24 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Du kan trygt melde dig i fagforening

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 29. april, 2021, 15:13:30

Du kan trygt melde dig i fagforening

Fagforeninger – altså de rigtige af slagsen, ikke de gule – stryges bestemt ikke med hårene i mainstream medierne. Hellere en dårlig historie end en god. Hellere så tvivl ved deres relevans og motiver end give dem medvind, så flere organiserer sig. 

Men det burde have været en stor nyhed i de landsdækkende medier, da det for nylig blev offentliggjort, at man trygt kan melde sig i fagforening uden risiko for at blive mobbet af den grund. Der kan være andre grunde til, at fagforeningsmedlemmer oplever sig mobbet. Men ikke fordi de er i fagforening.

Her ved Arbejdernes Internationale Kampdag er der så sandelig brug for at slå et slag for at organisere sig i fagforeningernes fællesskaber og dér både finde støtte og tage kampen op.

Kun 0,3 procent har oplevet at blive mobbet på grund af deres valg af fagforening, viser den nævnte undersøgelse, som VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har foretaget blandt 7700 lønmodtagere.

Nul komma tre procent! Det er svært at komme nærmere på et rundt nul.

Undersøgelsen er ikke kun interessant på grund af dens resultat, men også på grund af dens forhistorie. I oktober 2019 bestilte Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en undersøgelse af, hvad de kaldte fagforeningspres.

Det skete på baggrund af en konkret sag fra Københavns Lufthavn samme år. Dengang vakte det voldsom røre i flere landsdækkende medier, at bagagefolkene i Københavns Lufthavn ønskede, at alle kolleger skulle melde sig ind i den overenskomstbærende fagforening 3F.

Bagageportørerne i SAS Ground Handling blev på det nærmeste fremstillet som bøller. 3F blev beskyldt for at bruge mafiametoder og for at lyve, og Dansk Industri og de borgerlige politikere krævede lovindgreb.

Der kom ikke et lovindgreb, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) satte den undersøgelse i gang, som vi nu har resultatet af. Den har mildt sagt ikke trukket store overskrifter eller fået politikere fra de partier, der bestilte den, til at gå amok på Twitter!

Så: Hvem er det, der mobber?

Organisationsprocenten i Danmark er faldende. Andelen af beskæftigede lønmodtagere og arbejdsløse, som er medlemmer af en traditionel, overenskomstbærende fagforening, er faldet fra cirka 69 procent i 2000 til cirka 53 procent i 2018. Det skyldes, at de rigtige fagforeninger mister medlemmer til de gule. Men det skyldes også, at flere ikke melder sig i fagforening. 

Der er simpelthen flere uorganiserede på arbejdsmarkedet i dag end for 20 år siden. 

Her ved Arbejdernes Internationale Kampdag er der så sandelig brug for at slå et slag for at organisere sig i fagforeningernes fællesskaber og dér både finde støtte og tage kampen op.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...