28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vækstfond skal betale skatterabat til oliegiganter

Færre penge til grønne ideer

Vækstfond skal betale skatterabat til oliegiganter

Regeringen vil finansiere skatterabat til olieselskaberne ved at tage penge fra Vækstfonden, der har haft succes med et investere i grøn teknologi.

Olieselskaberne i Nordsøen skal have skattelettelser for fem milliarder kroner frem til år 2025. De penge skal Vækstfonden være med til at betale.
FOTO: www.maerskoil.com
1 af 1

Regeringen vil hvért år tage et trecifret millionbeløb fra Vækstfondens overskud og give i skatterabat til olieselskaberne i Nordsøen. Det er en konsekvens af et lovforslag, som erhvervsminister Brian Mikkelsen har fremsat i Folketinget.

Vækstfondens midler kan bruges på investeringer i grøn teknologi. Men nu vælger regeringen at  bruge dette overskud på en skatterabat til sort energi.
Rune Lund, Enhedslisten

Lovforslaget er et led i at finansiere Nordsøaftalen, der giver omfattende skattelettelser til olieselskaberne i Nordsøen frem til år 2025. Det sker angiveligt som betaling for, at selskaberne investerer i at renovere oliefelterne. 

>> LÆS OGSÅ: Skatterabat på fem milliarder til Mærsk

Sidste efterår solgte Mærsk sin andel af olierettighederne i Nordsøen til det franske olieselskab, Total.

Det fik Enhedslisten til at foreslå, ejerskiftet skulle bruges til at sikre en bedre beskatning, når Total overtager retten til at hente olien op af Nordsøen. Dette blev imidlertid afvist af partierne bag Nordsøaftalen.

Sidste år vurderede vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd ellers, at beskatningen af ressourcerne i Nordsøen uden problemer kunne øges. Der er "… et betydeligt spillerum for højere beskatning i forhold til det nuværende niveau uden at ramme en urealistisk høj skattesats", skrev rådet blandt andet i sin rapport.

Færre penge til grøn teknologi

I alt betyder skattelettelserne, at den danske statskasse går glip af fem milliarder kroner i perioden 2017 til 2025. Nu skal pengene findes. Og det vil regeringen blandt andet gøre i Vækstfonden.

Vækstfonden blev etableret i 1991 med det formål at give lån til især små og mellemstore virksomheder, som ikke kan finansiere deres projekter på almindelige kommercielle vilkår.

Enhedslisten kritiserer forslaget:

– Det er erhvervsfjendtligt, det er klimafjendtligt, og det er kronen på værket på den tåbelige aftale om Nordsøolien, som danskerne kommer til at lide under mange år endnu, sagde Rune Lund, da Folketinget førstebehandlede forslaget.

– Vækstfonden har haft succes med at investere i grønne teknologier og grønne virksomheder. Men det bliver der færre penge til nu, fordi regeringen vil tage penge, som Vækstfonden kunne have støttet vækstvirksomheder og iværksættere med, og overføre til rige olieselskaber.

– Jeg kan slet ikke forstå, at man lader de dele af erhvervslivet, som ikke er multinationale selskaber og ikke hiver sort energi op af undergrunden, betale en skatterabat til disse store energiganter, når pengene i stedet for kunne have været brugt til udvikling af nye virksomheder, lød det fra Rune Lund.

Kræver små ændringer

Lovforslaget om Vækstfonden har været mange måneder undervejs. Det blev fremsat den 20. december, og der skal først stemmes endeligt om forslaget den 12. april.

Selv om både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og det Radikale Venstre grundlæggende bakker op om regeringens forslag med at tage penge fra Vækstfonden og give til skattelettelser til olieselskaberne i Nordsøen, er de ikke tilfredse med hele lovudkastet. 

Især er de utilfredse med, at regeringen vil give Vækstfonden nye muligheder for at låne penge til sine projekter. Det, mener de, vil  "stække" vækstfonden.

– For at få renoveringen af oliefelterne til at løbe rundt, besluttede vi med Nordsøaftalen en lempelse af kulbrintebeskatningen for alle selskaber i Nordsøen i perioden 2017-2025. Men vi har med Nordsøaftalen ikke givet regeringen lov til at stække Vækstfondens vinger. Vækstfonden har gjort det rigtig godt for dansk erhvervsliv, forklarer Socialdemokratiets ordfører, Thomas Jensen.

Samme besked lyder fra De Radikale.

- På linje med S og DF er vi heller ikke tilfredse med lovudkaset, som det ligger nu, der lægger for store begrænsninger for Vækstfondens virke. Det var ikke en del af Nordsøaftalen. Vi satser derfor på ændringsforslag, der fjerner denne del af loven, siger de radikales ordfører Martin Lidegaard til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. apr. 2018 - 07:00   06. apr. 2018 - 07:10

Olieaftale

ml@arbejderen.dk
Nordsø-aftale
  • Den 22. marts 2017 blev der indgået en ny Nordsø-aftale mellem Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med A.P.Møller-Mærsk i spidsen og VLAK-regeringen med opbakning af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

  • Med aftalen får Mærsk ret til fremover at afskrive 20 procent af sine investeringer, mod 15 procent i dag. Herudover bliver kulbrintefradraget hævet fra fem til 6,5 procent. I alt betyder skattelettelserne, at den danske statskasse går glip af fem milliarder kroner i perioden 2017 til 2025.

  • Til gengæld renoverer Mærsk Tyra-feltet, så der kan hentes de sidste 129 millioner olieækvivalenter op, sådan som regeringen og Mærsk håber på.

  • Hvis olieprisen stiger med mere end 75 dollar per tønde – og Mærsk dermed får et højere overskud end forventet – skal selskabet betale skatterabatten tilbage.