27 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brobyggeri på afveje

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 17. juni, 2020, 13:12:19

Brobyggeri på afveje

Byggeriet af Storstrømsbroen, som vil blive Danmarks tredjestørste bro, har været i gang i snart to år. Det har været en kaotisk periode, som startede, allerede inden kontrakten blev underskrevet. Det blev et italiensk konsortium, Storstroem Bridge Joint Ventura (SBJV), som fik kontrakten i 2017, fordi det tilbød at bygge broen 400 millioner billigere end andre. Et ildevarslende tegn på, at man planlagde massiv løndumping.

Det skortede ikke på advarsler mod konsortiet, hvor to af de tre daværende virksomheder bag konsortier var involverede i gigantiske sager om korruption og mafiatilknytning i Italien. Men den daværende regering valgte alligevel at underskrive kontrakten med henvisning til EU's udbudsregler.

Fra første færd har byggeriet været plaget af et arbejdsmiljø helt ude af kontrol.

Konsortiet valgte derefter at hyre to underentreprenører, som er velkendte fra det københavnske metrobyggeri, hvor de afpressede den importerede arbejdskraft i en sådan grad, at fagforeningen BJMF senere kunne oprulle Danmarkshistoriens største sag om løndumping. De ansatte blev snydt for 60 millioner kroner.

Det er stort set kun udenlandske virksomheder, som efterfølgende har fået underentrepriser på broen... På trods af SBJV's løfter om at anvende lokal arbejdekraft under byggeriet, er tre ud af fire ansatte udenlandske arbejdere. Og det forventes, at dette tal vil vokse, i takt med at byggeriet skrider frem. Imens melder lokale fagforeninger om masser af lokale bygningsarbejdere, som i dag står uden job.

Og det stopper ikke her. Fra første færd har byggeriet været plaget af et arbejdsmiljø helt ude af kontrol. Mere end 100 gange har arbejdstilsynet grebet ind, ofte imod et regulært livsfarligt arbejdsmiljø. Flere sager er politianmeldt. Vejdirektoratet, som er statens bygherre på projektet, har måttet indføre skærpet tilsyn med brobyggeriet, men har igennem de sidste to år slet ikke levet op til sit ansvar for at sikre, at arbejderne på broen er beskyttet af et godt og forsvarligt arbejdsmiljø.

Men hverken de ansattes arbejdsforhold eller miljøet omkring byggeriet bekymrer tilsyneladende SBJV. Konsortiet er nemlig også blevet politianmeldt for brud på miljøloven af kommunen. Det skete efter en meget alvorlig forurening med flyveaske, som SBJV havde oplagret i området og ikke fjernede efter påbud fra kommunen.

EU's udbudsdirektiv undergraver både løn og arbejdsforhold på arbejdspladser i Danmark. Det er ikke konkrete eksempler, det skorter på.

Letbanen i Aarhus, metrobyggeriet i København og nu Storstrømsbroen. Gigantiske projekter i en dansk sammenhæng, hvor udenlandske virksomheder med et blakket rygte, mafiaforbindelser og massiv brug af social dumping sikrede sig byggeprojekterne i kraft af EU's udbudsregler. Disse regler tillader i øvrigt heller ikke, at der i udbudte projekter stilles krav til virksomhederne om, at de skal leve op til hverken et socialt eller miljømæssigt ansvar.

Mange andre lande har lignende erfaringer med disse konsortier, som også forbindes med fagforeningsfjendtlighed, trusler mod de ansatte og deres familier, korruption og narko. 

Da Italien vedtog en lov for at dæmme op imod mafiaens forsøg på at overtage offentlige opgaver ved at begrænse brugen af underentreprenører, greb EU-domstolen ind og krævede loven afskaffet.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...