19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Valgforbund skaber debat i Aarhus

Kommunalvalg

Valgforbund skaber debat i Aarhus

Enhedslisten i Aarhus er gået i valgteknisk samarbejde med Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF. Samtidig har partiet fravalgt et samarbejde med Kommunistisk Fællesliste.

FOTO: PN
1 af 1

I Aarhus står Enhedslisten til en større fremgang ved kommunalvalget. Ifølge den sidste meningsmåling vil listen få sit nuværende enlige byrådsmedlem firedoblet og dermed få adgang til en rådmandspost.

Alligevel har det skabt debat i baglandet, at listen har indgået valgteknisk samarbejde med både Radikale Venstre, Socialdemokraterne, SF og løsgængeren Steffen Rasmussen.

Jeg synes, der må være en sammenhæng mellem det, man gør på valgdagen, og det man gør i hverdagen.
Jan Sylvest Andersen.

- Det betyder, at vi undgår stemmespild og får så mange mandater til rød blok som muligt, skriver Enhedslisten i Aarhus på sin facebook-side.

Keld Lund Andersen er en af dem, som ikke er enig. Han synes, valgforbundet er en dårlig ide.

- Jeg tror Enhedslisten taber mere end det vinder, for man må regne med, at der er både medlemmer og vælgere, som ikke lige sluger den der 'røde blok' inklusive de Radikale, skriver han på siden.

Samtidig har Enhedslisten også fravalgt et samarbejde med Kommunistisk Fællesliste, som havde ønsket et valgforbund med listen.

- Vi har arbejdet for at få Fælleslisten med i valgforbundet, men det var der ikke opbakning til blandt de øvrige partier, forklarer Maria Sloth, som er spidskandidat for Enhedslisten i Aarhus.

Jan Sylvest Andersen, som er spidskandidat for Kommunistisk Fællesliste, beklager Enhedslistens valg, som han også er forundret over.

- I det nuværende byråd har Socialdemokraterne og SF alene 19 ud af 31 mandater. Alligevel har vi set de to partier igen og igen indgå såkaldte brede forlig med de borgerlige partier, hvor Enhedslisten ikke har deltaget. Det er altså ikke på baggrund af et godt samarbejde i byrådet, at Enhedslisten indgår valgteknisk samarbejde, men hvad er det så, spørger Jan Sylvest.

Matematik

Maria Sloth forklarer, at partiet ved sidste kommunalvalg havde stemmer i overskud, som ikke blev brugt. Og det var med til at sikre Dansk Folkeparti deres andet mandat.

- Det scenarie vil vi meget gerne undgå at gentage. Internt i valgforbundet spår meningsmålingerne, at vi bliver et af de største partier. Det vil sige, at der er større chance for, at vi får et ekstra mandat, end at Radikale og SF får det. Selv hvis det var omvendt, er det dog bedre, at vores overskydne stemmer går til dem end til V, K, LA eller DF, mener hun.

Det argument køber Jan Sylvest ikke.

- Det handler ikke om matematik. Jeg synes, der må være en sammenhæng mellem det, man gør på valgdagen, og det man gør i hverdagen. Der er brug for at styrke de kræfter, der kæmper for et solidarisk alternativ til nedskæringerne og et ægte rødt Aarhus - både i byrådet og udenfor, siger Jan Sylvest.

Ifølge Jesper Kiel, kommunalvalgssekretær i Enhedslisten, er det de lokale afdelinger i Enhedslisten, som aftaler valgteknisk samarbejde, og partiet har ingen retningslinjer for det.

- Det afhænger fuldstændig af de lokale forhold. Men når jeg råder folk til, hvad de skal gøre, plejer jeg at sige, at de både skal tænke på, hvad der gavner Enhedslisten, og om vi kan være med til at sikre, at der ikke bliver borgerligt flertal.

Han forklarer også, at det ikke er usædvanligt, at Enhedslisten indgår valgteknisk samarbejde med de Radikale.

- Det har vi gjort en del steder. Det mest almindelige er nok, at vi er i samarbejde med SF, men der er også indgået en del aftaler både med Socialdemokraterne og de Radikale. I forhold til den økonomiske politik er vi hverken enige med det ene eller andet parti. Men i forhold til miljøspørgsmål er vi nogle gange mere enige med de Radikale end med S, siger han til Arbejderen.

Politisk aftale i København

I København har Enhedslisten indgået valgteknisk samarbejde med Kommunisterne, SF, Retsforbundet Christianialisten, Miljøpartiet Fokus og Hampepartiet.

- Vi har underskrevet en politisk aftale, forklarer Anders Sørense, som er kandidat for Kommunisterne.

- Vi har givet hinanden håndslag på at vi vil arbejde for øget indflydelse til København på bekostning af EU, en grøn og bæredygtig udvikling, bedre kollektiv trafik og mod social dumping, forklarer han til Arbejderen.

Han synes at aftalen er en god måde at gøre det på, når man skal dele sine stemmer:

- Det er betryggende at vide, at vi i hvert fald har nogle fælles mål. Og det virker seriøst, når man skal forklare det i valgkampen, siger Anders Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. nov. 2013 - 08:01   15. nov. 2013 - 08:15

Kommunalvalg

bi@arbejderen.dk