Alle velfærdsområder i Norddjurs Kommune bliver ramt af den helt store sparekniv, når politikerne skal have enderne til at mødes i næste års budget.
Der er udsigt til at spareregimet vil fortsætte også udover 2019.
60 millioner kroner er der lagt op til at spare på serviceudgifterne i 2019. Der er lavet en budgetaftale med konkrete forslag til store nedskæringer på alle områder.
I ældreplejen er der forslag om at beskære bemandingen på plejehjemmene i dagtimerne med 10 procent. Også hjemmehjælp til personlig pleje og hjemmesygepleje skæres med 10 procent. De ældre, der har hjemmehjælp til rengøring, vil fremover kun få gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden uge som nu.
Rammer svage ældre
– Det her er simpelthen at drive rovdrift på sårbare og svage ældre, der er afhængige af andres hjælp. Det er ikke værdigt kun at kunne få gjort rent hver tredje uge og få bad en gang om ugen, siger Ingeborg Kyed Pedersen, formand for ældrerådet i Norddjurs Kommune.
– De ansatte på plejecentrene er pressede og frustrerede og har kun tid til den helt nødvendige pleje, tilføjer hun.
>> LÆS OGSÅ: Kommunerne sparer på ældre
Ingeborg Kyed Pedersen var en af deltagerne på det borgermøde om budgettet, der blev afholdt i sidste uge med omkring 300 deltagere. Her dominerede utilfredsheden med forslaget til ny skolestruktur, ikke mindst planerne om helt at lukke den velfungerende Mølleskolen.
Over hele kommunen er planerne at sammenlægge skoler og daginstitutioner til fælles enheder med fælles ledelse og administration og derigennem spare penge.
Også forslaget om at lukke Læsecentret for børn med læseproblemer møder stor modstand. Det samme gør planerne om at spare på ferieordning og ledsageordning for mennesker med handicap og beskære antallet af ansatte i botilbud med 10 procent.
Spareplanerne omfatter også færre anbringelser af udsatte børn, lukning af juniorklubber, mindre kollektiv trafik, øget betaling for flexture, nedskæringer i administrationen og meget andet.
Skatten stiger
Det store sparekrav i Norddjurs, der er landets sjettefattigste kommune, hænger blandt andet sammen med den refusionsreform, som et flertal i Folketinget vedtog for nogle år siden. Den betyder, at den statslige refusion i forhold til nye førtidspensionister og andre på overførselsindkomst blev sat ned fra midten af 2014.
>> LÆS OGSÅ: Sociale bevægelser på gaden for nødstedt kommune
Efter det tidspunkt bevilgede Norddjurs Kommune efter lang tids massiv kritik førtidspension eller fleksjob til mange syge kontanthjælpsmodtagere, der havde hængt fast i systemet i årevis.
>> LÆS OGSÅ: Ulf fik ændret kommunens behandling af syge
Men kommunen havde ikke taget højde for, at refusionen fra staten med et var blevet lavere. Det betød en stor fejl i budgettet for 2018, som nu fører til en meget hård opbremsning, fordi kassen er ved at være tom.
Udover massive nedskæringer er der planer om at sætte skatten op med halvanden procent og at tage lån. Derudover har kommunen fået et ekstra tilskud på ni millioner kroner i 2019 fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner.
Der er udsigt til, at spareregimet vil fortsætte også udover 2019.
Enhedslisten er med
Bag budgetforslaget står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.
– Enhedslisten er med, fordi vi godt vil være med i forhandlingerne lige til det sidste og se på, om vi kan sikre en mindre voldsom opbremsning. Spareforslagene er forfærdelige, siger Ulf Harbo, byrådsmedlem fra Enhedslisten.
Han forklarer, at der stadig er mange ubekendte faktorer i budgettet. For eksempel om kommunen kan sætte skatten op uden at få en økonomisk sanktion fra staten.
Der er behov for både at få ændret refusionsreglerne og få flere penge fra staten til de fattigste kommuner som Norddjurs, mener Ulf Harbo.
Der er høring om budgettet frem til den 12. september.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278