10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil gøre op med KL's arbejdsgiver-diktater

Enhedslisten for første gang i KL's bestyrelse

Vil gøre op med KL's arbejdsgiver-diktater

Enhedslisten sender en enmands-hær ind i Kommunernes Landsforenings bestyrelse. Jesper Kiel fra Svendborg ser frem til at slå et slag, når finansministeren skal forhandle den næste kommuneaftale på plads.

Jesper Kiel glæder sig til at komme indenfor i bestyrelsen i Kommunernes Landsforening. Her vil han kæmpe for at de offentligt ansatte bliver hørt, og set som medspillere - og ikke modspillere.
FOTO: Maibritt Kerner
1 af 1

For første gang nogensinde får Enhedslisten nu et medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening (KL).

Det bliver 47-årige Jesper Kiel fra Svendborg.

KL skal ikke føre hård arbejdsgiver-politik, men løse problemerne og se lærerne og de andre offentligt ansattesom medspillere.
Jesper Kiel

Efter fremgangen ved kommunalvalget har Enhedslisten ret til en repræsentant i KL's bestyrelse. Enhedslistens hovedbestyrelse ventes at indstille Jesper Kiel til pladsen på sit møde den 1. og 2. marts. Herefter vil han formelt blive godkendt af KL's delegeretmøde sidst i marts. Det skal udnyttes:

- Vi skal styrke demokratiet i det offentlige. Vi skal væk fra diktat-politikken, hvor politikerne styrer alting i detaljer, og rammen for at de ansatte kan være med til at udvikle den offentlige sektor bliver mindre og mindre. I stedet skal de ansattes ideer og ressourcer være med til at udvikle velfærdssamfundet, siger Jesper Kiel til Arbejderen.

Han uddyber:

- Jeg vil kæmpe for det kommunale selvstyre. Under hele lærerkonflikten var der ingen i KL, der sagde stop og forsvarede lærerne. Ikke engang SF og Socialdemokraterne. I stedet søgte hele KL en konfrontation med lærerne. Det er ikke vejen frem. KL skal ikke føre hård arbejdsgiver-politik, men løse problemerne og se lærerne og de andre offentligt ansatte som medspillere.

Ser frem til slag om kommuneaftalen

Helt konkret vil ser han frem til at slå et slag, når den kommende kommuneaftale skal forhandles på plads mellem finansministeren og KL.

- For et par år siden skar finansministeren 2,5 milliarder af kommunernes bloktilskud. Det førte til massive nedskæringer i kommunerne. I Svendborg Kommune betyder de manglende penge besparelser på 25-30 millioner kroner. Vi skal have bloktilskuddet tilbage igen, hvis vi skal rette op på den offentlige service.   

Herudover er det vigtigt for Jesper Kiel, at Udkantsdanmark får et talerør i KL:

- I dag sker der en stor fraflytning fra eksempelvis Langeland. Det betyder, at området mister en masse tilskud fra staten, fordi pengene bliver fordelt efter hvor mange borgere, der er i kommunen. Den model hiver fuldstændig tæppet væk under mange landkommuners økonomi. Vi er nødt til at også at opretholde den kommunale service i Udkantsdanmark. Ellers starter vi en ond spiral, hvor dårligere service betyder flere fraflytninger - og flere fraflytninger betyder færre penge - som igen betyder nedskæringer… 

Vant til opposition

Jesper Kiel har siddet i Svendborg Byråd de sidste otte år. Her er han medlem af Økonomiudvalget, Udvalget for Børn og Unge samt Udvalget for Miljø og Teknik.

Han er vant til at være en "enmandshær" i byrådet - og sådan vil det nok også være i KL's bestyrelse, forudser han. Og han er bevidst om, at kampen bliver op ad bakke: De Radikale er tungen på vægtskålen i KL's bestyrelse, og de valgte at pege på en borgerlig, da der skulle vælges formand.

- Enhedslisten vil jo være i opposition til den linje, som der hidtil har været bred enighed om i KL, nemlig at acceptere skattestoppet og skære ned i den offentlige service i kommunerne. I dag fungerer KL som et gummistempel for regeringens nedskæringer. Det skal vi udfordre. Vi vil arbejde for, at KL siger fra overfor finansministerens forsøg på at udhule kommunernes økonomiske råderum og dermed velfærden i kommunerne, advarer Jesper Kiel.

Netværk

Helt alene bliver Jesper Kiel dog ikke. Bag sig har han nemlig et netværk af andre medlemmer af Enhedslisten, der er aktive lokalt indenfor eksempelvis børne- og ungeområdet, boligpolitik, socialt eller folkeskolen.

I sin tid som byrådsmedlem har Jesper Kiel midt under lærerkonflikten foreslået, at Svendborg Kommune skulle afblæse sin lockout af lærerne.

Han har også foreslået, at kommunen skulle trodse regeringen og lader skatten stige. Og endelig var han bagmand til et forslag om at indføre et forsøg med gratis busser i kommunen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. feb. 2014 - 10:34   25. feb. 2014 - 10:44

Portræt

ml@arbejderen.dk
Rød bog: Jesper Kiel
  • Jesper Kiel er 48 år og bor i Svendborg.

  • Han er ansat af Enhedslisten som kommunalpolitisk medarbejder.

  • Han sidder i byrådet i Svendborg, hvor han er medlem af Økonomiudvalget og Miljø-, Klima- og Trafikudvalget.

  • Enhedslisten fik ved sidste kommunalvalg valgt fire medlemmer til byrådet i Svendborg. Enhedslistens byrådsgruppe i Svendborg er dermed den største efter København.