19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Voksende ulighed bekymrer danskerne

Ny undersøgelse

Voksende ulighed bekymrer danskerne

Mens befolkningen bliver stadig mere bekymret over uligheden i samfundet, så er der blandt politikerne en større accept af, at det er konsekvensen af nødvendige politiske reformer, viser undersøgelse fra Ugebrevet A4.

FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Afstanden mellem rig og fattig i Danmark vokser, og det bekymrer to ud af tre, viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 offentliggjorde i sidste uge.

Det interessante er, at den politiske klasse bevæger sig i én retning og befolkningen i en anden retning.
Jørgen Goul Andersen, valgforsker

Bekymringen over uligheden er steget markant siden 2008, hvor en tilsvarende undersøgelse blev lavet. Den gang mente 22 procent, at uligheden i høj eller meget høj grad er et problem. Nu er det 35 procent af de 1100 adspurgte.

Det fremgår endvidere af undersøgelsen, at hele 54 procent forventer, at afstanden mellem "rige" og "fattige" vil være større om fem år end i dag. Kun to ud af hundrede danskere forventer, at uligheden er mindre i Danmark i år 2020 end i dag.

Ifølge professor og samfundsforsker på Roskilde Universitet Bent Greve afslører undersøgelsen, at danskerne har et meget realistisk billede af virkeligheden.

– Uligheden er jo rent faktisk vokset siden 2008. I kølvandet på finanskrisen er den generelle usikkerhed i samfundet steget, og befolkningen har set, at forskellene mellem rige og fattige vokser. Flere får lave ydelser, flere ryger ud af dagpengesystemet, og derfor er undersøgelsen en klar afspejling af, at danskerne oplever uligheden vokse, konstaterer Bent Greve.

Politikere og vælgere ser forskelligt på ulighed

Også professor og valgforsker på Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen ser undersøgelsen som udtryk for, at ulighedens fremmarch er gået op for danskerne.

– Det interessante er, at den politiske klasse bevæger sig i én retning og befolkningen i en anden retning. I det politiske miljø er der i dag en større accept af ulighed som en omkostning af reformerne, som man bare må leve med. Flere folketingsmedlemmer fra både opposition og regeringspartier bedyrer, at de godt kan leve med ulighed. Men befolkningen accepterer ikke i samme omfang ulighed som en sideomkostning af reformerne, siger Jørgen Goul Andersen til A4.

Blandt vælgere i rød blok anser 83 procent ulighed som et problem, men det gælder for 48 procent af vælgerne i blå blok. Den holdning deles af gruppen af unge mellem 18 og 29 år - 44 procent af dem mener ikke, at ulighed er et markant problem i Danmark. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jan. 2015 - 20:32   13. jan. 2015 - 11:43

Ulighed

noc@arbejderen.dk