06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil ikke tage risikokunder

Skred i forsikringsbranchen

Vil ikke tage risikokunder

Forsikringsselskaberne gør langt mere ud af at vurdere den enkelte kundes risiko end tidligere. Flere bliver afvist.

Hans indboforsikring afhænger af i hvilket nummer, han bor, og på hvilken etage.
FOTO: Bille
1 af 1

For de såkaldte risikokunder, der har størst chance for at få brug for deres forsikring, er det blevet langt sværere at blive forsikret i løbet af de sidste otte år, mener Mads Mølgaard Braüner, der er jurist i Forbrugerrådet. 

Man har fjernet sig fra det mere kollektive, solidariske princip.
Mads Mølgaard Braüner, Forbrugerrådet

- Der er sket et skred, hvor forsikringsselskaberne i langt højere grad går ind og vurderer den individuelle risiko i forhold til den enkelte kunde. Tidligere tog man en mængde mennesker ind, og påtog sig så den risiko, der var blandt dem. Man kan sige, at forsikringsselskaberne har fjernet sig fra det mere kollektive solidariske princip til en individuel risikovurdering, siger Mads Mølgaard Braüner.

Det overrasker ham derfor ikke, da Arbejderen præsenterer ham for sagen om Anita Wehlast Hansen, der har haft kræft og på den baggrund er blevet nægtet at tegne en fuld rejseforsikring hos Europæiske Rejseforsikring.

>> LÆS OM SAGEN HER: KRÆFTPATIENT KUNNE IKKE FÅ FORSIKRING

Generelt problem

- Det er ikke første gang, at jeg har hørt om den problemstilling i forhold til Europæiske Rejseforsikring. Det er et generelt billede i forsikringsbranchen, at det betyder langt mere i dag om man har haft en lidelse, som øger risikoen for skader, siger Mads Mølgaard Braüner.

Han understreger, at det ikke kun er noget man ser i forhold til rejseforsikringer. På alle områder er det blevet sværere og dyrere at tegne en forsikring, hvis der er øget risiko for, at man for brug for den.

- For eksempel er der forskel på, hvor meget du skal betale for en indboforsikring alt efter om du bor på 1. eller 2. sal, oplyser Mads Mølgaard Braüner.

Bekymret Forbrugerråd

Han fortæller, at der er områder i landet, hvor det stort set er umuligt at tegne en husforsikring, blandt andet hvis man bor tæt på vandet. Og for unge mandlige bilister kan det være umuligt at betale den pris, der forlanges for en bilforsikring. 

- Sat på sin yderste spids betyder det, at der er nogle mennesker, som ikke kan tage ud at rejse, som ikke kan flytte ind i deres bolig eller købe en bil, konstaterer Mads Mølgaard Braüner. 

I Forbrugerrådet følger man udviklingen i Forsikringsbranchen med bekymring. Her er holdningen, at forsikringsselskaberne også har et samfundsansvar i forhold til at løfte hele forsikringsmarkedet og sikre, at alle kan få en forsikring. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2013 - 07:32   23. sep. 2013 - 07:45

Forsikring

ur@arbejderen.dk
Godt år for forsikringsselskaber
  • 2012 var et godt år for de danske forsikringsselskaber. Deres overskud var dobbelt så stort som året før.
  • Årsagen til det store overskud er lavere erstatningsudgifter og flere indtægter fra forsikringspræmier, konkluderede Børsen Finans i maj måned i år.
  • I 2012 fik kunderne i gennemsnit 68 kroner igen for hvert 100 kroner, de betalte i forsikring. I 2011 var det beløb 80 kroner. 
  • De fire store forsikringsselskaber Tryg, Topdanmark, Alm. Brand og Alka tredoblede overskuddet før skat fra 2011 til 2012 - fra knap 1,9 milliarder kroner til 5,7 milliarder kroner.
  • Der mangler konkurrence blandt de danske forsikringsselskaber, som år efter år kan hæve præmierne og præsentere store overskud, sagde Agnete Gersind, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til Berlingske Business i februar i år.