19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Venstre forventer Europol-aftale inden jul

Efter nej til retsforbeholdet

Venstre forventer Europol-aftale inden jul

Regeringen og retsudvalget er for alvor begyndt at zoome ind på, hvordan Danmark kan fortsætte i Europol. Venstre forudser en aftale inden jul. Søren Pind forventer, at det bliver en "operativ" aftale.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen forudser en aftale om dansk deltagelse i Europol inden jul.
FOTO: Jan Stjerne
1 af 1

Regeringen går efter at have en aftale om Danmark og Europol på plads i løbet af et par måneder.

– Der skal være en aftale på plads inden jul, hvis Danmark fortsat skal være med, når Europol bliver overstatsligt den 1. maj, hvor Danmark står til at ryge ud af samarbejdet. Derfor skal vi have en aftale på plads før jul, så de øvrige lande kan godkende aftalen inden 1. maj, siger Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen til Arbejderen.

Der skal være en aftale på plads inden jul, hvis Danmark fortsat skal være med, når Europol efter 1. maj bliver overstatsligt.
Jan E. Jørgensen, Venstre

Senere i november skal statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes med formanden for EU-kommissionen for at forhandle om Europol-aftalen. 

Lovforslag til februar

Ifølge det lovkatalog, som regeringen offentliggjorde ved Folketingets åbning i sidste måned, skal justitsministeren til februar næste år fremsætte et lovforslag om Danmarks forsatte samarbejde med Europol.

Men allerede i næste uge – den 10. november – skal justitsminister Søren Pind i Folketingets retsudvalg give en orientering om forhandlingerne.

Ifølge Politiken lægger han nu op til, at Danmark kan få en operativ aftale, som betyder, at dansk politi fortsat kan søge i Europols registre:

– Det vigtige og det centrale, det er, at vi bevarer vores adgang til direkte søgning. Det er der nogle ting, der måske tyder på eventuelt godt kan lade sig gøre, sagde Søren Pind under en debat i sidste uge om Europol hos den proeuropæiske tænketank Europa.

Ifølge justitsministeren kan EU-landene godt se, at det ikke er hensigtsmæssigt at efterlade Danmark som "en plet på landkortet" udenfor Europol.

Folketingets EU-konsulent, Christine Sidenius, bekræfter i et notat til retsudvalget, at der er flere muligheder for at forhandle aftaler på plads, der giver Danmark direkte adgang til Europols databaser. Hun var sidste uge i Folketingets retsudvalg for at redegøre for de mulige scenarier, der er for, at Danmark kan fortsætte i Europol.

Den ene mulighed er, at indgå en parallelaftale, hvor Danmark deltager på mellemstatsligt niveau. Den anden mulighed er, at Danmark indgår en en særaftale med Europol. Begge muligheder åbner op for, at Danmark kan få direkte adgang til Europols registre.

Europol stiller krav om, at landene skal overholde visse standarder i forhold til beskyttelse af personlige oplysninger. Men Danmark har allerede tiltrådt EU's databeskyttelsesregler og lever altså op til EU's krav.

Storbritannien og Irland har tidligere fået en lignende aftale om at stå udenfor Schengen. Alligevel har de fået adgang til 63 millioner data i Schengens databaser.

Forhandler tre aftaler

Regeringen forhandler ikke kun om Europol, men også om to andre parallelaftaler med EU: En aftale der tilslutter Danmark til det såkaldte PNR-direktiv, der pålægger flyselskaber at registrere 19 forskellige typer private oplysninger om passagererne. PNR-direktivet træder i kraft i 2018.

Herudover vil regeringen lave en aftale med EU, der sikrer, at Danmark kan fortsætte i det såkaldte Eurojust-samarbejde, når dette bliver overnationalt. Målet med Eurojust er at fremme og forbedre koordineringen af efterforskning og retsforfølgning mellem EU-landenes retslige myndigheder i forbindelse med grov, organiseret kriminalitet på tværs af grænserne.

Eurojust holder koordineringsmøder mellem politifolk, anklagere og undersøgelsesdommere for at håndtere konkrete straffesager. I konkrete sager kan Eurojust også støtte oprettelsen af fælles efterforskningshold med deltagelse fra flere lande.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne, Radikale og Konservative står bag mandatet til regeringen om at forsøge at forhandle de tre parallelaftaler på plads.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2016 - 16:00   04. nov. 2016 - 16:10

Europol

ml@arbejderen.dk
Aftalen om Danmark og Europol
  • Dansk politi får fortsat adgang til alle oplysninger i Europols database Europol Information System (EIS) døgnet rundt.
  • Danmark kan uden videre indhente oplysninger fra EIS-registret, uden at vi – som Norge – skal komme med et formål og en begrundelse.
  • Danmark kan fortsat udstationere politifolk i Europol, såkaldte forbindelsesofficerer. Og Europol forpligter sig til at udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.
  • De dansktalende politifolk, som skal søge i Europols registre, skal ikke længere være ansat af Rigspolitiet, men af Europol, men lønnen betales af Danmark. Betjentene kan sidde i Europols hovedkvarter i Haag eller hos Rigspolitiet i København.
  • Danmark får fremover observatørstatus i Europols bestyrelse – uden stemmeret, men med taleret.
  • Danmark får fortsat adgang til Europols strategiske analyser og rapporter fra Europols registre.
  • Danmark må ikke melde sig ud af Schengen-samarbejdet, som håndhæver EU's ydre grænser. Schengen-samarbejdet registrerer alle asylansøgere med fingeraftryk.
  • Hvert år skal der gøres status over dansk politis forhold til Europol og overvejes, om aftalen skal ændres.
  • Aftalen betyder, at Danmark ikke længere er medlem af Europol, når politisamarbejdet bliver overstatsligt den 1. maj 2017, og Europol-forordningen, der gør Europol overstatsligt, gælder ikke for Danmark. I stedet har Danmark fået en mellemstatslig aftale med Europol om et "operationelt og strategisk samarbejde".
  • Men aftalen er heller ikke mere mellemstatslig, end det fortsat er EU-domstolen, der har det sidste ord. Aftalen slår fast, at det er op til EU-domstolen at fortolke, om Danmark overholder aftalen, herunder også at tage stilling i sager, hvor der er tvivl om udlevering af personoplysninger mellem Danmark og Europol. Danmark får ikke lov til at deltage i den parlamentariske kontrol af Europol.
  • Aftalen åbner op for en vidtgående udveksling af dybt personfølsomme oplysninger. Der står direkte i aftalen, at Europol og Danmark kan udveksle oplysninger om "... race eller etnisk oprindelse, politiske holdninger eller religiøs eller filosofisk overbevisning eller medlemskab af en fagforening, genetiske data eller data om en persons sundhed eller sexliv", hvis det er nødvendigt for at forhindre eller bekæmpe kriminalitet.
  • Samtlige EU-lande kan få adgang til de oplysninger, som Danmark videregiver til Europol. Det betyder, at lande som Rumænien, Bulgarien og andre korruptionsplagede lande kan få oplysninger om danske statsborgere.
  • Oplysningerne kan også videresendes til lande udenfor EU og til "internationale organisationer", hvis Danmark giver sit samtykke.