Enhedslisten skal ikke bruge alle sine kræfter på det parlamentariske arbejde. Der skal være mere fokus på det udenomsparlamentariske arbejde som arbejdet i fagbevægelsen og organisering af protester mod regeringens mange angreb.
Det synspunkt gik igen i en lang række indlæg under debatten om hovedbestyrelsens beretning på Enhedslistens årsmøde i weekenden.
Det parlamentariske cirkus fylder for meget i Enhedslisten i dag.
Jesper Juhl Mikkelsen
Den mundtlige beretning blev aflagt af Michael Voss fra hovedbestyrelsen. Han understregede, at det må være slut med at vente på, at den socialdemokratiske fagtop er parat til at gøre modstand mod forringelser.
- Vi må hver gang tænke: Hvis de andre partier ikke vil være mere. Hvis fagbevægelsens top ikke vil være med. Så må vi selv sætte aktiviteterne i gang, sagde han.
Diskussion i hovedbestyrelsen
Michael Voss fortalte, at hovedbestyrelsen har taget fat på en diskussion om, hvordan Enhedslisten bliver bedre til at reagere hurtigt i en skærpet situation og få samlet alle de forskellige kræfter, som vil være med i protester.
Det initiativ var mange delegerede glade for.
- Det parlamentariske cirkus fylder for meget i Enhedslisten i dag. Der er behov for at opbygge mere bevægelse mod krisepolitikken. Vi skal huske, at socialisme vokser ud af kamp ikke ud af valg, sagde for eksempel Jesper Juhl Mikkelsen.
Flere slog på, at Enhedslisten skal blive langt mere aktiv i fagbevægelsen.
- Fagbevægelsens ledere er ved at begå selvmord med åbne øjne. Vi skal gå ind i det grundlæggende genopbygningsarbejde og samle arbejderklassen lokalt, sagde Jonatan Simmel.
En taler understregede, at det ikke er nok at tale om, at Enhedslisten skal sætte mere gang i bevægelserne, det skal også diskuteres, hvordan det kan gøres.
Finanslov og pinsepakke
Beretningsdebatten var derudover især præget af forskellige holdninger til sidste års finanslovsforhandlinger, hvor Enhedslisten røg ud, da partiet ikke ville give køb på krav om blandt andet minimumsrettigheder til ældre og øget indsats mod social dumping.
Flere sagde, at det havde været svært at forklare, at to bad om ugen var nok til at droppe deltagelse i finansloven, mens andre udtrykte stor tilfredshed med, at Enhedslisten havde trukket en streg i sandet.
Et par talere kritiserede Enhedslistens deltagelse i den såkaldte pinsepakke, som betød forringelser af både sprogundervisning og seniorjobordning.
- Her droppede vi princippet om at stemme mod den mindste forringelse, sagde Bjarne Thyregod.
Flere talere kritiserede, at hverken den mundtlige eller skriftlige beretning fra hovedbestyrelsen forholdt sig til beslutninger fra sidste årsmøde, som ikke var blevet ført ud i livet. Det gælder for eksempel beslutningen om at undersøge mulighederne for at lave en netavis.
Omkring 70 delegerede havde ordet i beretningsdebatten. På grund af den store talelyst og et stramt program var taletiden skåret ned til kun et minut.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278