I denne weekend holder SF sit første landsmøde efter det store nederlag ved folketingsvalget i juni sidste år, Her blev partiets stemmeantal mere end halveret. Antallet af medlemmer i Folketinget faldt fra 16 til kun syv.
Men der er ikke lagt op til debat og analyse på landsmødet af årsagerne til den markante tilbagegang.
SF skal udvikle og modernisere sig og blive mere udadvendt.
Signe Munk, næstformand SF
Landsledelsens beretning beskæftiger sig meget kortfattet med valgresultatet og nøjes med at konkludere, at SF "både tabte vælgere, der var utilfredse med regeringsdeltagelsen og vælgere, der var utilfredse med partiets udtræden af regeringen."
Valgresultatet er allerede blevet evalueret i landsledelsen og blandt partiets tillidsvalgte, forklarer Signe Munk, en af SF's næstformænd.
– Der er enighed om, at valget var en udfordring for centrum-venstre, og at vi ikke kan stille os tilfreds med SF's resultat. Nu handler diskussionen om, hvad svaret på udfordringerne er, og hvilke projekter, vi skal sætte i søen, siger Signe Munk til Arbejderen.
– Jeg tror, at de fleste er optaget af, hvad vi nu gør fremadrettet i stedet for at diskutere, om der var for lidt eller for meget dagpengedebat i valgkampen, tilføjer hun.
Vil inddrage borgere
En af de helt centrale diskussioner på landsmødet bliver landsledelsens forslag til arbejdsplan for de næste to år.
– Det handler om, hvordan SF skal udvikle og modernisere sig og blive mere udadvendt, forklarer Signe Munk.
Der lægges op til, at SF bliver en mere handlekraftig og kampagneorienteret organisation, som i stor udstrækning inddrager borgerne og bevægelser i sit arbejde.
"SF skal være et parti, der er lyttende, ledende og skaber politisk handling med borgerne", hedder det i udkastet til arbejdsplan. Det mål skal blandt andet sikres gennem lokale kampagner, øget brug af digitale medier og en mere åben kultur i partiet.
Politisk set lægges der op til, at SF skal arbejde med politikudvikling indenfor seks prioriterede områder: Et arbejdsliv i balance, integration, moderne feminisme, grøn omstilling, et progressivt EU og visioner for den offentlige sektor.
– Der lægges også op til en diskussion af den fremtidige ledelsesstruktur. Det bliver der debat af på landsmødet, siger Signe Munk.
Hun vurdere, at de politiske debatter på landsmødet vil koncentrere sig om den stigende ulighed, udfordringerne for centrum-venstre og kampen for etniske kvinders rettigheder.
Forslag om nyt program
Ni partiafdelinger og regionsbestyrelsen for SF Sjælland stiller sammen et forslag om, at SF får et nyt partiprogram.
"Den tidligere regerings optræden, den nuværende regerings katastrofer og det nye partibillede i landet skal gennemtænkes. SF har i det sidste årti fået dyrekøbte erfaringer", hedder det i begrundelsen for forslaget, der videre konstaterer:
" SF har brug for en ny fortælling, den kan begejstre og skabe en bevægelse for store forandringer. De reelle problemer må fremlægges klart, og SF må komme med demokratiske socialistiske løsninger…"
Landsledelsen lægger op til, at forslaget om nyt partiprogram ikke behandles selvstændigt, men indgår i debatten om forslaget til arbejdsplan.
EU er på dagsordenen søndag, hvor Reinhard Bütikofer, formand for Europæiske Grønne Parti holder oplæg under overskriften: Er et grønt progressivt EU muligt?
I beretningen fra folketingsgruppen lægges i øvrigt op til, at Danmark kommer med i EU's bankunion, som SF mener kan sikre EU mod en ny finanskrise.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278