07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vattenfall møder modvind i Nordjylland

Vil opføre 40 kæmpevindmøller

Vattenfall møder modvind i Nordjylland

Borgerne i Vesthimmerland og Aalborg gør klar til at kæmpe mod energigiganten Vattenfall. Borgerne vil ikke acceptere, at Vattenfall bare kan opkøbe deres lokalområde og opstille vindmøller.

Den svenske energigigant Vattenfall har opkøbt to mindre landsbyer - Bollerup og Fløj - i Nordjylland for at kunne opføre yderligere 40 store vindmøller på op til 150 meter.
FOTO: Vattenfall.com
1 af 1

I dag mødes en gruppe borgere fra Vesthimmerlands og Aalborg kommuner.

De er dybt bekymrede over et stort vindmølleprojekt, som den svenske energigigant Vattenfall vil opføre i deres lokalområde.

Vi vil ikke acceptere, at Vattenfall bare kan opkøbe vores lokalområde og sætte møller op, uden at vi bliver inddraget.
Erik Jensen, Nørrekær Enges vindmølle-borgergruppe

Vattenfall har opkøbt ni huse og grunde i det nordjyske eng- og vådområde Nørrekær Enge for at opføre 40 nye kæmpe 3,5 megawatt-vindmøller, der er op til 150 meter høje. Og Vattenfall vil opkøbe yderligere 11-12 ejendomme, hvis projektet bliver ført ud i livet.

Kræver en fond

– Formålet med mødet er, at borgerne i lokalsamfundet finder en fælles holdning til møllerne, forklarer Erik Jensen til Arbejderen.

Han er blandt initiativtagerne til mødet og aktiv i Nørrekær Enges vindmølle-borgergruppe. Han er pedel og bor i den lille by Tolstrup og kan allerede i dag høre støjen fra Vattenfalls nuværende 13 møller, som blev opført i 2009.

– Vi vil ikke acceptere, at Vattenfall bare kan opkøbe vores lokalområde og sætte møller op, uden at vi bliver inddraget. Det er os, der skal leve med generne fra vindmøllerne, siger Erik Jensen.

– Derfor kræver vi kompensation, så vi kan oprette en fond, der kan udvikle vores lokalsamfund. Fonden kan eksempelvis støtte vores små sportsforeninger, eller vi kan genoprette vores legeplads, eller man kan søge tilskud til at vedligeholdt sit hus, forklarer han.

Ifølge Vattenfall støtter man lokalområdet ved at lade borgerne købe aktier i vindmøllerne til en særlig gunstig pris, men det afviser Erik Jensen:

– Der er ingen af os herude, der har råd til at købe Vattenfalls aktier. Derfor er en fond den eneste måde, vi kan få indflydelse på og sikre, at bare en lille del af overskuddet bliver i lokalområdet og ikke ryger til Sverige. Vi vil udvikle vores lokalsamfund. Vattenfall afvikler det ved at opkøbe huse. 

Vil tjene penge 

Men de lokale borgere skal ikke regne med at Vattenfall opretter en fond.

– Det er et projekt, som bygger på de frie markedskræfter. Vi ønsker at drive en forretning. Der er intet forkert i, at et firma tjener penge. De lokale borgere må naturligvis oprette alle de fonde, de vil. Men det her er vores projekt sammen med de 19 jordejere, der får opstillet møller på deres jord. Vi støtter lokalsamfundet ved at give 30 procent ejerskab til disse jordejere. De lokale borgere kan få indflydelse og medejerskab på møllerne ved at købe aktier i vindmøllerne, siger senioradvisor hos Vattenfall, Arne Rahbek, til Arbejderen.

Vattenfall betalte ikke skat i Danmark i 2015. Der bliver dog oprettet et lokalt Vattenfall-selskab, der skal eje vindmøllerne. Men det er langtfra sikkert, at selskabet kommer til at betale skat herhjemme.

– Jeg kan ikke garantere dig, at vi kommer til at betale skat lokalt, indrømmer Arne Rahbek.

Vattenfall har i forvejen 13 vindmøller i Nørrekær Enge, der ligger i Vesthimmerlands og Aalborg kommuner. Men nu har energigiganten fået tilladelse fra de to kommuner til at lave en såkaldt VVM-redegørelse, der skal kortlægge eventuelle konsekvenser for miljøet ved at opføre yderligere 40 vindmøller.

Det tager cirka et år at udarbejde redegørelsen, der skal indeholde en høring af lokalsamfundet. Hvis redegørelsen bliver godkendt af de to kommuners byråd kan Vattenfall gå i gang med at opføre sine vindmøller.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2016 - 10:26   11. aug. 2016 - 15:39

Vindenergi

ml@arbejderen.dk