30 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Giv kommunisterne en undskyldning

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 26. april, 2021, 15:35:58

Giv kommunisterne en undskyldning

Den 22. juni er det 80 år siden, dansk politi anholdt kommunister over hele landet under besættelsen.

66 efterkommere af kommunisterne kræver nu en undskyldning af den danske stat.

Anholdelsen skete efter tysk anmodning, men de danske betjente gjorde sig umage og arresterede langt flere end de 70 ledende kommunister, nazisterne havde forlangt. Man havde været parat i årevis og siden 1925 opretholdt et nidkært kartotek over kommunister og deres sympatisører.

De fleste blev senere udleveret til den tyske besættelsesmagt, også medlemmer af Folketinget. 150 endte i kz-lejre og blev udsat for tortur, og 22 vendte aldrig hjem igen.

Det var et afskyeligt og forræderisk overgreb mod sin egen befolkning.

Et par måneder senere vedtog et flertal i Folketinget den såkaldte kommunistlov. Lov nr. 349 blev underskrevet af Kongen den 22. august. Den kriminaliserede selve det at være kommunist og opløste parti og foreninger. Alt sammen i klar strid med grundloven. Jyllands-Posten hyldede loven på lederpladsen. Regering, højesteretsdommere og andre høje herrer blåstemplede ugerningen. Efter krigen gik de fri.

Mange af de internerede havde tidligere kæmpet for demokrati og mod fascisme i Den Spanske Borgerkrig og var blevet stemplet som terrorister, da de kom hjem til Danmark. 

De kommunister, der gik fri, gik ind i modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt.

Kravet om en offentlig undskyldning er en god anledning til at huske på, hvor føjeligt den danske regering og elite agerede under besættelsen, især i de første år, hvor det så ud til, at Hitler ville sejre. Det er en skandale af dimensioner, at der aldrig kom et retsopgør mod de skyldige.

Det er også en påmindelse om, hvordan det borgerlige demokrati fungerer – og ikke fungerer. Forfatteren Hans Scherfig, der var blandt de anholdte, beskrev det på den måde, at det særegne ved det borgerlige demokrati er, at det virker fint – lige indtil, der bliver brug for det. Så falder den demokratiske facade om nødvendigt.

Det er set i andre lande i verden mange gange siden – også uden at der har været krig eller besættelse.

Kommunistloven er værd at huske på, når nutidens politikere forsøger sig med særlove og terrorlove, som rammer bestemte grupper og fjerner de normale demokratiske spilleregler. Kan man stole på, at Folketing og myndigheder ikke vil misbruge sine beføjelser, når det kommer under pres? Ikke nødvendigvis.

Giv kommunisterne en undskyldning – selv om det er 75 år for sent – og forsvar de demokratiske rettigheder.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...