Af FIR's repræsentantskabsmøde den 24. november 2012.
En uvurderlig og trofast antifascist er ikke mere. Med dyb sorg modtog vi meddelelsen om, at Dagmar Mørk Jensen ikke mere var iblandt os.
Dagmar var et barn af den danske modstandsbevægelse. Det prægede hendes holdninger resten af livet. Sammen med sin mand, Villy Mørk Jensen, skrev hun efter krigen bogen: ”En mur har to sider” - som bl.a. handler om dødsdommen over Villy Mørk Jensen den 4. marts 1944, som skulle eksekveres 10 dage senere. Dommen blev dog ændret til 12 års fængsel. Han blev sendt til Branden burg-Görden tugthus, hvor han traf Erich Honecker, som havde været fange her siden 1935. Efter krigen førte det til et livslang venskab mellem Honecker og Villy og hans kone Dagmar.
I efterkrigstiden var Dagmar som repræsentant for ”Udvalget for tidligere fanger og modstandsfolk” i ledelsen paraplyorganisationen FIR. - ”Fédération Internationale Des Résistants (FIR) – Association Antifasciste. Her spillede hun igennem et langt liv en betydningsfuld og aktiv rolle.
For eksempel var det hende frem for nogen, som sikrede erstatningerne til besættelsestidens ofre og deres efterladte. Hun var ukuelig. Hun tog kampen op mod såvel det danske som det tyske bureaukrati, som i årevis forsøgte at trække sagen i langdrag til skade for ofrene. At det omsider lykkedes at få udbetalt erstatningerne, var i høj grad Dagmars fortjeneste. Mange er hende stor tak skyldig.
Det var også Dagmar, som tog de første skridt til en aktivisering og politisering af FIR, som hun anså for nødvendig, hvis FIR skulle leve op til sin formålsparagraf:
”... at være paraplyorganisation for de tilsluttede foreninger i deres arbejde på tværpolitisk basis, at bekæmpe nazismen i Danmark og deltage i tilsvarende arbejde i Europa som medlem af FIR.”
Dette arbejde fortsætter i Dagmars ånd – derfor garanterer vi.
Vi har mistet en god kammerat, en klog ven og et varmt og godt menneske - men vor fælles kamp mod nazisme, fascisme og krig fortsætter.
I sorgens stund går vore tanker til familien.
Æret være Dagmars minde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278