark. Derfor er det dybt bekymrende, at i virkeligheden kan USA lukke ned for de her fly. Har vi lyst til at være så tætte allierede med USA, der har ledt os ind i den ene fejlslagne krig efter den anden, lyder spørgsmålet fra Eva Flyvholm til Arbejderen.

Hun uddyber:

– Uanset hvad man mener om de her kampfly, så må det danske forsvar have fuld kontrol over dem. Det har de ikke, hvis USA kan lukke ned for dem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2018 - 10:36   21. aug. 2018 - 10:43

Kampfly

ml@arbejderen.dk
F-35-kampfly
  • Et stort flertal i Folketinget vedtog i juni 2016 at købe 27 Joint Strike Fighter – de såkaldte F-35-kampfly. Kun Enhedslisten, Alternativet og SF stemte imod.
  • I December 2017 blev pengene til indkøbet bevilget.
  • Den amerikanske våbengigant Lockheed Martin skal levere de 27 nye kampfly.
  • Flyene koster i indkøb over 16 milliarder danske kroner, men prisen bliver langt højerere. Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på mindst 56,4 milliarder kroner.
  • Læs mere på Arbejderens temaside her.