Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil til næste år beskære de offentlige investeringer med tre milliarder kroner. Hovedsagelig ved at skære i udgifterne til offentligt byggeri. Det fremgår af den økonomiske redegørelse, Vestager offentliggjorde mandag.
Årsagen er, ifølge Vestager, at det går så godt med dansk økonomi, at der er behov for en offentlig opbremsning.
- Der er bestemt grund til at være optimistisk på dansk økonomis vegne. Der er sket en tydelig bedring på arbejdsmarkedet, og vi ser tegn på, at det private forbrug er på vej op. Krisen er ved at slippe sit tag, siger Margrethe Vestager.
De økonomiske vismænd, der offentliggjorde deres forårsrapport i går, roser regeringens planer om at skære ned på de offentlige udgifter.
Der er sket en tydelig bedring på arbejdsmarkedet. Krisen er ved at slippe sit tag.
Margrethe Vestager, økonominister
– Det er fornuftigt at planlægge med en gradvis neddrosling af den finanspolitiske stimulans fra 2015, fordi der kan forventes en betydelig normalisering af konjunkturen fra 2014 og frem, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Hvis opsvinget alligevel ikke arter sig, som vismænd og regering spår, er der ikke så meget at gøre ved det. Ideelt set burde man så lempe finanspolitikken, for eksempel ved at øge de offentlige investeringer - men en lempeligere finanspolitik er reelt ikke en mulighed på grund af EU-reglerne, skriver vismændene i deres forårsrapport.
EU-reglerne betyder, at nedskæringerne også skal gælde for kommuner og regioner, mener vismændene. De er sat til at være "vagthunde" over den EU-dikterede budgetlov, og de vurderer, at budgetlofterne ikke er lave nok til at opfylde kravene i EU's finanspagt.
Hvis stat, kommuner og regioner bruger lige så mange penge, som budgetlofterne giver mulighed for, vil vi komme i strid med de grænser, EU sætter for offentlige underskud, påpeger vismændene. De anbefaler derfor, at lofterne, der bliver fastlagt fire år frem under finanslovsforhandlingerne, bliver sænket, når finansloven for 2015 skal i hus.
Regeringens nedskæringsplaner vækker dog bekymring hos brancheorganisationene Dansk Byggeri, der langtfra er lige så optimistiske som Vestager og vismænd.
- Vi kan ikke dele den optimisme. Der er længere vej til et opsving, end det vi ser udtrykt af vismændene. Boligbyggeriet befinder sig på et meget lavt niveau, hvor antallet af boliger, der er til salg, stadig er meget større end efterspørgslen på boliger. Heller ikke investeringer i privat erhvervsbyggeri, der er på et historisk bundniveau, giver anledning til optimisme, siger administrerende direktøer Lars Storr-Hansen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278