15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Vi er der for borgernes skyld – ikke omvendt"

Enhedslisten til kommunalvalg

"Vi er der for borgernes skyld – ikke omvendt"

Bente Boreskov har i årevis kæmpet for at bevare de lokale sygehuse på Lolland og for at bevare billige og gode boliger mod offentlige bolighajer. Hun sidder i byrådet – og det vil hun gerne fortsætte med.

Bente Borreskov er Enhedslistens spidskandidat i Lolland Kommune.
FOTO: Gert Ellegaard/Region Sjælland
1 af 1

Enhedslisten på Lolland har fået ny spidskandidat til kommunalvalget.

Hun hedder Bente Borreskov, og har arbejdet som social og sundhedsassistent på det lokale sygehus, og kæmpet for at bevare de lokale sygehuse og de gode, billige boliger, som hører til sygehuset.

Det er vigtigt, at de aktive udenfor byrådet føler, at de bliver lyttet til og hørt. Når borgere kæmper og engagerer sig lokalt, bærer vi det ind i byrådet.
Bente Borreskov, Enhedslisten

– Jeg er født den 1. maj, og jeg gik på efterløn den 1. maj i år efter 25 år som SOSU-medhjælper. Det forpligter, griner Bente Borreskov.

Hun har forlængst skudt valgkampen igang sammen med resten af Enhedslisten. Bevæbnet med en rød-grøn campingvogn og pjecer med buskaber om grøn omstilling og social genopretning, turnerer Benthe og de andre Liste Ø-kandidater og aktivister rundt på Lolland.

Og der bliver kamp om pladserne. Byrådet på Lolland skal nemlig reduceres fra 31 til 25 medlemmer.

Blander aktivisme med byrådsmøder

Bente Borreskov sidder allerede i dag i byrådet i Lolland Kommune og i regionsrådet i Region Sjælland. Denne gang stiller hun "kun" op til byrådet.

– Det er vigtigt, at de aktive udenfor byrådet føler, at de bliver lyttet til og hørt. Når borgere kæmper og engagerer sig lokalt, bærer vi det ind i byrådet. Det er derfor, vi er der. Det var derfor, jeg i 2003 meldte mig ind i Enhedslisten, siger hun til Arbejderen.

Bente Borreskov har i årevis været politisk engageret i lokalsamfundet. Hun har været med til at starte en kvindehøjskole op og boet i et produktionskollektiv.

Og da de lokale sygehuse i Maribo og Nakskov skulle lukkes, kastede hun sig ind i kampen for at bevare dem. Hun har også lagt kræfter i et langvarigt opgør om huslejerne i sygehusboligerne ved Maribo Sygehus.

At gøre en forskel

Bente Borreskov får energi af at opleve, at hun gør en forskel.

– Kommunen mente, at borgerne på Femø, Fejø og Askø som udgangspunkt kun har ret til hjælp til rengøring, bad, personlig pleje, mad og anden praktisk hjælp fra klokken 9 til klokken 13. Det mener vi er forskelsbehandling. Du skal have ret til den samme hjælp, uanset, hvor du bor i kommunen.

Det er lige kommet svar fra Ankestyrelsen, der medgiver at kommunen ikke kan forskelsbehandle borgerne i kommunen og tilbyde ringere vilkår til dem, der bor på øerne.

Herudover har Enhedslisten været med til at sikre arbejdspladser lokalt, og fået indført en kommunal indkøbspolitik, der slår fast at kommunen skal købe lokale råvarer. Og Enhedlisten bakker op om de lokale forsøg med vedvarende energi, især arbejdet med at gemme el fra vindmøller i batterier, som kan bruges til at drive færger, busser og tog.

Råd for udsatte

Men den aktive græsrod nøjes ikke kun med at kæmpe imod forringelser. Hun drømmer også om, at Lolland får et lokalt udsatteråd.

– Rådet skal inddrage eksperter og socialt udsatte og psykisk syge borgere. De skal tages med på råd. De skal have en stemme, så os lokalpolitikere kan få indsigt i, hvor skoen trykker. Vi har allerede et handicapråd og et ældreråd. Hvorfor ikke også oprette et udsatteråd, spørger Bente Borreskov.

Hun kæmper også for en mere solidarisk udligningsordning, så de rige kommuner betaler mere til fattige kommuner.

– Der er mange udsatte borgere, der flytter til Lolland, fordi boligerne er billige her. Vi kræver flere penge til os kommuner, der tager et stort socialt ansvar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. okt. 2017 - 07:53   15. okt. 2017 - 13:41

KV17

ml@arbejderen.dk
KV2017 og Enhedslisten
  • Enhedslisten tog et stort spring ved sidste kommunalvalg, hvor partiet gik fra ti byrødder til 119, som er valgt i 79 kommuner.

  • Til det kommende kommunalvalg opstiller partiet 760 kandidater i 87 kommuner. Som noget nyt kan man stemme på Enhedslisten i Hillerød, Vallensbæk, Vejen, Ærø og Randers. Til gengæld er det ikke lykkedes at stille op i Vesthimmerland, Ikast-Brande og Billund, hvor partiet ellers var på stemmesedlen sidste gang.

  • Enhedslisten har i dag 15 medlemmer i samtlige fem regioner. Partiet har 166 kandidatertil regionsrådsvalget.